Voorbereidingen winter

Voorbereidingen winterIk ben al volop bezig met de wintervoorbereidingen. Al vroeg zal je zeggen ? Klopt, maar dat is ook nodig...

Ik ben bezig om een nieuw circiuit aan te leggen om in de winter ook mijn 2de buitenbak (vijver 4) te verwarmen in de winter. Dit circuit bestaat uit een warmtewisselaar met een pomp die het warme water rondstuwt, gekoppeld aan de warmtepompinstallatie. De resultaten waren zo grandioos, dat het alleen maar een pluspunt is. Vorige winter heeft mijn grote buitenbak (vijver 5) zijn plicht meer dan volbracht. Met een temperatuur die ik kan regelen, verleng ik de zomers van een paar maanden tot minstens 11 maanden constante temperatuur.

Als ik bekijk wat de temperaturen geweest zijn dit jaar, dan kom ik niet gemakkelijk aan constante temperaturen, en zeker niet boven de 20°. Dit was maar enkele dagen het geval. Wat wil ik bereiken om het verwarmen van mijn vijvers in de winter ? Geen opwarming naar 22°, maar vooral een constante factor met als doelstelling 18°, maar met vooral de nadruk op constant. De constante faktor geeft rust en vertrouwen aan de koi. Het is natuurlijk weer een hele investering, maar het moet...In totaal kan ik nu 2 x 40 m³ vijvers en 3 x 15 m³ vijvers op temperatuur houden., of in totaal 125 m³. Bovendien en niet onverdienstelijk, kan ik nu beschikken over een vijver van ± 50 m³ om tosai tijdens de winter op te laten groeien op een constante temperatuur van 23°, mijn azukari verblijfplaats. Deze bevind zich op een andere locatie, en ik ben er ontzettend blij mee. De eerste koi zijn er maandag naartoe gegaan, en het ziet er veelbelovend uit. Volgende week maandag breng ik de overige tosai ernaartoe. Er zullen dan in totaal ± 50 tosai in deze vjiver verblijven tot volgend jaar maart/april, en ben echt benieuwd naar de resultaten. Alle koi zijn gefotografeerd en gemeten, zodat opvolging optimaal gebeurd.

Volgende investeringen staan nog op mijn verlanglijstje en zijn in mijn hoofd aan het broeien:
- Overdekte winkelruimte voor gespecialiseerd vijvermateriaal en koibenodigdheden (50 m²)
- De aankoop van een mogelijke Grand Champion om toch eens met de eer te gaan lopen. Dit is echter geen prioriteit.
- extra 4 speciale bakken van 6 m³ ieder om tosai op te laten groeien in groen water
- Een bank overvallen om alles te kunnen betalen...

Meer afbeeldingen

Reacties

4 reacties tot nog toe

Als je hulp nodig hebt om een bank te overvallen bel je maar eens :)

Danny en Lut on 03/09/2009 10:29

Dat ziet er allemaal goed en veelbelovend uit, Luc. De koi worden bij jou toch nogal in de watten gelegd, uiteraard met de beste bedoelingen qua ontwikkeling enz. . . .

Spijtig echter dat ge uw investeringsplannen voor de komende periode zomaar, zonder boe of ba, publiekelijk op tafel hebt gelegd; want hierdoor is uw plan nr. 4 eigenlijk al op voorhand tot mislukken gedoemd . . . Heel jammer, want (als gedupeerde door de banksector) zou ik daar graag aan hebben meegedaan, al was het maar om mij in de toekomst ook eens een topkoi (lees: mogelijke prijswinnaar) te kunnen aanschaffen :). Op die manier zou ik zelfs mee hebben kunnen participeren in uw plan nr. 2 :) :) :). Kans verkeken dus !!!!!

Martin on 03/09/2009 12:17

Luc,

ik hoop alleen dat je onze bank dan niet in het oog hebt!;-)

Groeten Bart

Bart B on 03/09/2009 18:11

Bart,

en welke bank is dat dan wel, "onze" bank?
Als het "de bank van hier" is, waar "praten werkt", dan vrees ik dat deze zich niet langer veilig mag voelen, want Luc is per slot van rekening geen prater maar veeleer een doener :-).

Maar alle gekheid op een stokje, waartoe koiverhalen al niet leiden kunnen!!!

Martin on 03/09/2009 21:34