Tof en gezellig.

Tof en gezellig.We zijn in een periode gekomen dat er natuurlijk niet veel te beleven is. Noem het een overgangsperiode.

Gelukkig heb ik enkele trouwe supporters, en dan blijft het een gezellige middag. Koffiekoeken erbij, kacheltje aan, en maar discussiëren over koi en over het koigebeuren.

Stephan en Joyce kwamen op bezoek met hun 2 tategoi, Polleke, de Martin en Chris kwamen ook even langs. Een dankbaar onderwerp was de website van Interkoi, specifiek de reacties waar af en toe met scherp geschoten wordt.

Is dit een probleem ? Zelf vind ik het helemaal niet erg, want ik schiet ook graag af en toe met scherp, maar ik heb door te tijd wel geleerd iets te nuanceren, en vooral te relativeren. Er zijn personen die nooit reageren, er zijn personen die regelmatig reageren, en ik ben die personen dankbaar...

Vermits ik zelf de nieuwsitems altijd schrijf, en dit niet altijd van een leien dakje gaat, moet ik af en toe improviseren en ik begrijp dat niet ieder nieuwsitem interessant kan zijn. Toch stel ik prijs op reacties, en als ik weinig reacties krijg stelt me dit teleur. Een reactie van lezers, is voor mij een aanmoediging om iedere dag iets te schrijven, het is de brandstof voor mijn motor.

Het is ondertussen een tweede natuur geworden...Hoe gaat dit in zijn werk ? Normaal weet ik nog niet welk nieuwsitem ik zal schrijven. Als er iets gebeurd is, is het makkelijk, want dan zet ik me voor mijn computer en mijn vingers beginnen te ratelen.

Als het echter een overgangsperiode is zoals nu, moet ik gaan improviseren, en grijp ik iedere mogelijkheid aan om toch een nieuwsitem in elkaar te flansen. Ik ben dan ook altijd dankbaar als ik af en toe mails krijg van koiliefhebbers over hun vijver, hun overkapping, hun koi, het maakt niet uit.

Ik sta iedere dag om 6 uur op, neem mijn ontbijt, en dan pas begin ik aan mijn nieuwsitem. Soms vloeit het uit de pen, soms gaat het langzaam en weet ik niet goed wat schrijven. Ik bereid echter nooit iets voor, en wat je leest is datgene wat ik onmiddellijk opschrijf. Tegenwoordig lees ik het af en toe eens na, en zal ik wat verbeteren of aanpassen, want ik moet zien dat ik niet teveel "t" of "dt" fouten maak, maar gewoonlijk komt het recht uit de pen...

Over het algemeen komen er gemiddeld 6-700 mensen mijn website bezoeken. Binnenkort ga ik weer naar Japan en dan stijgt het bezoekersaantal naar 8-900 mensen. Het is mijn wens om dit zo te blijven handhaven, wat op dit ogenblik niet makkelijk is tussen al het facebookgeweld...

Ik kreeg toevallig vandaag nog een mail aan van iemand waar ik via de reacties wat scherpe confrontaties heb gehad. Een deel van zijn mail was als volgt: Hoi Luc, ondanks strubbelingen in het verleden tussen ons wil ik je toch even vermelden dat ik je newsletter met plezier lees,. Gewoon doorgaan, top

Het doet me plezier om een mail zoal deze te ontvangen, en het is tevens een goede leerschool voor mij om verstandiger om te gaan met bepaalde situaties.

Genoeg gepalaverd over mijn website, terug naar de koi. Ik heb een mooi filmpje gekregen van Jack, en het filmpje laat het afvangen van een mudpond zien. Het filmpje werd gemaakt door Nishikigoi TV, en hier kan je eigenlijk precies zien wat een mudpond eigenlijk inhoud...namelijk modder, modder en nog eens modder.

Bekijk het filmpje het is de moeite om te bekijken, want het is gemaakt met een camera op de kop. Zoals je nu de koi ziet, zal je ze dus nooit meer te zien krijgen. Het is in principe het mooiste moment uit het leven van een koiliefhebber.

