Een plantenfilter met allure,

Een plantenfilter met allure,Weet je niet precies hoe je een plantenfilter moet maken ? Hier zijn wat foto’s van hoe wij het zouden doen...

Zoals je kan zien, werd de bak boven de grond gemaakt, deze staat na de biologische filter. De plantenfilter is 5 m. lang, ik schat hem 50 cm breed en een 50 cm diep. (deze maten kunnen anders zijn.). Een rooster werd bovenaan in de bak gemonteerd, waarop de planten kunnen geplaatst worden.

Indien gewenst kan er onderaan nog een filtermedium gelegd worden. Op deze manier kan je de waterplanten in een bak zetten, die op de roosters komen te staan. De wortels blijven vrij, zodat ze wel verplicht zijn hun voedsel uit het water te halen. Hierdoor is er een optimale aanraking met de wortels en zullen ze het meeste werk verrichten. Bovendien kan je ten allen tijde de bakken met planten uit de plantenfilter nemen om deze eventueel te spoelen of zuiver te maken.

Dit is volgens ons de meest rendabele manier om een plantenfilter optimaal te laten werken, en dit is een schoolvoorbeeld van hoe je het zou moeten maken.

Bijgevoegd nog wat foto's van de laatste collectie die ik geselecteerd heb voor de groeivijver. Iedere koi is het dubbel en dik waard om geselecteerd te worden voor de groeivijver. Dit is bijna altijd een winwin situatie. Naast de bijgevoegde foto's, zijn hier nog de filmpjes:

showa Sekiguchi ± 40-45 cm en kohaku Yamatoya ± 35 cm
Selecties voor vrijdagavond-01
Selecties voor vrijdagavond-02

Aangeboden: Shiro Utsuri - Showa - Kohaku - Sanke - Tancho - Beni Kumunryo - Benigoi of Aka Hajiro.

Prijzen: de meeste prijzen zijn vanaf 495 tot 795 euro met eventuele optie voor de groeivijver (+250 euro)

Actie CliniClowns
Er werden nog enkele loten aangekocht, waardoor er nu 23 loten van 5 euro staan genoteerd, of 115 euro, Het aantal verkochte koi is 8, wat de stand op 80 euro brengt. Het hoogste bod op de DVD van Rini bedraagt op dit moment 150 euro, en het basisbedrag dat Interkoi heeft geschonken was 100 euro.

Totale waarde actie CliniClowns: 445 euro

Hiermee bereikt de actie haar doel, namelijk 500 euro, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat we er nog ver over kunnen geraken. En denk eraan: wie goed doet, goed ontmoet…

NIET VERGETEN
INTERKOI ZAL IN SEPTEMBER SPECIAAL OP VRIJDAGAVOND GEOPEND ZIJN VAN 17.00 TOT 20.00 UUR en uiteraard blijven wij ook s'zaterdags geopend van 11.00 tot 16.00 uur.Meer afbeeldingen

Reacties

7 reacties tot nog toe

Ik hoop dat deze actie nog veel mag opbrengen.Ik heb het genoegen gehad deze mensen al bezig te zien en hoe ze een lach kunnen brengen op het gezicht van vele zieke kindjes.

johan on 03/09/2010 08:11

Dat pf ziet er goed uit,wat licht daar voor een rooster in??

gr patrick

patrick on 03/09/2010 13:01

Het recent geplaatste plantenfilter (pf) is een bak van 5 m lang x 1 m breed x 0,60 m hoog, gemaakt uit PE. Het heeft een licht afhellende bodem, bedoeld voor de noodzakelijke vuilaflaat, en heeft daardoor een waterinhoud van 2,5 kuub (i.p.v. de normaal berekende 3 kuub).
De roosters die erin liggen, hier met de fijne kant naar boven, zijn de traditionele (maar erg dure) PVC-roosters die meestal ook in de filterkamers van een biofilter gebruikt worden om de filtermedia te ondersteunen en/of beluchtingsschijven of -darmen op te fixeren. Ze liggen ca. 25 cm onder de waterspiegel en zijn uiteraard bedoeld om er de plantenmandjes op te zetten, zodanig dat de wortels van de planten (te planten in kiezel, niet in substraat cf. Rini's boek) steeds net onder water staan. Het is de bedoeling (als de portemonnee het toelaat) om onder deze roosters nog één of ander filtermedium te leggen, bv. het hexamedium van Interkoi, glafoam, alfagrog of gletsjerrock, de mogelijkheden zijn legio.

Het pf staat in lijn en met een by-pass aangesloten op een bovengrondse (vanuit een 2-kuubs bezinkput pompgevoede) 7-kamer biofilter van in totaal 7 kuub bestaande uit achtereenvolgens: vortex, borstels, afwisselend groene en blauwe matalamat, afwisselend groene matalamat en japanse mat, afwisselend blauwe matalamat en japanse mat, biocerapond van Aquatic Science (beter bekend als KSB²), en ten slotte siporax van Sera.
Veel organisch vuil zal het pf dus niet meer te verwerken krijgen, zodat de kans ook erg klein is volgens mij dat het pf op termijn een spreekwoordelijke tijdbom van pathogene bacteriën zou worden; te meer daar het pf als het ware een beekloop is waar het water met een behoorlijke snelheid doorheen loopt en er een vuilaflaat (bodemdrain) voorzien is. Qua principe een beetje (veel) afgekeken van het pf op Rini's vijver, zeg maar!

