Leerzaam en ontspannen

Leerzaam en ontspannenDit is de omschrijving voor de dag van vandaag, inclusief 10 dankbare koi, waarbij Ben zijn visie t.o.v. het kiezen van tosai uitgelegd heeft tegen een aantal geinteresseerde koiliefhebbers.

Ben was weer volop in zijn nopjes, en alle aspecten van het koibeleven werd duidelijk en correct uitgelegd. Ik veronderstel dat de meeste kijkers best genoten hebben van de beoordeling van deze 10 tosai. Onaangekondigd, maar van harte welkom was het bezoek van Mokoi met een heel regiment geinteresseerden, en voor de rest waren er toch een 10-tal mensen die aandachtig geluisterd hebben. Het kan enkel als een compliment beschouwd worden als collega's komen luisteren naar het "koipraatje van Ben".

Toen de koi toekwamen waren ze tussen de 23-26 cm, en vandaag werd de kleinste 30 cm en de grootste 32,50 cm opgemeten. Buiten het goede groeiresultaat waren de kleuren goed toegenomen, lekker egaal en was er geen enkele tosai die verslechterd was, integendeel.

Uit deze tosai zullen er 2 gekozen worden voor het KIKA fonds( kinderen kankervrij) en WARCHILD. Na een oproep van Ewit via een forum werd ik benaderd door Matthijs uit Zwolle, die mij vroeg of ik hieraan mee wilde werken, waarop ik onmiddellijk ja het geantwoord. De oproep van Ewit via het forum van NVN was als volgt:

Koivrienden. Deze week gaan de koi uit de q-bak in de vijver. De vissen hebben een mooie groei doorgemaakt en ik vindt het wel weer welletjes. Ze krijgen de ruimte. 1 koi van mij en 1 koi van een bevriend koilid hier op het forum. Nu heeft de q-bak een verwarming welke de schuur de gehele winter behaaglijk heeft gehouden. Zeker het konijn van mijn dochter was hier mee geholpen, maar ikzelf had langs deze weg ook een gerieflijk onderkomen om toch van mijn koi te genieten. Vele uren heb ik afgelopen winter in het schuurtje doorgebracht , met een bakkie en een shaggie erbij. heerlijk .Dit betrof wel een lichting van eerdere tosai, dus niet eerdergenoemden. Die zijn in het voorjaar de q-bak pas ingegaan. Maar zoals gezegd....die mogen eruit.

Maar dan staat de q bak deze winter leeg?
Idd. Nu zou je kunnenzeggen...doe er een paar andere visjes in of laat hem lekker leeg. Beiden zijn geen optie. Ten eerste moet het konijn bij een wederom koude winter afzien.. , en ik heb niets om handen . Ik ben namelijk van voornemen om in het voorjaar een nieuwe vijver te gaan bouwen. Aangezien de huidige vijver aan de maximale bezetting zit wil ik in het voorjaar geen koi bijplaatsen. Maar een echte koikichi vindt altijd een manier om de hobby toch gaande te houden. Ook in de koude winterdagen. Dit brengt mij bij de titel boven aan dit topic.

Wat is het plan......
Niet iedereen heeft een q bak. En de kans om jonge koi op te laten groeien. Voor deze koihouders is het volgende misschien wel interessant. Ik ben van voornemen om toch twee tosai in de bak te plaatsen. De bak heeft een inhoud van 1200 liter, wordt gefilterd over een 3 kamerfilter met daarvoor een kleine sieve. Om alles op een goede temperatuur te houden is er ook voorzien in een 3kw heater. Het idee is als volgt. Ik wil bij deze een oproep doen aan welke dealer dan ook om 2 tosai tot beschikking te stellen. Deze koi zal ik de gehele winter verzorgen. Uiteraard met de beste zorg. Middels een online veiling kan een ieder bieden op 1 of beiden tosai. De hoogste bieder zal in het voorjaar eigenaar worden van 1 of misschien beide tosai. Uiteraard probeer ik deze koi met de uiterste zorg tot een respectabele lengte op te kweken zonder het gezondheidsoogpunt uit zicht te verliezen. De geboden bedragen worden in tweeën gesplitst. 1 helft is voor de dealer. Hij neemt hiermee weinig risico, maakt een aardig stukje reclame, krijgt iets terug ( hoeveel ligt aan het bod ) van zijn aankoopbedrag voor de tosai, en helpt mij de winter door. Het andere deel van het bod zal ik storten op KIKA ( kinderen kankervrij) en WARCHILD. Uiteraard zijn de stroom, water en voedingskosten voor mijzelf. U kunt dus eigenaar / koper worden van een kleine tosai die in het voorjaar een fraaie nisai kan zijn waar de nodige cm,s bij zijn gekomen .Winaars op alle fronten dus. De bieder, de dealer en ons konijn


Hierop wil ik nog even verder borduren en zeggen dat ik de helft van mijn aandeel dat ik normaal terug zou krijgen ook zal storten op hetzelfde fonds. Dit in gedachten hoop ik dat er veel mensen zijn die flink zullen bieden op 2 van deze tosai...
Ik zal het ganse gebeuren vanuit mijn site tijdens de winter volledig proberen op te volgen.