Je hebt de koi maandenlang niet gezien, je bent nieuwsgierig hoe ze uit de mudpond komen, en zoals je kan zien zijn ze gezond, dik, glanzend en in prima conditie. Je kan ook zien dat het werkelijk een modderbad is waar ze uitkomen., maar wat een festijn. Dit filmpje gaat over de mudpond van de kweker Shintaro.

Het zou prachtig zijn om een soortgelijke situatie na te bootsen hier, maar ik ben bang dat we nooit een mudpond zoals deze kunnen namaken. We kunnen gaten in de grond maken, en deze vullen met water, maar een echte mudpond, die bovendien nog de juiste kleisamenstelling heeft om de koi goed te laten ontwikkelen, dat zal iets anders zijn. Zelfs in Japan, waar de kennis optimaal is, is er ook nog veel onderscheid onder de mudponds, en de kwekers weten als geen ander waar ze zelf hun beste mudponds hebben en voor welke koi deze het beste geschikt zijn.

Een mudpond afvissen is een ogenblik van grote extase. Als ik zou moeten kiezen tussen een gans jaar naar koi kijken die in zuiver water rondzwemmen om ons te plezieren, of een dagje mudpond meemaken....ik zou op dit ogenblik twijfelen....

Begin volgend jaar verander ik mijn politiek en ga ik weer naar het Noorden. Er gaan enkele mensen mee, en ik ga even afspreken om enkele mudponds mee proberen af te vissen. Vermoedelijk zal het pas maart, april worden eer ik de volgende keer naar Japan ga.

Zelf heb ik gisteren even genoten van mijn eigen koi, die ik als tussendoortje wat diepvriesgarnaaltjes gaf. Het is acetes dat ik in pakken van 250 gram laat komen. Acetes zijn kleine garnaaltjes die vooral in de Aziatische landen gevangen worden om garnalenpasta van te maken.

Op mijn vraag om wat foto's van overkappingen door te sturen, heb ik momenteel maar 2 mails gekregen...dat kan beter. Pak je camera en stuur me wat exlusieve foto's. Bekende of onbekende overkappingen, laat maar komen. Ook wat foto's van jou overkapping Mike...

Als laatste nog even een link doorgeven van de komende veiling in Niigata, die zal gehouden worden op 7 November. Via deze link kan je het aanbod zien. Het is een pdf. file met alle aangeboden koi, met vermelding van de deelnemende kwekers.


Meer afbeeldingen

Reacties

33 reacties tot nog toe

Goedemorgen Luc
De filmpjes en columns worden ook hier iedere dag gewaardeerd. :-)

Niels on 03/11/2013 08:44

Goeie morgen! Lees het ook dagelijks en is het eerste wat ik doe als ik wakker ben. Gewoon blijven doen.
Gr bram

bram on 03/11/2013 09:04

De reacties doe ik met plezier ,en hopelijk veel reacties in de vorm van de overkappingen .Hier nog een 2 tal weken denk ik .En iedereen die actief bezig is bedankt om de boel levendig te houden ;) .grtjs

paul on 03/11/2013 09:38

luc,

er zit nog 1 nieuwsitem in de pen toch? laatst hadden we het via de reacties over de tussenhandelaren en importeurs én kwekers die al dan niet té dikke boterhammen verdienen aan onderlinge prijsafspraken....je wilde dar eens een nieuwsitem aan besteden. Daar ben ik reuzebenieuwd naar.....

arie on 03/11/2013 10:59

Goeie morgen Luc,ook ik volg je nieuwsitems elke dag.Ik ben nu bezig mijn 12m3 vijver te veranderen in een vijver ong. 30m3.Indien gewenst kan ik wat voortgang foto,s sturen. gr jan

Jan Vrijland on 03/11/2013 11:04

Weer net als vorig jaar,best interessante Koi op de Niigata veiling !
Jammer dat er geen filmpjes bij zijn.
Hoe zou de prijsvorming zich hier houden ten opzichte van het zuiden en al de chinezen die daar op af komen ?

jack on 03/11/2013 12:30

Stuur maar door Jan...alles is welkom...

luc on 03/11/2013 12:55

Op de website van de broeders auction staan wel filmpjes in tegenstelling tot in de PDF :-) aantal interessante vissen weer idd!