Hoofdreden voor de plaatsing van het pf: ondanks het ruim bemeten biofilter en overvloedige waterverversingen, de vrij hoge nitraat- en vooral fosfaatwaarden (= groeiremmers) van het vijverwater met als gevolg ook jaarlijks weerkerende draadalgenplagen.
Het is de bedoeling het pf binnenkort (in mandjes) te beplanten met vooral riet en gele lis - zowat de beste nitraat-en fosfaatvreters die er bestaan - in de hoop en de verwachting dat deze vooral vanaf volgend seizoen goed hun werk zullen doen, te weten de draadalgen geen kans meer te geven en de waterkwaliteit ten behoeve van de koi nog verder te verbeteren. Op hoop van zegen!

Martin on 03/09/2010 17:39

Ben bang dat het een teleurstelling word Martin.
Voor wat je bereiken wilt is dit mijnziens te klein qua inhoud.
Minimaal 30 % van je vijver inhoud dient de grote te zijn als je plantenfilter dit moet bewerkstelligen.
Qua plantenkeus zou ik waterkers en de (verboden)grote watervavel gebruiken.
Blijven lager,vallen in die manden dus niet om,moet je vaker snoeien,dus extra stimulans tot groei=nitraat opname.
Ultrasone afdoding naast de Clarity lijkt mij een makkelijkere oplossing.
De Clarity schuimt de nadelige overblijvende stoffen af!
Houd ons op de hoogte volgend jaar,zeer benieuwd hoe het uitpakt!

Gr.Jack

jack on 03/09/2010 21:58

Mijne planten filter doet het uitstekend ,nog maar zeven weken oud . ( de meeste geloven het niet )
20 vierkante meter groot en 65000 liter water crystal clear ( geen uv ) , had zelfs iets langer wat zweefalg gehad .Beste groeiers zijn hier bont riet ( helemaal geen scherpe wortels ) en het geinporteerde papyrus , wat een biomassa maakt deze plant .
Vervolgens gaat de egelskop ook zeer goed qua massa opbrengst .Overige soorten zijn gele lis, kalmoes , holpijp , middel grote lisdodde,mattenbies,carexen en cyperus soorten .Die groeien als een speer in zeer zacht water , met alleen lava in het mandje als verankering .Deze mandjes staan op bioblokken en heel het gebeuren is controleerbaar . Stroomt 25000 liter door per uur, zo te zien vinden ze dat niet erg .

Marcel D on 03/09/2010 23:20

@ Jack,

Je kan best gelijk hebben, hoor.
Wellicht is het pf nog (veel) te klein in verhouding tot de vijverinhoud (75 kuub), maar baat het niet dan schaadt het niet, en alle kleine (liefst natuurlijke) beetjes helpen, zo is mijn redenering geweest. Had hiervoor niet nog meer plaats ter beschikking. Het pf is overigens ook een beetje bedoeld als decoratief element.
Iets gelijkaardigs zien we trouwens ook met het pf op Rini's vijver: een weelderige plantengroei, dat wel, maar toch dit voorjaar nog last van draadalgen, zo heb ik begrepen. Dus in verhouding allicht ook nog te klein.

Qua plantenkeuze ben ik er nog niet definitief uit en volgde ik voorlopig slechts het advies van Rini, maar ik denk dat je mij op dit punt een heel goeie suggestie doet. Die grote waternavel heb ik trouwens naast andere waterplanten als drijfplant op mijn siervijver liggen; wat een groeier (om niet te zeggen woekeraar) zeg, en wat een goede waterwaarden ondanks de overbezetting met talloze goudvissen, goudwinden, enkele eurokoi, enz.

Tegenover ultrasone afdoding van draadalgen (afkomstig uit de tomatenkweek), als dit al helpt, sta ik eerder sceptisch gezien het niet bewezen is dat zulks onschadelijk is voor de koi (een koi is toch iets anders dan een tomaat hé).
En de Clarity proteïne skimmer, hoe goed ook als afschuimer van eiwitten en organisch vuil, kan mij tot dusver niet echt overtuigen als nitraat- en fosfaatverwijderaar; werkt daarin volgens mij slechts indirect en te langzaam in verhouding tot een normaal voerregime tijdens het koiseizoen.

Ik zal jullie zeker op de hoogte houden van de resultaten volgend seizoen.

Martin on 03/09/2010 23:46

Blijft een verrekte mooi plantenfilterke Martin!
Een mooie aanvulling op de rest, succes ermee!

Stefke on 04/09/2010 10:04