airlift systemen

airlift systemenMet interesse volg ik toch telkens de airliftsystemen van de koivrienden.

Ze hebben de laatste jaren een hoge vlucht genomen, en ik denk persoonlijk dat de ervaring en de know how stilaan voldoende is om een optimaal systeem uit te bouwen.

Het grote voordeel is natuurlijk de onbaatzuchtigheid van de ontwikkelaars, want ze doen tenslotte niets commercieel. Laat ons hopen dat het zo blijft en dat de ontwikkeling verder en verder gaat. Enige handigheid is echter wel geboden....

Ik heb enkele ideëen voor volgend jaar om een extra grote vijver te bouwen die aansluit op de bestaande vijver van 40 kuub. Deze wil ik vergroten naar 100 kuub, en misschien denk ik erover om dit systeem uit te proberen of te integreren in het bestaande systeem.

Ik heb echter één groot probleem, namelijk ik ben niet zo handig. Ik ga in de loop van de winter toch plannen uitwerken, en proberen de oppervlakte van de vijver die nu 7 x 3 meter is, uit te breiden met een oppervlakte van 10 x 4 meter, maar iets minder diep.

Op deze manier kunnen de grote koi over een totale oppervlakte uitzwemmen van 61 m² of baantjes trekken van meer dan 10 meter. dit moet volgens mij een luxe zijn. Het plan zit in mijn hoofd, nu nog even uitwerken. Het airliftsysteem interesseert me om dit te integreren in dit systeem.

De koivrienden hebben dit jaar ook op Appeltern en Arcen gestaan, en velen onder U zullen hun gezien hebben, maar toch interessant is het om toch nog eens te kijken naar deze interessante film die gemaakt werd door Aquatechnobel. Hier hoor je de volledige uitleg van het systeem.

Reacties

8 reacties tot nog toe

Airlft gebruikt weinig stroom natuurlijk, maar ik vind het bakkie shower filter toch belangrijker.

barry on 10/09/2011 08:32

Er is niks zo simpel dan airliften Luc , als je hulp nodig hebt laat maar weten .
Hier komt voor ene watt wel 1500 liter retour, met een pomp is er dus wel 15 watt nodig.Water dat moet bewegen en dat kan voor weinig geld . Wat beterft de bakkie s, dat gaat voorlopig niet anders dan met een pomp.

Marcel D on 10/09/2011 10:33

Eigenlijk zie ik er geen probleem in met een bakki...
Als je nu een trapsysteem bouwt, dus waar het water omhoog komt, en je bouwt hier weer hetzelfde systeem, dus weer een pomp met airblow, vertrekkende van het hoogste punt (150 cm) dan kom je toch automatisch in je bakki shower terecht... of moet ik het eens uittekenen...

luc on 10/09/2011 11:00

Eenmaal je omhoog wil werken gaat het debiet serieu achteruit .
Dan is de vraag, hoeveel trappen moet men bouwen en wat hou je over aan debiet ?
Is het nog interessant om een bakkie aan te drijven met lucht ?
Ik heb indertijd mijn grote airlift gemaakt met de bedoeling omhoog te werken .
De test is nog bij jou gebeurd, volgens mij was Rini erbij .

Marcel D on 10/09/2011 11:46

Ik begrijp waar je naartoe wil Luc om met verschillende niveaus de gewenste 150cm te halen.Maar dan heb je toch al snel 7 niveaus nodig(20 cm per keer).
dan kom je voor het verbruik hetzelfde als een pomp,met het verschil dat er 7 keer iets kan mislopen.of zie je het anders.
Ik heb er bij koivrienden vorig jaar ook bijgestaan,heel mooi,enkel de behaalde hoogte.

johan on 10/09/2011 15:21

ik teken het volgende week even uit....

luc on 10/09/2011 16:08

Je kan toch ook een airlift op 1 filterlijn combineren met een bakki shower op een andere filterlijn ?! grtjs

paul on 10/09/2011 19:37

beste heren,

Ben druk doen e.e.a. te lezen over "airlfiften". Denken jullie dat haalbaar is om met Hi-blow 40 een lift van 100 cm BOVEN de waterspiegel te creëren. De drukkamker wil ik zo'n 50 cm ONDER de waterspiegel plaatsen.
Is het dan van belang dat de airlit taptstoe loopt dus van 110/160 naar uiteindelijk 50 of zelfs 32 mm.
Of is het wat jullie betreft helemaal niet te realiseren. Wil zo'n debiet 5 a 6 m3 behalen.

Emiel on 10/01/2012 15:22