tategoi Showa nr. 20
DEZE PRACHTSHOWA IS VERKOCHT" />

Showa Momotaro nr.20 - 33 cm

Showa Momotaro nr.20 - 33 cmDeze Showa die bij levering een volwaardig nisai van 50-55 cm zal zijn behoort tot de betaalbare selectie die ik op de kop heb kunnen tikken. Je moet je deze koi voorstellen als een volwaardige nisai met prachtige body, en behorend tot de beste tosai uit Japan. Een unieke kans voor de Showa liefhebbers. Bekijk ook het filmpje van deze tosai: tategoi Showa nr. 20
DEZE PRACHTSHOWA IS VERKOCHT

Beoordeling Rini Groothuis

Showa is, zoals u weet, een zwarte koi met rode en witte tekening. Wanneer je een tosai showa zoals deze beoordeelt, is het zaak om in de eerste plaats het hi-patroon in ogenschouw te nemen. We kunnen er namelijk vanuit gaan dat de aanwezige hi-platen niet zullen veranderen als de koi groeit. Ze zullen wel meerekken met het groeiende lichaam, maar de huidige tekening en de balans zullen hetzelfde blijven..
Vervolgens is het de kunst om de locaties aan te geven, waar we de ontplooiing van het sumi mogen verwachten. We kunnen ons dan een beeld vormen van hoe deze koi er in de toekomst uit zal komen te zien. Met name de locaties waar de sumi zich ontplooit en de omvang van de sumi-ontwikkeling bepalen uiteindelijk de dramatiek in de expressie van de showa.
Deze tosai heeft, voorzover ik van de foto kan zien (de film is van matige kwaliteit), twee platen van een fantastische, diepe hi-kwaliteit. Ze zijn van een buitengewoon frisse hi-kleur, zoals alleen Picasso deze in zijn schilderijen kon verwerken. Er zit een interessant evenwicht in de hi-platen. Zo te zien is er veel maruzome-kiwa aanwezig (de rode tekening volgt de schubrand), dat hogelijk aangeschreven wordt. Er is wat onderontwikkelde odome hi aanwezig op het staartstuk, dat strikt genomen shiroji zou moeten zijn, maar dat bij deze tosai toch enige balans in de lengte geeft.

De koptekening is fors en loopt tot over de schouders, maar de aftekening ligt vrij van de ogen, wat goed is. Er zit de nodige sumi in deze hi-plaat verweven evenals op de punt van zijn snuit, en de vraag is of zich hier een prachtig hachiware patroon (een zwarte tekening die als het ware de kop in tweeën of drieën verdeelt) zal gaan ontwikkelen. Het zou mij niet verbazen, want bij aandachtig observeren kun je de tekening al zien liggen.

Tussen de koptekening en de tweede hi-plaat ligt veel sumi verborgen. Mijn verwachting is dat deze ruimte zich vrijwel helemaal zal invullen met sumi en het nu aanwezige shiroji grotendeels zal overlappen. Omdat in dit gedeelte van de body de schubben tot het grootste formaat groeien, zal de voorste helft van deze showa een enorm krachtige uitstraling krijgen. Op de flanken is al veel makiagari te zien: zich vanuit de buik tot aan de rug ontwikkelende sumi-platen. Afgewisseld met kleine, contrasterende shiroji openingen, zal de voorste helft van deze tosai zich kenmerken door een gestroomlijnde mengeling van hi en sumi en dat zal deze showa tot een echte warrior maken.

Deze tosai heeft een lichte motoguro (zwarte aanzet) in zijn linkerborstvin, maar mist dit volgens mij in de rechter. Momotaro kennende zal er een speldekopje aanwezig zijn, en zal dit tijdens het verblijf in de mudpond of bij zijn aankomst in Arendonk snel optrekken.

