Yamatoya female kohaku

Yamatoya female kohakuWel of niet ? Dat is ditmaal de vraag.

Mijn wens is om Yamatoya koi te importeren van hoge kwaliteit. Ik durf het risico echter niet aan, omdat ze zo verschrikkelijk duur zijn, en dat ik bang ben om ze niet te kunnen verkopen. Het is geen kunst, en ik benadruk, het is echt geen kunst om goedkope mannetjes te importeren en te verkopen. Het is geen kunst om minder goede vrouwtjes met weinig potentie te verkopen. Het is echter wel een kunst om vrouwelijke koi met veel potentie aan de man te brengen.

Daarom wil ik graag even deze ballon oplaten. Ik sta op het punt om 5 Yamatoya koi aan te kopen om toch de uitdaging weer eens aan te gaan. Ik weet dat het niet makkelijk is om vanaf een foto en een film een koi te beoordelen, maar mijn vraag is: zou je het aandurven om een nisai zoals hier getoond aan te kopen ? Het enige wat ik kan zeggen, is dat ze na een extra jaar in de mudpond formidabel zijn. Dat het stuk voor stuk koi met potentie zijn, en kunstwerken in de ware zin van het woord. Laat ons vooral naar bouw, huidkwaliteit en body kijken, en het patroon slechts als het puntje op de i bekijken.

Zelfs als je zou vallen op dit soort koi, wat zou dan voor jullie de waarde zijn. Ik probeer hier eerlijk geen rare trucken te gebruiken, maar om in te schatten of er een mogelijkheid is om het aan te durven dit soort koi te kopen. Ik kom er in een ander nieuwsitem nog op terug, bekijk ondertussen de koi op de foto en enkele filmpjes van dit soort koi. Dit is werkelijk koi van de bovenste plank, en dan nog niet de top of the bill....

yamatoya_01
yamatoya_02
yamatoya_03
yamatoya_03

Reacties

13 reacties tot nog toe

Altijd lastig om van een foto en een (matig) filmpje te beoordelen.

Wat opvalt is dat ze allemaal een goede bouw hebben, mooie torpedo vorm, brede staart aanzet, grote vinnen, grote staart (dus waarschijnlijk ook een hoge staartaanzet), verhoudingen kloppen wel. Huidkwaliteit zier er zo prima uit (zover je dit kan beoordelen).

Je zegt dat het nisai zijn, weet je hoeveel maanden ze zijn ?

Tja het zijn zeker goede vissen maar wat zouden ze waard mogen zijn, ik denk dat dat persoons gebonden is. We hebben tenslotte niet allemaal het zelfde budget. Misschien is het een idee om ze tegen een gereduceerd tarief aan te bieden met als voorwaarde regelmatig een update en een vermelding onder wat voor omstandigheden ze gehouden worden. Dit kan toekomstige kopers over de streep trekken die nu niet het risico willen lopen.

Succes en tot de 13de

Jeroen on 02/12/2008 08:22

Deze zijn nu 16 maanden oud. Gereduceerde prijzen is een goede opmerking, alleen heb ik al gereduceerde prijzen gekregen en vind ze nog te duur...

luc on 02/12/2008 09:33

Het zijn plaatjes deze dames. En ja.. Yamatoya, toch wel een kweker met een naam hoog te houden. Je moet alleen wel oppassen Luc dat je ze wel moet kunnen verkopen. Aankopen is dan misschien het minste probleem! Het zijn stuk voor stuk kohaku's waarvan ik er misschien wel eentje zou willen aanschaffen... Maar voor alles is de juiste prijs en of dat ook voor deze dames geldt?... Maar daarentegen zullen ze volgend jaar rond de 65 cm. zijn!

