Er is weinig nieuws te vertellen aan het front.

Er is weinig nieuws te vertellen aan het front.Daarom dat ik er enkele sfeerfoto's opzet van de koi hartje winter en van de gelukkigen die lekker warm zitten.

Ondanks het feit dat het behoorlijk vriest s'nachts, blijft de temperatuur buiten in de vijvers boven de 10°. Dit door het feit dat het grondwater 14° warm is, en ik de overloop ruim voldoende heb gezet, zodat de vijvers een bepaalde temperatuur handhaven.

Zoals je ook kan zien op de eerste foto, komt de damp er vanaf, het lijkt wel een stoomvijver. Bij de binnenvijvers is het nog elke dag lekker warm. We hebben echter de temperatuur in de binnenvijvers van 24° naar 20° gebracht. Na de quarantaine periode is het nu de bedoeling dat ze gaan aansterken en eventueel groeien in de breedte of de lengte voor de volgende maanden, en volgens Toshio Sakai is de beste temperatuur om onze visjes te laten groeien tussen de 18° - 21°. Voor de technische uitleg hiervan moet je vooral bij Rini zijn, die zal het zeker met de nodige kennis ondersteunen.

Met een laatste kusje van mijn kleindochter Lisse....


Meer afbeeldingen

Reacties

3 reacties tot nog toe

Ik zou zo zeggen rini..licht het verhaal van de temperatuur toe :)

Matthijs [Interkoi Zwolle] on 23/12/2007 18:01

Ben ik ook benieuwd naar naar die toelichting over het aanhouden van die temperatuur..
Ik heb ook gehoord dat SFF deze temperaturen aanhoudt:

20 gr. voor kleur
22 gr. voor body
24 gr. voor groei.

En allemaal Prettige Kerstdagen en een heel gelukkig 2008 met veel koivreugde.
mvg,
Ingrid

Ingrid on 23/12/2007 19:32

Groei, want daar praten we over, is een aspect met vele facetten, die ook nog eens allemaal raakvlakken met elkaar hebben. Temperatuur van het water is er daar maar een van (wel een hele belangrijke trouwens). Van het hele spectrum van watercondities, vijvermanagement en de fysiologische eigenschappen van de koi zelf, is er een kaleidoscoop van groeibevorderende en groeiremmende impulsen.
Om er een paar te noemen: bij watercondities uiteraard de temperatuur, maar ook de zuurstofverzadiging, waterbeweging, het opgeloste gehalte van organische stoffen (tds), de zachtheid of hardheid van het water, en met name nitraat en ferromonen, die de grootste groeiremmers zijn.
Bij watermanagement zijn dat bijvoorbeeld regelmatige waterverversingen, temperatuurfaciliteiten, beluchting, voer, stabiliteit van de waterwaarden, de ruimte die elke koi heeft en dergelijke.
En bij de koi zelf: zijn leeftijd, zijn geslacht, de fourageeractiviteten, bloedlijn en genen, het tempo en de effeciency van het metabolisme, de invloed van daglicht, het jaargetijde enz.
Zou in deze context alleen de temperatuur in relatie gebracht worden met de groei van koi, dan zou dat een zeer onvolledig beeld geven.
Ik geef een schot voor de boeg: in Arendonk zitten de koi in een hal met zeer beperkte daglichtmogelijkheden op een temperatuur van ca. 20/23 graden. Die vissen hebben nooit koud water gekend en nooit een winter van dichtbij meegemaakt. Ze zaten in Japan immers lekker binnen in warm water en gaan pas 's zomers de mudpond in.
Wil dit nu zeggen dat deze koi zich niet in een winterperiode voelen en geen dag en nacht ritme kennen? Mogelijk 90% zal deze vraag met neen beantwoorden. Maar de werkelijkheid is anders. Ook in deze koi is het natuurlijke levensritme ingebouwd. Een consequentie hiervan? Nou, bijvoorbeeld deze.
Je kan de paairijpe vrouwelijke koi in Arendonk bij wijze van spreken de gehele winter op 24 graden zetten en balen Frostbites voeren en ze zullen amper een centimeter groeien. Waarom?
Omdat vrijwel alle voedingsstoffen gebruikt worden voor de aanmaak van eitjes. Hoe meer je een vrouwelijke koi 's winters voert, hoe meer eitjes ze zal laten volgroeien. Het tegendeel is ook treffend: hoe minder voer 's winters, hoe meer eitjes ze zal reabsorberen, hoe kleiner de kans dat ze nog zal gaan paaien.
Nog een voorbeeld: bij hoge watertemperaturen, zeg 24, 25 graden, is zelfs bij zuurstofverzadiging het zuurstofgehalte amper 8 mgl. Bij het verteren van voer gebruikt de koi grote hoeveelheden zuurstof en die 8 mgl is vrij beperkt voor grote opnames en vertering van voer. Koi eten echt niet zo veel bij die temperaturen. Bovendien snijdt het mes ook nog eens aan twee kanten: ze zijn heel actief, terwijl karper en dus ook koi, van huis uit heel luiwammesachtige vissen zijn. Door die activiteit in het warme water verbranden ze alle koolhydraten (primair de energieleveranciers) maar ook een groot gedeelte van de eiwitten (de bouwstoffen), die ook aangewend worden als brandstof. Die eiwitten kunnen dus niet meer benut worden als bouwstof en daarom maken koi in deze omstandigheden minder body aan en is hun groei 's winters, zelfs in 25 graden water, beperkt.
Wil men koi werkelijk laten groeien, dan is daar alleen maar de periode juni t/m oktober voor geschikt.
Ik kan hier zo ongeveer een half boek over vol schrijven, zo wijd vertakt is dit onderwerp, maar zal dat niet doen. Wat ik wel zal doen is een artikeltje samenstellen over de groei van koi met op bepaalde punten een wat dieper inzicht.
Maar dat wordt wel ná de Kerst.
Fijne feestdagen toegewenst

rini on 24/12/2007 16:45