Matthijs on 03/11/2013 13:28

Thanks Matthijs !

jack on 03/11/2013 13:57

Als je de filmpjes wil zien van de koi die aangeboden worden op de auction in Niigata, ga je naar deze link. Als je op de foto klikt, wordt het filmpje automatisch gedownload. Niet al te professioneel, maar het werkt toch.

luc on 03/11/2013 16:55

Ja amai op de filmpjes zie je echt hoe goed ze zijn .

paul on 03/11/2013 18:04

ik lees iedere dag je nieuwsitem he luc weet jij of yamatoya nog koi kweek .
vindt het een wereld kweker

rik slijkoort on 03/11/2013 19:21

goed bezig luc,gewoon door gaan!
ik lees ook elke dag.....

pascal on 03/11/2013 20:12

Hoi Luc, ik lees haast nooit uw nieuwsitems, en als ik ze al eens lees, dan vind ik het maar niks: weinig origineel, altijd het zelfde gezanik over koi, koi en nog eens banale koi :-). Wanneer gaan we nog eens iets bijleren over goeie koi en goeie vijveraars?
Je zou in uw nieuwsitems toch wat meer inspanningen mogen leveren, vind ik :-). Het zijn altijd de reageerders die uit hun pijp moeten komen, vooraleer het ook maar een beetje interessant wordt. En als er daarbij niet enkele waren die geregeld met scherp schieten (zoals bv. Jack en Matthijs, die onverlaten), dan was het al helemaal niks.
Boodschap begrepen?

@ Arie,
Niet te veeleisend zijn hé, jij bent een reageerder, en ik had begrepen dat jij zelf op dat punt de eerste voorzet zou geven in plaats van het aan een vermoeide Luc over te laten . . . je zou het best nog kunnen ook!

@ Rik S.,
Yamatoya een wereldkweker? Natuurlijk dat! Of heb je mijn gosai kohaku "Double Face" na één jaar ontwikkeling in mijn vijver dan niet gezien misschien? Een echte openbaring, je zou haar zo overgekocht hebben ongeacht de prijs.
Of de goede man nog koi kweekt? Ik dacht van niet, want naar verluidt is hij zijn bril verloren in één van zijn vijvers, en sindsdien ziet hij het verschil niet meer tussen mannelijke en vrouwelijke koi . . . misschien geen slechte zaak.

En voor alle duidelijkheid: nu wil ik niet het verwijt horen da

Martin on 03/11/2013 22:07

Inderdaad martin , welke zot zou deze nu verkopen .

johan on 03/11/2013 22:20

Bedoelde over kopen . Stomme spelling controle .

johan on 03/11/2013 22:21

Oeps, wat ik als allerlaatste in mijn vorige reactie nog wou zeggen:
nu wil ik niet het verwijt horen dat ik hier met scherp zou schieten, ik vind het amper wat losse flodders. Begrepen?

Martin on 03/11/2013 22:37

Door al dat geleuter nog vergeten om bij de kern van de zaak te blijven: ik vind die zichtbaar natuurlijker ogende koi uit Niigata toch stukken beter en frisser voor de dag komen dan die anabole steroïden plofkoi uit het Zuiden, nietwaar Marcel?
Volgend seizoen dus eerst en vooral op naar Niigata en misschien de neus ophalen voor de zuiderlingen, back to the roots, er wacht je een zware maar aangename taak Matthijs.

Martin on 03/11/2013 23:01

Koffiekoeken? Niks van gezien, hoe zou dat komen? Ik was nochtans om 13.30u present. Gelukkig werd dit voor de zoveelste keer goedgemaakt door ettelijke frisse jupilerkes, en dan kunnen koffiekoeken mij gestolen worden.
You only live once!

Martin on 03/11/2013 23:24

@ Martin

Ge hebt mijn reactie in het vorige nieuws item niet gelezen.
Die extra andere toestanden laat ik in het midden, voor geld doet men veel, dat is een feit.
Een koi uit het zuiden of uit het noorden, het blijft een koi.
Deze kan men beiden zwaar manipuleren, geen enkel probleem.
De onnatuurlijke toestanden zijn gelijk voor beiden eenmaal ze binnen zijn.
Om een koi te laten gaan zijn er ook andere methoden, daar hoef je ze niet voor in te spuiten.
Achteraf moet je gaan spuiten, om proberen hem te redden, te laat.
Dit betaal je cash, vandaar de korte leeftijden allemaal.

