Steek je handen eens in het water...

Steek je handen eens in het water...Er wordt aangenomen dat de meeste vissen koudbloedig zijn.

Heb je op dit moment al eens geprobeerd om je hand een aantal minuten in het water te houden ? Je zal ervaren dat dit geen lachertje is. Je moet het toch eens proberen, en dan begrijp je pas wat de koi ervaren.

Op dit moment beginnen de temperaturen op een punt te komen dat men gaat denken aan de overkapping, het gehate bouwwerk van iedere koiliefhebber. Volgende week ga ik eraan beginnen, want het wordt stilaan tijd. Als er vandaag niet veel volk komt, is het mogelijk dat ik er vandaag al aan begin.

Misschien is het een mooi idee om jullie overkappingen eens te laten zien. Stuur daarom eens een foto door met jullie systeem van overkapping. Ik ben er bijna zeker van dat we unieke, inventieve en ingenieuze bouwwerken te zien krijgen. Als ik er een aantal op een rijtje heb, zal ik er een nieuwsitem over schrijven. Stuur de foto's maar op, ik ben benieuwd naar de diversiteit van deze constructies.

Je ziet ook aan het gedrag van de vissen dat alles in slow motion verloopt. Ik heb de temperatuur niet gemeten, maar ik schat dat het zowat 10°-12° zal zijn, en dat zie je ook aan het gedrag van de vissen. Ze eten nog wel, zij het langzaam.

Ik heb er een filmpje van gemaakt. Toen ik een beetje voer in de vijver smeet, drijvend ditmaal, zag je de koi langzaam het voer opnemen. De meeste van deze koi zijn pas van dit jaar in Arendonk, en dat zie je er ook aan.

Zij hebben nog geen echte koude meegemaakt volgens mij, en moeten hun biologische ingesteldheid nog op punt stellen. Anders is het met de overwinteraars die al een winter meegemaakt hebben. Deze bewegen zich veel vlotter dan de eerstejaarskoi. Ze doen precies of er nog niets aan de hand is, en het lijkt of de temperatuur minder van invloed is op hun gestel.

Normaal is het zo dat het rond 1 november al flink begint te vriezen, en dat het daarna wat rustiger wordt qua temperatuur tot januari/februari. Dit blijkt dit jaar niet het geval te zijn, en ik ben dan ook benieuwd wat de winter gaat brengen. Laat het kort en krachtig zijn, maar geen kwakkelwinters...

Anders gaat het met de koi die binnen zitten. Momenteel laat ik er een aantal binnen om de vijvers te blijven onderhouden voor de nieuwe koi die binnenkomen. Regelmatig zet ik er een aantal buiten naar de grote vijver. Hier is de temperatuur echter hetzelfde als binnen, want deze wordt tijdens de winter verwarmd.

Op dit ogenblik naar 18°, maar het is mogelijk dat ik deze tijdens de winter ook een periode laat zakken naar 12° of 8°, dat ligt een beetje aan de omstandigheden of aan de opvang van de nieuwe koi. Deze komen 25 november binnen.

De foto van de grote waternavel in de blauwe superbowl geeft duidelijk weer dat deze het nog goed doet. Er zijn al meerdere mensen die wat scheuten hebben meegenomen, en ze staan nu al een maandje in deze bowl. Ik wou ze eruit doen, maar vind het eigenlijk te mooi om ze nu al weg te smijten, en heb besloten om ze nog een tijdje te laten staan. Ze komen van bij de Martin, die zo vriendelijk was om enkele zakken mee te brengen.

Speciale mededeling

Breng je stem eens uit op deze prachtige kohaku van Momotaro. Het is een mannelijke kohaku die ik op de veiling van Momotaro heb aangekocht. Hij blijft me bijzonder bekoren, en ik zou het niet meer dan normal vinden als deze met stip op de eerste plaats komt in deze koi-idol verkiezing.

Graag je stem gevraagd...
Meer afbeeldingen

Reacties

5 reacties tot nog toe

Ik kom een stuk waternavel halen voor nog maar eens te testen ,want ik heb al door dat sommige dingen niet groeien maar op een bepaald moment weer wel .Hier merk ik ook al dat de temp lager is ,de koi zijn rustiger (ze moeten wel) en ook minder voer is belangrijk want de bacteriën werken nog maar voor 25%.grtjs

paul on 02/11/2013 08:25

Hier drie eilanden volgezet met die fantastische plant.
2 eilanden in een verwarmde vijver,1 in een onverwarmde.
Nog wat planten over,ben er zuinig op.De plant kan slecht tegen hele strenge vorst,dus wie weet aankomend voorjaar.
Alleen laat iedereen voorzichtig zijn met deze exoot,geen vijverwater afvoer op oppervlakte water. Kan in de euro's gaan lopen...

Martin bedankt voor het verstrekken van de plant,ben er blij mee!

jack on 02/11/2013 08:49

Hoi Jack, wat bedoel je met precies met "geen vijverwater afvoer op oppervlakte water", wat gebeurt er dan?

Tom on 02/11/2013 13:49

@ Tom , wat ik bedoel is dat deze plant zo krachtig groeit ,dat al uit het kleinste stukje wortel weefsel met blad knoop wat je bijna niet ziet al een gehele plant tevoorschijn komt.
Als je dus je filter spoelt wil je niet dat daarin kleine stukjes van deze plant zit wat in het oppervlakte water terecht komt.
Afvoer op riool kan minder kwaad en heeft dus de voorkeur.
Als je dan weet dat in zeer korte tijd deze plant een gehele sloot dicht kan groeien,en bij het schoonmaken van die sloot vaak een mobiele kraan nodig is,en dit vaak aardig wat geld kost,is dus voorzichtigheid op zijn plaats.
Hij is ook verboden tegenwoordig....

jack on 02/11/2013 17:53

Stem gegeven. Mijn kap ligt er 2 weken op, het water koelde enorm af met de regen en de wind. Nu stabiel nog 14 graden. Mooi nee.... Maar wild de koi's zo goed mogelijk de winter in laten gaan. Op deze manier kan ik nog lekker voeren en ze wat extra reserve late opbouwen.

Arjan on 02/11/2013 20:11