Ook in het achterste gedeelte van de vis zijn volop de schaduwen van opkomend sumi te zien, zowel in het shiroji als in het hi. Ook hier dus veel makiagari. Ik weet haast zeker dat dit een showa in optima forma gaat worden. Een vis in traditioneel, overwegend zwart en rode tekening met hier en daar een witte spleet of vlek.

Wat we hier hebben is een wolf in schaapskleren. Deze tosai heeft nu nog veel shiroji, maar strooit menigeen zand in de ogen. Deze tosai heeft alle kenmerken om een Mukashi showa te worden. Een traditionele showa met hoofdzakelijk hi en sumi op het lijf. Kortom, een showa zoals showa ooit is bedoeld te zijn.

Rini

VERKOCHT VERKOCHT VERKOCHT VERKOCHT

Meer afbeeldingen

Reacties

7 reacties tot nog toe

Ik ben het helemaal met Rini eens, Vind zelfs dat zonder het stukje Hi in de staartaanzet het een stuk minder interessante showa zou zijn. En ik denk dat het een apart hachiware (dacht dat dat hariware moest zijn :-)) in de vorm van een maansikkel op komt. Ben benieuwd... Ik heb mijn keuze al gemaakt maar deze zou daar dicht in de buurt komen...

Ton on 03/04/2008 07:45

Prachtige koi, geen twijfel mogelijk. Prijs voor deze nisai koi is ondermaats. Ik weet niet of iemand deze al gekocht heeft, maar de koper krijgt een geweldige Shiro Showa tategoi in zijn bezit.

Gert Jan on 03/04/2008 12:03

Beste koivrienden, die voor een belachelijke prijs jaren plezier wil hebben van de ontwikkeling van deze tategoi mag zeker niet twijfelen...
EEN BUITENKANSJE.

willy on 03/04/2008 14:41

Hoi, Luc

Waar zijn de showa van mijn keuze 4-5-9-10-11-16-17-19-21-29, of ligt mijn lat te hoog (duur), gij maakt mij nog gek.

groetjes

danny en lut on 03/04/2008 15:29

Inderdaad zoals Rini zegt een wolfs in schaapskleren dit mooie exemplaar. De potentie van een tosai showa is mi. heel veel moeilijker in te schatten of te zien dan bij bv. kohaku of sanke. Dit is een leerproces. Dit heb ik ook moeten leren zeker bij showa.
Wij hebben zelf in 2006 een tategoi tosai showa van SFF aangeschaft en ik vond haar echt "lelijk" zag er echt niets in. Weinig sumi, wel mooie diepe hi, haast geen motoguro, geen menware, wat kleine sumipuntjes op het hoofd. Nu na 2 jaar begin ik haar pas te waarderen, ze is zo veranderd in positieve zin, de lelijke duckling begint te veranderen in een mooie swan. Onze showa zat in de dezelfde prijsrange als bovenstaande showa en ik ben blij dat wij haar toch hebben aangeschaft.

En dat geld zeker ook voor bovenstaand exemplaar, het ziet er nu nog niet uit als een "goede" showa, maar dat gaat ze zeer zeker worden, ze heeft alles in huis om dat te bereiken..dat is ook de kunst om dat te gaan zien en in te schatten.

Mooie tategoi tosai, nisai aan te schaffen, die nog alle potentie in zich hebben om mooier te worden en daar als hobbyist een sport van te maken om dat uit de koi te halen....en daar ook het geduld voor op te kunnen brengen.
Dat is voor mij de essentie van het koihouden! Prachtig toch?

mvg,
Ingrid

Ingrid on 03/04/2008 16:17

Ton, hariware bestaat volgens mij niet.
De officiële beschrijving door Mamoru Kodama:
Hachiware: dividing pattern on the head, where part of the head is black and part is white.
Menware: see explanation of Hachiware, the two words mean basically the same thing, sumi dividing the face, while Hachiware refers to the head, but on koi the face and head are the same.

rini on 03/04/2008 19:07

Dank! Mijn Japans is niet meer wat het geweest is :-)

Ton on 03/04/2008 22:17