25 november - Sinte Katrina.

25 november - Sinte Katrina.Tradities zijn er om gehandhaafd te blijven. Het was gisteren weer de leukste dag van het jaar in Arendonk, het jaarlijks wederkerend feest van Sinte Katrina!

De meesten onder U zullen het vermoedelijk wel weten, voor de nieuwe lezers hier weer in het kort het verhaal: Elk jaar op 25 november gaan de kinderen van deur tot deur met hun "lampionneke" in de aanslag om zo overal het lied van Sinte Katrina te zingen in ruil voor lekker snoepgoed. Zo trekken zij het hele dorp rond om dan thuis met een zak bomvol snoep enkele weken zoet te zijn, hopelijk...

Sinte Katrina is een uniek gebeuren, dat voor zover wij weten enkel en alleen in Arendonk voorkomt. Uiteraard heb ik zelf ook nog "Sinte Katrina" gezongen. Bij deze gelegenheid zijn ook de handelaars en de Burgemeester van de partij.

Natuurlijk moest ik op pad met mijn kleinkinderen om ze van deur tot deur te begeleiden en vooral om de grote zakken vol met snoep te dragen.

Sinte Katrina-01
Sinte Katrina-02

Er zijn 2 versies van het lied in omloop, maar het tweede wordt nog zelden gezongen.

Versie 1

Sinte Katerina…file Filemina
Een kjeske vur ne centen al wie daer nie over kan
over een kjeske, over een kjeske
en al wie daar nie over kan
over een kjeske van ne cent
laat ons, laat ons
ne goeien avond onder ons


Versie 2

Wil met ons vandaag herdenken
Sint catrine die heilige maagd
Haren voorspraak mogen schenken
Alles wat zij vreugde draagt
Christenen jeugd
Viert dan vol vreugd
Sint catherina’s grote deugt
Christenen jeugd
Viert dan vol vreugd
Sint catherina’s grote deugt

Meer afbeeldingen

Reacties

1 reactie tot nog toe

Hoi Luc,
Blijkbaar toch enige spijt dat de tweede versie van het lied niet meer gezongen wordt, in tegenstelling tot in uw jonge jaren? Wist echt niet dat jij zo'n godsvruchtig man was. Zit er misschien nog in van tijdens uw kostschoolperiode? Maar van een ruwe bolster als jij had ik dat nooit verwacht, alhoewel . . . ! (grapje)

Martin on 26/11/2010 22:36