Ton on 02/12/2008 10:56

Ik heb de vissen bij Yamatoya in October eens goed kunnen bekijken. Luc zal beamen dat ik niet bijster onder de indruk was van de nisai van Yamatoya. Niet qua bouw toch, wel qua huidkwaliteit. Mooie visjes om te zien, maar niet spectaculair; ze spatten niet tegen je netvlies aan. Dat is een eerste indruk en maakt het lastig om de waarde van deze nisai te beoordelen. Want hoe anders zijn ze als ze eenmaal sansai zijn. Ik heb met verbazing en met het nodige water in de mond en voelend aan mijn portemonnee of daar nog wat in zat, naar zijn sansai (tot 65 cm) zitten kijken die we die dag uit de mudpond trokken. Dat zijn compleet andere vissen. Die hebben een ongelofelijke metamorfose ondergaan in het jaar dat ze van nisai naar sansai groeien. Krachtige body's, diep en dik hi en een huidkwaliteit die je tegemoet schittert. Ik heb nimmer een partij zo fabelachtig moooie kohaku bij elkaar gezien en Luc kan getuigen dat ik de rest van de dag met open mond aan de rand van dat bassin heb zitten kwijlen. Jammer genoeg was mijn portemonnee op dat moment leeg, maar het lijdt geen twijfel dat er nog een Yamatoya kohaku in mijn vijver komt te zwemmen, want ik denk dat deze kohaku het beste is wat er op dat gebied te koop is. Zie trouwens onze halve maan of double face. Ik begin te geloven dat de Yamatoya-genen pas goed aan de oppervlakte ziet komen als de vis drie jaar is geworden. En ik weet dat we in Brian iemand hebben die ze er als nisai uit kan pikken. Ik denk dat als iemand een bepaalde financiële waarde aan deze nisai wil hangen, hij dat in zijn achterhoofd mee moet nemen.

rini on 02/12/2008 12:07

Beste Luc en Rini,als ik deze vissen zo zie zijn het plaatjes alhoewel de huidkwaliteit moeilijk te zien is.Ik heb een vraag, misschien een onnozele,maar ik zou heel graag een kohaku willen aanschaffen,weet nog niet of dat dit of volgend jaar is omdat ik ook nog graag een shiro wil maar waar het omgaat is dat ik toch wel wild ben van SFF wat kohaku betreft.Als je kijkt wat een show winnaars deze farm heeft voortgebracht zegt mij dat toch wel iets,vooral de bouw.Hoe denken jullie hierover wetende dat jullie geen SFF liefhebbers zijn.

marco on 02/12/2008 17:44

Hallo Luc en Rini.
Ik heb de filmpjes even bekeken en moet zeggen dat het top kohaku zijn
(al is de eerste 50 cm nisai volgens mij al ver af)
De body's zijn er nog niet maar de getoonde koi vertonen wel alle voortekens die een goede body voorspellen.
Huid kwaliteit is altijd moeilijk maar toch valt me de zachte en toch diepe oranje kleur op.
Om het verhaal kort te maken dit is echte kwaliteit alleen de prijs nog.

Willy on 02/12/2008 17:59

Pfff Marco, een vraag waar ik niet graag een antwoord op geef. Uiteraard heeft Sakai hele goede vissen, maar welke kweker niet ? Eerst en vooral is de Sakai man in Nederland en België, Koisan en het viske natuurlijk. De vraag die je je kan stellen is dan: waarom zou ik ook Sakai gaan importeren. Ten eerste wil ik dit niet, omdat ik me er niet goed voel, ten tweede heb ik geen feeling met zijn vissen, terwijl ik de feeling en de warmte van de Yamatoya en Momotaro koi wel degelijk heb. Dat gezegd zijnde, vind ik de goede kohaku van Yamatoya stukken beter. Die hebben niet de ferrari rode kleur...die hebben het levendige, subtiele diep orange dat door de jaren verder doorgaat naar een niet nader te omschrijven "rood met gevoel". Ik kan best leven met mensen die het ferrari rood verkiezen, het is rood en het blijft rood en het zal rood blijven. Om je een voorbeeld te geven heb ik enkele yamatoya gekocht als nisai en heb ze nu terug gezien als sansai, nu moet jij het filmpje van double facenu eens goed bekijken. Dat beni dat er nu opligt is zo intens zonder ferrari rood te zijn, je kan er alleen maar van dromen. Wat Rini zegt is gewoon waar. De 5 vissen die hier op foto en film voorgesteld worden zijn orange/rood, maar volgend jaar ken je het hi niet meer terug. Niet vergeten dat Yamatoya absoluut geen kleurstoffen of speciaal voeder gebruikt. Alles is naturel, zodat de koi alleen maar kan verbeteren.

