De vijver van Jan

De vijver van JanZonder meer een van de mooiste koivijvers die we sinds lange tijd gezien hebben. Met zijn 80 kuub een enorme vijver, maar toch heel intiem en idyllisch gesitueerd.

Luc en ik hadden vandaag een afspraak met Jan in het Antwerpse. Een betere dag hadden we niet kunnen uitkiezen, want deze herfstdag werd met gouden zonnestralen neergeschreven. Jan woont bovendien heel landelijk en de stilte rondom was sereen te noemen. Wat een rust.

De eerste aanblik was er een van verwondering en bewondering. Een lap van een vijver, zorgvuldig gegarneerd met keien van uiteenlopend formaat, prachtig "inazuma" slingerend door een fraai aangelegde, Japans getinte tuin met een zelfgebouwd Japans theehuis. Een boogbrug "breekt" de vijver visueel door midden en geeft de achtertuin nog meer reliëf. Vanaf het terras van zijn huis eindigt (of begint) de vijver met een waterval vanuit de plantenvijver, die door twee pompen vanuit de filterkamer gevoed wordt. In de filterkamer vier grote vortexen met Japanse en Matala-matten en de nodige UV's. Very basic, maar niets mis mee.

Dit is een vijver naar mijn hart. Eentje om bij weg te dromen. Voor mijn geestesoog zie ik vijf of zeven vhq jumbo's sloom door het water koersen en een streep door het wateroppervlak trekken. Vijf, niet meer. Nou, misschien zeven. Maar Jan heeft meer koi. Veel meer koi! Het zijn er wel een stuk of zestig. Te veel naar onze smaak en eigenlijk ook naar die van Jan. Een flink aantal chagoi koerst door het blinkende water. Ze zijn zo tam als een hond en zodra ze mijn neus zien, happen ze aan de waterspiegel. Begrijpelijk, want ik heb een neusje van de zalm.....

Nogal wat koi zijn fors op hun retour. Jammer en dat vind Jan ook. Binnenkort gaat ie met pensioen en dan gaat ie zijn bestand fors opschonen en vervangen door een betere kwaliteit. En - zo raden wij hem aan - niet te veel vis erin. Maximaal elf of dertien en laat die vissen zich maar ontwikkelen in deze magnifieke vijver. Leer de karakters van de individuele vissen kennen, bewonder hun schoonheid en verwonder je over de ontwikkeling die ze doormaken. Wat dat dat gebeurt in zo'n vijver, staat als de bekende paal boven water.

Veel te snel is de tijd om en koersen we richting Arendonk. We doen er drie keer zo lang over omdat Luc en de GPS ruzie hebben, maar ach, wat maakt het. Raymonda heeft de spaghetti al klaar, dus wie maakt ons wat.

Meer afbeeldingen

Reacties

7 reacties tot nog toe

SCHITTEREND !!!!!!!!!!

willem on 09/10/2008 22:42

Dit is een ZEEER mooie vijver zelde gezien.
Jan gezilt van je pensioen wel genieten met deze vijver alvast veel plezier.

veldhoven interkoi on 09/10/2008 23:10

Dat is een prachtige vijver Jan.. 60 is inderdaad wat veel maar 7 in zo een vijver... Beetje weinig hoor Riny! Stuk of 18 lijkt mij een mooi aantal... Dan hebben zo nog 5 kuub per vis... Moet wel lukken hoor :-)

Ton on 10/10/2008 09:35

Wat een vijver! Al wel meer gezien, maar toch ... En wat een vent die Jan ... Staat toch in het midden op foto 8 hé? Als die nu met pensioen gaat, dan ken ik er wel een hele hoop die op pensioen mogen. Nee joch, geniet er van. Dik verdiend zou ik zeggen. En idd misschien iets minder vis er in en een filtersysteem zonder plasticskes die in de vijver terecht komen. Af en toe volledige reiniging door een (onder-water)specilaist en klaar is kees. Geniet er van ...

Joske on 13/10/2008 20:22

In deze prachtige hof zou ik eens graag willen komen zonnen... zeker als die vissen tam zijn !!! Zelfs het water zou me al rust geven.... zeker onderhouden, die hof van jou...

Natascha on 13/10/2008 20:27

Machtig mooie vijver. Ik heb in feite 2x geluk gehad.
Ten eerste omdat ik het ontwerp, bouw, afwerking en evolutie van deze vijver mee heb mogen volgen van Jan.
Ten tweede omdat ik al 15 jaar lang op dezelfde firma werk als Jan. Vandaag is zijn laatste dag....Ik ga hem missen hier op het werk.
Als je weet hoe gedreven Jan is in zijn passies, dat is het logisch dat zijn vijver uitgroeide tot dit juweeltje!!!
Het ga je goed Jan!!

Marc Breugelmans on 31/10/2008 13:27

Dat ziet er niet slecht uit Jan....nodig mij eens uit...ik breng wel een flesje mee, dan kunnen we dat in uwen hof soldaat maken....grtz...Herman

herman on 05/05/2012 20:53