Meer afbeeldingen

Reacties

16 reacties tot nog toe

Heel leerzaam Ben, niet enkel voor de gasten, maar zelfs ik leer nog altijd van je bij. Mijn tekst bij "vraag het aan Ben" naast je foto zegt voldoende. De zalm was trouwens bijzonder lekker.

luc on 20/09/2009 18:27

Fijn om te horen dat alles naar wens was en als koigek gesproken ,was het niet het moeten doen,maar leuk om te mogen doen.

Ben.

Ben Doorakkers on 20/09/2009 18:55

Mooi initiatief zo'n beoordelingsdag..hebben dit vanuit de koi2000 een weekje terug ook gedaan..maar dan gewoon bij iemand thuis...willekeurige koi uit de vijver...ook erg leuk om te doen,
en nogmaals bedankt dat je ewit gaat ondersteunen om voor deze 2 fantastische doelen een duit in het zakje te doen!

Matthijs on 20/09/2009 18:56

Voor de mannen was het weer een mooie koidag en wij vrouwen hebben lekker al die uurtjes gekletst, ook over koi, maar in mindere mate. Bedankt, Luc, wij hebben weer een mooie dag achter de rug. Tot de volgende keer!

Danny en Lut on 20/09/2009 20:02

Het was jammer dat ik er niet bij kon zijn maar zo te zien was het toch weer aardig druk! Het iniatief van Ewit en de medewerking van Luc is fantastisch! Ik ga het ook volgen en ben benieuwd...
En Ewit: Veel plezier in je Q ruimte :-)

Ton on 20/09/2009 21:13

Hoi Luc. Ik had het eerder al gezegd...Super dat je dit initiatief wilt steunen. Een kind zou eigenlijk zorgeloos moeten opgroeien, maar helaas is dat niet altijd het geval. Met jouw donatie en het doel ansich is er toch weer een kleine bijdrage aan een stap in de goede richting. 10 kleine stapjes zijn toch een sprongetje...Iedereen is van harte welkom om mee te bieden op de 2 koi. Met de kwaliteit van de tosai en de juiste zorg moeten er haast wel 2 fraaie nisai het schuurtje verlaten in het voorjaar. Ik hoop dan ook dat de verwachtingen worden waargemaakt en er een mooi bedrag vrijkomt voor zieke kinderen en jonge oorlogslachtoffertjes. Het verdient alle aandacht. Ik zal mij spoedig bij jou melden om de koi in ontvangst te nemen. Tot dan ewit

Ewit on 20/09/2009 23:00

Voor ik het vergeet...Matthijs bedankt voor zijn hulp en het contact leggen voor de tosai. gr ewit

ewit on 20/09/2009 23:05

Ewit, ik weet niet of mijn mails aankomen, maar zaterdag 26 september ben ik niet open. Ik ben uitgenodigd op een bbq met allemaal koikichi's en dat mag ik niet missen...

luc on 20/09/2009 23:15

Mooie geste Luc, die we zeker gaan volgen .
Bedankt Ben voor deze leerrijke beoordeling ( wat een kennis ) .Spijtig dat ik iets vroeger moest vertrekken.

Marcel on 21/09/2009 00:14

Marie-Rose en ik hebben er vandaag weer ten volle van genoten, elk op onze manier. Gewoon een heuglijke dag, en dit op alle belangrijke punten; en daarmee is eigenlijk alles gezegd! Doe zo voort, Luc!

@Ben,
Een speciaal woord van dank toch nog eens aan jou. Je moet het maar doen, telkens opnieuw weer die deskundige beoordelingen ten beste geven. Ik heb dan ook het gevoel dat ik vandaag, mede door mijn eigen weetgierigheid, heel veel van jou heb bijgeleerd.

