Transport van koi in het verleden.

Transport van koi in het verleden.Toevallig zag ik een foto van vroeger waar een koi van de ene farm naar de andere werd getransporteerd.

Vermoedelijk heeft er nooit iemand over nagedacht, maar het transporteren van koi in een plastieken zak is niet altijd evident geweest. Toen de koihandel nog in de beginjaren stond werden koi op een heel andere manier tussen de farms getransporteerd.

De koihandel was toen nog niet internationaal en stond nog in de beginjaren van de ontwikkeling. Op deze oude foto, ter beschikking gesteld door Paul Ashton, zie je hoe de koi getransporteerd werd. Een houten vat, veel mankracht en uiteraard veel wilskracht was er nodig om de koi te verplaatsen.

Begin jaren 60 werd er pas gebruikt gemaakt van de plastieken zakken. Dit maakte het transport ook veel makkelijker, en wat nu zo normaal lijkt bracht toen een grote ommekeer teweeg in de koihandel. Het transporteren was nu veel eenvoudiger, efficiënter en de koihandel kreeg een enorme boost.

Nadat de transportmethode verder uitgetest werd en men meer kennis verwierf, werd het risico in het transport verkleind en kwam het buitenland ook binnen bereik.

Op dit ogenblik is er weinig risico om koi gedurende 35-40 uren in een plastieken zak te transporteren over de ganse wereld. Door het gebruik van Allfish zakjes wordt er een extra middel voorzien in de zakken door de ammoniak te minimaliseren en de zuurstof te optimaliseren.

De koihandel is voortdurend in beweging. Er worden zware eisen gesteld door de koiliefhebbers, zodat innovatie en verdere ontwikkeling een must is. Een einde is nog niet in zicht, en wie weet waar de evolutie een bepaalde halt wordt toegeroepen.

Deze foto is mooie herinnering van hoe het ooit geweest is.

Reacties

3 reacties tot nog toe

Zo zie je maar dat we alle dagen bijleren via INTERKOI... Mooi gebracht luc, dank u.

kurt on 03/01/2013 15:42

Mooi stukje weer. Ik kijk dagelijks op de site en lees met veel plezier de nieuws items keer op keer. Wilde nog even benadrukken dat er maar weinig website's zo up to date zijn. Chapou hiervoor! Wel vind ik het jammer dat rini niet meer zijn stukjes plaatst. Maar ik kijk nog regemmatig in het archief rond. (Sommige foto's werken alleen nietmeer) Mvg Tim

Tim on 03/01/2013 17:51

Ik vind het ook spijtig dat Rini geen stukjes meer schrijft. Ik denk dat iedereen dat mist. De foto's in het archief kan ik niet allemaal behouden, omdat de site al vrij zwaar is met inhoud. Ik moet helaas keuzes maken.

luc on 03/01/2013 18:16