De moeilijkheid van het voeren.

De moeilijkheid van het voeren.Het is momenteel vrij stabiel weer, maar juist tussen het hangen en het vallen.

De koi zwemmen in principe nog goed rond, de temperatuur hier ligt tussen de 11° en 12°, en telkens komen ze hongerig naar eten vragen.
Ik heb er geen idee van of de temperaturen overal zowat hetzelfde zijn, maar ik kan me voorstellen dat het in het Nederland, en dan wat noordelijker gelegen, de temperaturen al wat kouder zullen zijn.

Het is iets makkelijker bij de koi die op 18° zitten, die kan je momenteel gewoon doorvoeren. Meer dan 50% van mijn koi zitten op deze temperatuur, dus dat is geen probleem.

Mijn voergedrag is momenteel zo, dat ik nog een 2-3 tal keer per week wat voer, en daarvoor gebruik ik het herfst/lentevoer van Probites dat normaal geschikt is voor temperaturen tussen 10° en 15°. Bovendien vul ik het eten aan met de muggelarven of de krill pacific.

Zoals je kan zien op dit filmpje kunnen ze hier nog echt van genieten, tenminste zo ervaar ik het toch. Zelfs de grote koi doen zich tegoed aan deze diepvrieszakjes.

Het geeft een goed gevoel, maar of het voedingswaarde heeft kan ik niet beoordelen. Het speelt ook weinig rol, want het voornaamste van deze manier van voeren vind ik persoonlijk de bezigheidstherapie, waarvan ik denk dat het goed is voor de geest, en je kan zien dat er leven in de brouwerij is.

Ik heb de binnenbakken ook voorzien van een bevestigingsdraad om de rode muggelarven te voeren. Op dit ogenblik kennen de nieuwe koi het niet zo goed, maar dat zal binnenkort wel veranderen.

Als de temperatuur nog wat zakt, wat vermoedelijk in januari zal gebeuren, dan stop ik volledig met voeren. Als ik me niet vergis was dit verleden jaar al van begin december. Toen heeft de winter heel lang geduurd, want ik herinner me dit jaar de problemen met het ophalen van koi.

Het zou perfect zijn als de winter kort en krachtig is, en van mij mag het van begin januari tot einde maart goed fris zijn, zodat je weet wat je moet doen....gewoon niet voeren.

Wie trouwens ook eens graag deze muggelarven of krill wil voeren, kan het altijd komen ophalen. De muggelarven zijn verpakt in zakjes van 100 gram en de krill in zakjes van 250 gram. Breng gewoon wel een koelbox mee met ijs, zodat het onderweg niet smelt.

De veilingen waren een zware ontgoocheling, in die zin dat we ons momenteel serieus moeten laten inpakken door de nieuwe rijken. De prijzen worden opgeblazen dat het niet goed meer is. Ik ben echter blij met mijn 2 nieuwe aanwinsten van de Momotaro veiling, in mijn ogen spet er de kwaliteit vanaf. Op de Sakai veiling heb ik echter niet kunnen scoren. Mijn biedingen lagen stukken hoger dan bij de biedingen op de Momotaro veiling, maar helaas...

Volgens de info die ik ontving, kwamen mijn biedingen nog niet in de buurt, en geloof me, mijn biedingen waren van die aard, dat het zelfs moeilijk zou worden om ze aan mijn biedprijs te verkopen. Langs de ene kant mag ik dan blij zijn dat ik ze niet heb kunnen kopen, want koi kopen die je niet kan verkopen brengt ook geen zode aan de dijk. Ik ga dan naar mijn binnenbakken en kijk tevreden naar de koi die ik wel heb kunnen aankopen....

Morgen ben ik gewoon open van 11.00 tot 16.00 uur. De koi hebben zwemmen momenteel ontspannen rond, en zijn weer klaar voor de verkoop. Wie zich geroepen voelt om even langs te komen, al is het maar voor de gezelligheid, dan ben je meer dan welkom.

Voor mensen die twijfelen over het voeren. Hieronder vind je nog eens de algemene omschrijving van het herfst-lente voer van probites. Lees dit aandachtig want het geeft veel nuttige informatie, waarbij NEB (= nuttige eiwit benutting) een belangrijke faktor is.

ProBitesâ„¢ Spring-Autumn is geschikt voor lagere watertemperaturen en een uitermate goed verteerbaar voer wat weinig afvalstoffen produceert. Hierdoor wordt het biologische filter minder belast en zorgt zo voor een balans tussen het aangeboden voer en de sterkte van de biofilm. Hierdoor voorkomen we ongewenste ammonium en nitrietpieken en blijven de waterwaardes goed en stabiel. ProBitesâ„¢ Spring-Autumn is bijzonder geschikt als voorbereiding op het komende groeiseizoen en in de aanloop naar het koudeseizoen.

Gemiddelde analyse ProBitesâ„¢ Spring-Autumn
Ruw eiwit: 35% Afkomstig van vis, pre-digested fish protein, gevriesdroogde schelp- en schaaldieren en diverse eiwitten van plantaardige oorsprong.
NEB: 67% (NEB = Netto Eiwit Benutting)
Ruw vet: 7% (Uitsluitend koudgeperste oliën en vetten)
Koolhydraten: 34% (waarvan suiker 2,8%) Speciaal geselecteerde “langzame” koolhydraten met een minimum aan suikers.
Ruwe vezels: 2%
As: 11%
Vocht max:. 10%

Samenstelling
Vismeel, pre-digested fish protein, krill, zeewier, alginaten, sojaproducten, granen en graan(bij)producten, montmorillonietklei, visolie, plantaardige oliën, voedingsgist, paprikapoeder, calciumcarbonaat.
Vrij van kleurstoffen, geurstoffen en conserveringsmiddelen.