Zoals altijd zwem ik tegen de stroom en geef ik de voorkeur voor kohaku aan Yamatoya, alhoewel het voor mij moeilijk is om ze aan te kopen. Ik moet er ook nog bij vermelden dat de kohaku van Momotaro dit jaar ook een geweldig beni hebben. Ik sta er iedere dag versteld naar te kijken. Is dit een antwoord op je vraag ?

luc on 02/12/2008 18:46

Ik ben nog even vergeten te vermelden dat de huidkwaliteit zonder meer geweldig is, dat moet je van me aannemen. Ik geloof niet dat er een kweker is die meer aandacht schenkt aan de huidkwaliteit dan Shiraishi San (zijn echte naam). De huidkwaliteit komt voor body en voor patroon, dat kan ik je garanderen. Ik heb trouwens wel betaalbare, niet gesexte kohaku van Yamatoya aangekocht. Die zitten nu in Arendonk en kan je 13-14 december zien.

luc on 02/12/2008 18:52

zoals de mensen die mij kennen ben ik enorm sakai minded..echter ben ik voor kohaku volledig overstag gegaan naar yamatoya...deze vissen hebben inderdaad het door luc eerder omschreven "hi zo zacht als een babykontje"
zonder dat het bloedrood is straalt de kwaliteit er af...geen andere kweker die dit nadoet!
schitterend voorbeeld is inderdaad double face...en natuurlijk onze lieve shiba!

Matthijs on 02/12/2008 19:08

nog vergeten te zeggen dat ik dolgraag zo'n vis wil aankopen, maar het budget niet daar zal zijn op dit moment...

Matthijs on 02/12/2008 19:10

Heb ook vorig jaar een box maar dan wel tossai van Yamatoya aangeschaft.
En ben ook heel tevreden over de kwaliteit.
Natuurlijk kunnen mijn vissen iet aan deze tippen, maar daar zulle de vele €€€€
wel het verschil maken den ik.

Steven on 02/12/2008 20:31

Beste Luc en rini
Ik volg de koi van yamatoya al geruime tijd en ben een absolute fan geworden.
Ook nu weer ,(beoordeelt van de filmpjes) bijzonder indrukwekkende koi
Ik zou dan ook best geintresseerd zijn,maar vraag mij af of het niet handiger is
om een richtprijs te noemen i.pv. de mensen lukraak een bedrag te laten roepen.
In antwoord op je vraag,ja ik zou het aandurven (gezien de goede reputatie van yamatoya) om zo,n koi van de foto te kopen.
Maar het moet van jou uit toch mogelijk zijn om bij benadering een prijs te noemen.

De groeten van Bart
Niets dan complimenten voor jullie

bart on 06/12/2008 05:51

Dag Bart, de reden waarom ik geen prijs noem, is gewoon omdat ik uit ervaring weet, dat ik deze koi niet kan verkopen aan de prijzen die ik normaal zou moeten berekenen. Deze koi zijn nog niet de toppers, maar gewoon een hele goede selectie, vooral op huidkwaliteit en body gekozen. Het patroon is hierbij minder van belang, want als dit nog perfect was, dan was de koi niet meer te betalen. Wel is het zo dat het meestal neutrale patroon een koi voortbrengt waar je lang van kan genieten, zonder dat je deze moe wordt. Als ik deze koi moet verkopen met mijn normale berekeningsformule, dan kom moeten ze tussen de 5500 en 6500 euro kosten. Ik krijg ze hier niet aan verkocht.

Als de yen beter zou staan, dan zouden deze vissen tussen de 3500 en 5000 euro moeten kosten. Zelfs dit is voor dit soort koi nog te veel in de optiek van onze denkwereld.

Wat je wel moet doen, is deze koi een jaar verder bekijken als Sansai, dan pas komen ze tot hun volle glorie. In tegenstelling tot andere kwekers, mag een goede nisai gratis bij Yamatoya blijven het eerste jaar. Het resultaat mag er dan ook zijn. Er blijft natuurlijk altijd een risico aan, maar het is zoals men zegt: een nisai is zoals een droom, hier zijn nog alle dromen mogelijk...

Ik maak me sterk, en ik heb het gezien: een sansai bij yamatoya van goede origine is een lust voor het oog om te zien bij Shiraishi San. Neem het voorbeeld van double face.... Niet iedereen houdt misschien van het patroon, maar qua body, huidkwaliteit kan je moeilijk een betere koi vinden. En dan is er nog Shiba Zakura, niet vergeten te vermelden. Dit is een rasechte Yamatoya.

Moest je echter interesse hebben in één van deze vissen, dan kan dit natuurlijk ook nog altijd, maar voor mij is het risico te hoog.

luc on 06/12/2008 07:51