@Danny en Lut,
Prachtige vissen die jullie vandaag mee naar huis hebben genomen. Ik neem aan dat jullie er goed mee thuisgekomen zijn, en dat ze intussen al hun rondjes trekken in één van jullie binnenbakken. Heel veel geluk en plezier ermee!Bedankt ook voor het gezelschap en de gezellige babbel bij ons culinair ommetje in Arendonk om de inwendige mens te versterken.(Vooral Marie-Rose wist dat zeer op prijs te stellen, want anders was ze ongetwijfeld flauw gevallen van de honger).

@Luc,
We zijn daarna nog een paar uurtjes (tot bijna 19.30u) op bezoek geweest bij de natuurvijver van Leo en Maria. Zij hadden gehoopt dat jij ook even zou zijn meegekomen, waarop wij gereplikeerd hebben dat je vanavond nog andere prioritaire dingen te doen had (o.a. het nieuwsitem schrijven en nog even met uw vrouw spelen (grapje)).
Heel fijne mensen toch, die erg gesteld zijn op een bezoekje en een gezellige babbel rond het reilen en zeilen van hun natuurvijver, zo heb ik begrepen. En ja, onze 25 verhuisde ex-koi doen het daar voortreffelijk, de kalmte en rust straalt van het geheel uit. Voor ons een hartverwarmend gevoel!
Martin on 21/09/2009 00:23

Wie is de dame op de 4de en 5de foto ? Zo'n verleidelijke blik is moeilijk te weerstaan ! ;) (sorry, ik wil geen ruzie met haar man :))

Waar moet ik zijn om te bieden op deze koi ?

Jeroen on 21/09/2009 15:00

Die dame, Jeroen, is in gedachten verzonken bij Kobe biefstuk. Dat weet ik nou eens toevallig.

Rini on 21/09/2009 16:53

Te oordelen naar uw reactie, Rini, ben je kennelijk aan de beterhand van je grieptoestand. Maar goed ook, zou ik zeggen, want ik zat wel met je in.
En jij Jeroen, jij bent blijkbaar hoegenaamd niet ziek of grieperig, wel integendeel! Het weze je gegund, een teken van goeie gezondheid trouwens, of niet soms Ans?

Maar wat zijn we intussen ver afgedwaald van ons onderwerp, juist ja . . ., de koi! Toch ook verleidelijk als je het mij vraagt, zeker die van Interkoi (alsook die van mij).

Martin on 21/09/2009 23:10

@mijn vriend Martin: ik heb speciaal voor jou, op mijn kleinkinderendag (dinsdag) een zak van 25 kg in emmers gedaan om het aantal liters te kennen. 1 zak van 25 kg. komt overeen met 32 liter of 3 emmers van 10 liter en een klets. Hopende jou met deze informatie van dienst te zijn geweest.... :)

luc on 22/09/2009 09:41

@ Luc,
Bijzonder te appreciëren weet ik zulks, dat moet ik je toch niet meer vertellen hé! Waarvoor ook langs deze weg nog eens mijn speciale dank.
Maar blijkbaar heeft mijn vraag ter zake (alsook uw antwoord) intussen toch al zijn meerwaarde bewezen, want hoe wist John anders dat 50 kg van het spul overeenstemt met 64 liter? (zie de Reacties bij het laatste nieuwsitem; zijn kostprijsberekening aldaar is wel verkeerd!).

P.S. Voor diegenen die niet mee zijn, het gaat hier over het nieuwe (super)filtermateriaal Hexamedium. M.a.w. Luc heeft zich met zijn bovenstaande reactie aan mij van locatie (lees: nieuwsitem) vergist, maar het weze de goede man vergeven.

Martin on 22/09/2009 15:46

Hoi Luc en Ben,
We willen jullie bedanken voor de ontvangst en een lekker bakje koffie,het koi praatje van Ben was zeker de moeite waard we zijn het er vlug over eens tosai is zijn passie, het was leuk om wat ervaringen uit te wisselen en eens bij interkoi rond te kijken.
We hebben een aantal leuke koi's gespot en daar krijgen we (net als jullie natuurlijk) nooit genoeg van.
Jammer dat Rini er niet was maar ik begrijp uit de mailtjes dat hij grieperig is,bij deze beterschap gewenst.
We hebben Ben en Rini al eens vaker bij ons over de vloer gehad maar Luc bij deze nodig ik je uit om ook eens een kijkje te komen nemen bij Mokoi.Als Momotaro en Yamatoya liefhebber delen we de voorkeur voor dezelfde kwekers,
en ik beloof je we hebben hier zeker e.e.a. in onze bakken zwemmen waar we eens leuk ons oordeel over kunen delen.
Met vriendelijke groet,
Mokoi Gerard.


Gerard on 22/09/2009 18:02