Toevoegingsmiddelen per kilogram
Vitamine A: 15.000 IE, Vitamine B1: 10 mg, Vitamine B2: 20 mg, Vitamine B6: 20 mg, Vitamine B12: 200 µg, Vitamine C: 350 mg, Vitamine D: 2.000 IE, Vitamine E: 200 mg, Vitamine K3: 5 mg, Niacine: 200 mg, Biotine: 1 mg, Foliumzuur: 10 mg, D-Pantotheenzuur: 50 mg, Selenium (Na-seleniet) 0,20 mg. Mineralen en sporen-elementen.

Geschikt voor watertemperaturen tussen de 10 en 15 graden Celsius.

Meer afbeeldingen

Reacties

7 reacties tot nog toe

Ik voer graag zo lang mogelijk door. Ik zit hier zo rond de 10 graden en voer meestal nog 2x per dag (niet te veel). Koi eten nog zeer gretig. Ik blijf meestal doorvoeren tot het water 6-7 graden bereikt onder de kap. Met een beetje geluk kan ik nagenoeg de gehele winter (een beetje) blijven voeren. Dan blijft mijn inziens de stofwisseling op gang. Als je eenmaal een week stopt zullen de koi niet gretig meer zijn.

Ik ben van mening dat de koi inteert op zijn reserves vanaf het moment dat er niet meer gevoerd wordt. Ik weet dat er hobbyisten zijn die al een tijdje niet meer voeren. Maar die koi gaan dan nu al vermageren en komen eerder in de problemen in het voorjaar, zeker bij een langere winter.

Ben benieuwd hoe anderen dit zien?

Ronald on 20/12/2013 14:48

Mijn verwarmde en afgedekte vijver staat nu op 11 graden. Sinds midden november draai ik elke week de thermostaat met een graad omlaag, zodat mijn vijver langzaam afkoelt. Ik voer nog 3 x per dag met hetzelfde voer als jij. Vissen blijven gretig. Op 1 jan denk ik dat de temp 10 graden zal zijn...dan stop ik 6 weken met voeren. Ik heb nog 3 kilo Probites wintervoer, maar dat heb ik nog niet gebruikt. ...leuke discussie dit

John on 20/12/2013 16:39

Ook mijn vijver is afgedekt:
Met noppenfolie(noppen 3 cm) aan de binnenkant en
serrefolie aan de buitenkant van gegalvaniseerde bogen.
Het is een tunnelbouw overspanning 7m breed op 10m lang.
Mijn vijver ligt tegen het huis een profiteert van de warmte
van het huis en van de vloerverwarming die ik doorgetrokken heb
onder de vijver.
Het water is hier nu 13 graden en ik voer 1 maal per dag
een mix van frost bites winter,misimar speciaal voer en wheat germ.
Ook ik stop 6 weken met voeren in januari;
Eerst verminder ik dan ook de temperatuur geleidelijk naar 8 graden.

tommy on 20/12/2013 17:45

He dat is toevallig ,Ik ben ook bezig met een tunnelkas over de vijver te
maken, Heb je hier misschien een foto van Tommy?
Bij mij gaan over de gegalvaniseerde bogen vogelnet ,noppenfolie, en de folie die ze gebruiken voor tunnelkassen, dit wil ik geheel vastleggen met zandslurfven .Geeft dat gevitaliseerde voer van Misimar je nog zichtbare voordelen Tommy?

nico on 20/12/2013 18:36

Mijn vijver is afgedekt met polycarbonaatplaten platen. Op dit moment is de vijver verwarmt op 15 graden. Zodra het buiten kouder wordt begin ik met het verlagen van de watertemperatuur naar 8 graden. Als het water 8 graden is stop ik met voeren tot de buitentemperatuur weer gaat stijgen en ik de watertemperatuur weer geleidelijk naar 15 graden breng. Op dit moment voer ik twee keer per dag met de zinkende versie van probites spring autumn. Dit bevalt me prima. Probleem is dat deze korrel opraakt en ik geen nieuwe zinkende spring autumn kan bestellen. Ik hoop dat de zinkende korrel als standaard artikel op de markt komt.

Remco on 20/12/2013 20:01

Hoi Nico, ik heb er geen fotos van (ga mij eens een degelijk toestel aanschaffen) maar die bogen zijn diameter 35mm en iedere boog heeft
bovenaan een gelaste bout van diameter 12mm.
Daarover gaat dan een gegalvaniseerde platte lat die dan naar
de 2de boog gaat.
Zo verbind ik de 6 bogen en aangezien ze op het midden 1m80
hoog zijn,zo kan ik vanuit mijn living makkelijk in de overkapping kijken
naar de koi.
Ik heb in mijn gras een aantal buizen in beton gegoten waar de galvabuizen in glijden.
In de zomer zie je ze niet, het gras groeit er mooi over.
Die misimar is zinkend voer dat geef ik ter variatie en is ook heel licht verteerbaar.
Ook zinkend voer.


tommy on 20/12/2013 20:58

Het zinkend voer breng ik vanaf februari standaard op de markt. Wie graag wil bestellen mag zich aanmelden.

luc on 20/12/2013 22:20