Marcel D on 04/11/2013 07:03

@ Rik je hebt geluk ,er staat nog een mooie Yamatoya te koop ;) .grtjs

paul on 04/11/2013 09:03

Dag Martin,

Ik zie het als een uitdaging.. Echter lijkt het mij niet meer dan normaal dat jij dan ook een Niigata tosai aan gaat kopen! Kan je eens zien dat daar ook plezier aan te beleven valt!
En nee nou niet tegenspartelen maar gewoon toezeggen! ;-)

Ik hoop dat we in Niigata kunnen doen wat ik voor ogen heb :-) we gaan ons uiterste best doen!

Matthijs on 04/11/2013 10:11

en wat heb je voor ogen Matthijs, want misschien wil ik via jou ook een tosai laten kiezen.

hans on 04/11/2013 12:12

Hoi Hans,

Wat ik voor ogen heb is goede tosai (niet zo perse jumbo tosai) voor een goede prijs.
Voornamelijk go-sanke maar wie weet komen we ook wel wat anders tegen!
Als je iets specifiek zoekt kan je dit altijd aangeven, het liefst omschrijving / budget met daarbij een aantal foto's van vissen zoals jij ze graag ziet. Op deze manier kan ik er een gevoel bij krijgen wat voor jou gewenst is!

Matthijs on 04/11/2013 13:04

Matthijs , een tosai voor Martin ?
Dat zou me verbazen....

En Martin , de neus ophalen voor de zuiderlingen ?
Dat red u echt niet !

jack on 04/11/2013 16:58

Jazeker Jack.... Martin moet maar een keer door het stof en een poging wagen... Of lijkt je dat geen leuke uitdaging voor hem?

Matthijs on 04/11/2013 19:19

Dat word een lesje: GEDULD....dan voor Martin.
Kan geen kwaad,vrees alleen Matthijs dat we elke keer met feiten
over de te kleine koi geconfronteerd worden.
Misschien moet hij hem zelf maar uitselecteren.
Zo genaamd leermomentje.
Als het dan niet goed uitpakt,kunnen wij hem er eindeloos op wijzen ;-)
Wat dat betreft moet hij er inderdaad maar eens aan geloven.
SFF heeft afgedaan,dus aankomend voorjaar moet het dus maar gebeuren!

jack on 04/11/2013 19:41

Mijne heren (Jack en Matthijs),

Voel mij serieus in het nauw gedreven, heen en weer geslingerd als ik ben tussen de frisse Niigata koi en de zgn. "plofkoi" uit het Zuiden.
Sta mij toe even na te denken over deze existentiële (koi)crisis.
Tegen volgend voorjaar zal ik er wel uit zijn . . .

Martin on 04/11/2013 21:54

Dag Martin.... Noem eens 1 ding dat je in twijfel brengt? Gewoon eens een frisse tosai... Mail me maar eens wat je zoekt... Tevens zou je me nog mailen over je reversed asagi trouwens....

Matthijs on 05/11/2013 12:49

Matthijs....hoe goed kunnen we Martin onder tussen ?!
En dan ga jij hem vragen om 1 ding te noemen wat hem in twijfel brengt....
Dat word een hele waslijst ,opgepast !
Volgend najaar is hij er nog niet uit....

jack on 05/11/2013 16:57

Daarom... Laat hem maar komen met die waslijst.. die drukken jij en ik toch wel samen even de kop in Jack? ;)
Moet ik voor jou ook nog shoppen dit voorjaar? haha!

Matthijs on 05/11/2013 20:47

Ik let heel goed op de Momotaro auctions pagina Matthijs...!
En Luc op de Open sale als hij er is,waarschijnlijk mag je mee zoeken!
Maar misschien komt er wel wat van een hele andere auction of Open sale , als het maar female Kohaku is.

jack on 06/11/2013 19:24

Haha... je kijkt goed bij de auctions... dus je hebt alvast een grote zak geld klaarstaan :D
Dat stemt mij vrolijk! Haha!

Matthijs on 06/11/2013 19:55