Een nieuw proefproject opgestart.

Een nieuw proefproject opgestart.Telkens nieuwe wegen zoekende, moet je natuurlijk het geluk hebben om deze wegen te vinden.

Dit project zal naast onze groeivijver, die ons nog dagelijks plezier bezorgt, ook nauw aan ons hart liggen. Hier hebben we niet te maken met een groeivijver, maar we hebben hem doorgroeivijver genoemd, met de bedoeling om echte Jumbo koi te produceren. Met Jumbo koi bedoelen we niet de koi van 70-75 cm, maar mikken we op jumbo koi van 90 cm en meer, want we denken een groeikanon gevonden te hebben in onze vriend “de spikkel.”

De vijver zal volledig onder, en met begeleiding staan van ons, en met name Ben zal zich hier sterk voor engageren. Afgesproken werd dat alle richtlijnen die wij zullen geven, opgevolgd zullen worden. Wij hebben hiervoor niet de minste koi ingezet, maar eerst een woordje over deze doorgroeivijver. De inhoud is iets over de 100 m³ en wordt gefilterd met 3 x sieves en 2 x beadfilters UB 140. De BIO UV is een mooie aanvulling, terwijl er voldoende circulatie is via de 4 luchtpompen, aangesloten op de bottomdrains die de watermassa in beweging houdt.

Niet onbelangrijk natuurlijk, is de verwarmingsmogelijkheid van de vijver. Niet dat we deze vijver op 25-26° graden zullen zetten, maar wel op een stabiele 20-21°, die zorgt dat er weinig temperatuurschommelingen zullen zijn. Voor de rest zullen we onze filosofie volgen, maar veel meer dan dit gaan we er niet over vrijgeven. De fijne kneepjes en de essentie van het koi laten evolueren, gaan we eventjes voor onszelf houden.

De som is nog niet volledig, want we hebben hier te maken met een vijver van 4 x 14 en 2 meter diep, zodat de totale inhoud 100 m³ of meer is. Hier kunnen de kandidaten hun baantjes trekken zoals het een jumbo betaamt.

Eén ding is zeker: Ben kan hier zijn ding in kwijt, en hij er zich hier volledig in zal geven. De koi die hier naartoe zijn gegaan, behoren ook tot de hogere klasse. We praten hier over een grandioze tancho van Momotaro, uit de Bentley bloedlijn. Juist 2 jaar geworden, 64 cm en een body om van te dromen. Ik heb nog een betere tancho in Japan zitten, en ik verwacht dat deze bijna 75 cm uit de mudpond zal komen, maar deze is zeker de moeite waard, en mijn verwachtingen zijn hoog gespannen. De takigawa showa van 64 cm is dit jaar niet echt verder ontwikkeld, maar dat is ook bijna niet mogelijk in de omstandigheden die ik haar in Arendonk kan geven. Hier verwachten we allen veel van, ondanks het lichte secundaire hi op de staartpartij. Het moet een echte kanjer kunnen worden. Deze koi is ook persoonlijke eigendom geweest van Brian Sousa.

Ons paradepaardje is “De spikkel”, een koi van wie velen zeggen dat hij het niet heeft. Wij zeggen duidelijk van wel, en wij willen dit ook proberen te bewijzen. Natuurlijk gaan we weer met de billen bloot, maar dat hebben we er voor over. Deze 26 maanden jonge Momoko, die nu 73 cm is, heeft een huidkwaliteit om van te watertanden, een body die iedere maand beter en beter wordt, en een potentieel waarvan je enkel kan genieten. Zijn patroon heeft ze momenteel tegen. De spikkels waaraan zij haar naam te danken heeft, heeft haar in Japan de das omgedaan. (gelukkig voor ons). Maar in Japan maken ze ook fouten, dat hebben wij al regelmatig ondervonden, en daar moeten wij van profiteren.

Om nu in het filmpje eventjes te zeggen dat ze Grand Champion kan worden in Arcen is natuurlijk uit pure geestdrift, maar toch gaan we hier onze uiterste best voor doen. Wij rekenen er natuurlijk op dat Danny’s koicafé dan niet zijn grote kanonnen kan inzetten, maar toch gaan we de uitdaging aan. En gaan we in de fout…so what, we proberen het tenminste, want een GC kopen is bijna niet om te doen, en geeft ons niet de voldoening en de drijfveer die wij nodig hebben om onze kennis in onze koi te steken.

We staan met zijn allen weer helemaal te popelen om resultaten te zien, maar geduld, rust en goede begeleiding zullen hier weer de beste ingrediënten zijn. Natuurlijk heb ik weer een groot aantal foto’s genomen en een filmpje kan niet ontbreken. We houden je ook op de hoogte van de verdere ontwikkelingen. Het weer was ons helaas niet gunstig gezind, maar met deze vijver, kan de regen geen roet in ons eten gooien.


Zicht van boven
De spikkel-02
Een duikboot wordt te water gelaten
De spikkel-01
De Takigawa-01
De Takigawa-02

Meer afbeeldingen

Reacties

3 reacties tot nog toe

Dit is een vijver welke we vaker voorbij hebben zien komen. wat is dit een ruimtelijke paradijs voor de koi. en de mooi aangelegde tuin. met op een terp een prachtige woning. heel inspirerend.

Luc je hebt je inspiratie weer helemaal gevonden en hebt het weer voor elkaar om een project te starten welke we graag als Interkoi fans volgen.

schitterend gezicht hoe mooi de koi in het filmpje "zicht van boven" rustig hun baantjes zwemmen.

hebben jullie een andere speciale filosofie welke jullie gaan volgen? we zijn benieuwd. of is het in lijn met de gedachte welke Rini en Ben volgen bij het houden van koi?

nog even een vraag van technische aard.Ik zie 4 stroken met luchtbellen. ik ga ervan uit dat deze vanuit de bodemdrain komen. is er per bodemdrain een aparte lijn naar de installatie? worden er 2 gestuurd naar de beadfilter en nog 1 naar de sieve waar leidt de 4de naar toe?

hou ons op de hoogte!

gr. Stephan

stephan on 14/09/2010 22:44

Stephan, de 4 stroken met luchtbellen worden afzonderlijk aangedreven door een luchtpomp. Ik heb nog een extra foto toegevoegd waar je dit kunt zien. Natuurlijk volgen we onze filosofie die getoetst is met de gedachtengangen van Rini en Ben, anders zou het Interkoi niet zijn.

luc on 15/09/2010 07:21

Ik zie op de laatste foto rechtsonder een voederautomaat van Jet.
Ik heb nog niet lang geleden meegemaakt dat de 5 kg voeder die erin kan op 1 nacht volledig in mijn vijver was gekomen. Hij was niet gestopt met draaien!
Ik was gelukkig niet op vakantie. Het was een heel gedoe om de vijver weer schoon te krijgen. Fout in de software zei de leverancier !??!

Marc on 15/09/2010 11:55