Onwennig naar buiten.

Onwennig naar buiten.Het moet een raar gevoel zijn als je na een hele periode binnen te hebben gezeten, plotseling je wereld ziet openbloeien en zelfs de zon te zien krijgt.

Deze stevige en goedgevormde tosai van Momotaro hebben in hun jonge leven, misschien nog niet veel van de buitenlucht kunnen genieten. Het zal ook een tijdje duren eer ze aan de nieuwe omstandigheden aangepast zijn, maar uiteindelijk denk ik toch dat ze er de voorkeur aan geven.

Zoals je kan zien in het filmpje breng ik de vissen na hun aanpassing met het water buiten, handmatig over naar hun vijver. Soms krijg ik daar kritiek op, en dat kan ik moeilijk begrijpen. Het manueel overbrengen van de koi gebeurd veel sneller dan met de sok, is ook veel minder stresserend, want het is in minder dan een secondje gebeurd. Beschadigingen worden optimaal vermeden. Als je het niet gewoon bent, niet proberen thuis, want het lijkt makkelijker dan het is....

Het zijn ook stevige beren zoals je kan zien. Slechts 11 maanden, maar al bijna het lichaam van een nisai, en rond de 40 cm...geen kattepis. De laatste jaren is hier een geweldige evolutie in ontstaan.

Ondertussen zijn de buitenvijvers volop aan het veranderen, en slurpen ze als het ware de zon op om de biotoop langzaam aan te passen. Het systeem staat op zijn kop, en er wordt een weg gezocht naar de juiste waterhuishouding. Vele algen zweven nu rond in het water, en zoals ieder jaar moet het zijn tijd hebben om de juiste waardeverhoudingen in de watersamenstelling op orde te brengen.

Was het water nog kraakhelder enkele weken terug, nu zie je duizenden partikeltjes rondzweven in het water. Zelf vind ik het niet zo erg, maar ik weet dat vele mensen er zich aan storen. Ik weet dat het niet slecht is voor de koi, en in die wetenschap zie ik dat graag door de vingers.

Het spelen met de UV lampen is nu ook weer begonnen. Afzetten, aanzetten, blijven zoeken naar de juiste balans om je water juist niet te groen te laten worden, en je koi nog juist te zien zwemmen. Het blijft een frusterend gedoe.

Dat er liefde bestaat tussen hond en koi is mij niet bekend, maar als ik een filmpje ontvang met als titel "echte liefde", dan laat ik dit graag aan iedereen zien. Wie nog van zulke filmpjes heeft, stuur ze op, ik publiceer ze graag.

Meer afbeeldingen

Reacties

1 reactie tot nog toe

Zal de koi goed doen daglicht! Luc je raakt al behoorlijk bedreven in het met de hand verplaatsen van de koi van bowl naar vijver. heb weleens het idee dat je dit met volle overtuiging moet doen anders nemen de koi een loopje met je alsof ze het aanvoelen als dit niet zo is.

stephan on 08/06/2013 09:05