Luc, mijn vissen zwemmen niet goed.

Luc, mijn vissen zwemmen niet goed.De laatste tijd word ik af en toe geconfronteerd met witte stip of Ichthyophthirius multifiliis, tegenwoordig een iets minder voorkomende parasiet, maar toch eentje waar je voor op moet letten.

Mensen bellen me regelmatig met de vraag wat er zou kunnen mankeren aan de vissen, en er is niets moeilijker dan via de telefoon raad te geven. Je probeert een beeld te krijgen door de beschrijving van hoe de vissen zich gedragen, maar meestal is het toch beter om een koidokter te bellen om bepaalde ziektesymtomen vast te stellen.

Dikwijls is het een onschuldige parasiet zoals wormpjes, costia of trichodina, en zelden hoor ik nog van witte stip. Onlangs werd ik echter enkele malen opgebeld, waarbij achteraf bleek dat het witte stip scheen te zijn. De vissen waren lusteloos, bleven horizontaal hangen, en vertoonden kleine witte stipjes. Dan is er sprake van witte stip en moet er opgetreden worden.

Een kleine omschrijving:
Deze vaak voorkomende aandoening wordt veroorzaakt door de Ichthyophthirius multifiliis parasiet. Op de vis zijn duidelijk witte puntjes te herkennen die zowel op de huid als op de vinnen voorkomen. De huid van de vis is sterk verslijmd. De vissen schuren langs rotsen en vijverwand, klemmen hun vinnen, hangen in een later stadium apathisch in een hoek van de vijver en nemen geen voedsel meer op. Omdat deze ziekte zeer besmettelijk is, is een snelle diagnose en behandeling noodzakelijk.

De parasiet vermeerdert zich in 3 stappen. Hij groeit op de huid van de vis, de huid van de vis is zijn voedsel. Na de groeifase verlaten de volwassen Ichthyophthirius multifiliis de huid en zinken tot de bodem waar zij zich vermeerderen tot 1000 sporen per parasiet. De derde fase is de infectiefase waar de sporen op zoek gaan naar nieuwe vissen. Vinden de sporen binnen een aantal uur geen nieuwe vis dan sterven ze af. (er is sprake van binnen de 24 tot 70 uur)

Een afstrijkje van de huid, vinnen of kieuwen wordt bij een vergroting van 50-200x bekeken. Deze ciliate ziekteverwekker heeft de vorm van een ovaal. Er is een duidelijke hoefijzer-vormige cirkel in de parasiet te herkennen. Dit is de grote celkern. Hiernaast heeft Ichthyophthirius multifiliis nog een kleine ronde celkern; welke niet altijd even duidelijk te zien is.

Het beste kan je een combinatie van Formaline met melachiet-groen bij de apotheker laten samenstellen. 5 mg melachiet-groen op 1 liter formaline is voldoende. Indien de parasiet na enkele dagen nog aanwezig is, moet je de behandeling na een week nogmaals herhalen.

Geen overbodige luxe natuurlijk is om zelf een goede microscoop aan te schaffen en kennis op te doen van de mogelijke parasieten. Een afstrijkje is zo genomen en via internet kan je overal lezen wat de beste behandeling is. Bij twijfel kan je nog steeds de raad vragen van een koidokter.

Reacties

5 reacties tot nog toe

Een microscoop aanschaffen is niet zo moeilijk,het gebruik lukt ook nog maar het herkennen is toch al een ander verhaal.laatst waren mijn vissen ook loom,ik heb een afstrijkje genomen van een koi en bekeken op verschillende grote.ik zag niets bewegen. Mijn eerste reactie was , ik doe iets verkeerd . Dan maar een volgende vis ,weer niets. Ik dacht vernomen te hebben dat iedere koi wel iets meedraagt . Dus voor al de zekerheid toch maar even rondgebeld .
Dit is toch iets wat je al doende moet leren .

Johan on 06/09/2011 08:33

Hoi Luc,
moet dat niet 5 gram malachiet groen zijn per liter formaldehyde ipv 5mg??

Dirk on 06/09/2011 19:59

inderdaad Dirk, 5 gram...

luc on 07/09/2011 07:18

Ok, een oplossing van malachiet groen in formaline 5g/l om mee te behandelen. Maar wat is dan de dosering van deze oplossing per m3 vijverwater?

Ray on 07/09/2011 08:00

De dosering is 20 ml/kuub Ray.

luc on 07/09/2011 18:56