Het resultaat van de poetsfurieweek.

Het resultaat van de poetsfurieweek.Het is mooi om nieuwe woorden te maken.

Poetsfurieweek komt er toevallig zo maar uitgerold, maar ik denk niet dat het een bestaand woord is. Klinkt anders wel goed, en geeft precies weer wat er deze week is gebeurd.

We hebben gisteren even getest wat het resultaat was van de aanpassing van de bakki showers. Ik weet dat er meerdere bakki showers door andere mensen zijn geplaatst, en bijkomende info is altijd nuttig om te weten.

Hoe kan je echter een test doen die weergeeft wat het resultaat is. Meet het fosfaatgehalte van het water dat via de schuimmatten is verwijderd suggereerde Ben. Zo gezegd, zo gedaan. Om even te demonstreren hoe het werkt, hebben we een filmpje gemaakt, zodat je kan zien hoe het in zijn werk gaat.

Om even te resumeren: de onderste bakki werd leeggelaten en voorzien van een afvoer. Tevens werd er een kleine helling gemaakt naar de afvoer om makkelijker het water naar een zijde te voeren. De lege bakki werd voorzien van een fijne schuimmat van 5 cm. Hieronder komt later nog een matalamat te liggen, zodat het water makkelijker kan afgevoerd worden tijdens de dagelijkse reiniging. Deze ligt er op dit ogenblik nog niet in.

De bedoeling is duidelijk. Het fijne zweefvuil zal in de schuimmatten komen te zitten en tevens werken als een voorfilter. Het systeem werd pas enkele dagen geleden in werking gesteld, en dit is in principe de eerste test. De reiniging van de matten gebeurd vrij eenvoudig en kost weinig arbeid. Dit dient slechts 1 keer per week gedaan te worden. Je neemt wat vijverwater in een blauwe bowl, spoelt de matten enkele keren goed, wringt hem uit en je kan ze terugleggen.

Ik heb water uit de vijver genomen, en water uit de blauwe bowl waar de matten gespoeld werden. Het verschil is misschien niet duidelijk op de foto te zien, maar het is wel degelijk zichtbaar. Links de glazen beker met het vijverwater, rechts het vervuilde water. Links heb ik 0,25 mg/l fosfaat, rechts 1 mg/l. fosfaat. Met andere woorden wordt de voeding van de algen weggenomen, het vuil verwijderd en de vijver zou binnen enkele weken perfect moeten zijn.

Even ter vervollediging. Mijn vijvers zijn altijd goed, maar de grote eerste vijver heeft steeds last gehad van draadalgen die halstarrig bleven groeien. Dit is een van de redenen dat we hierop proberen in te spelen en deze proberen te “herstructureren” en dit met zo weinig mogelijk kosten te maken.

Ik kan je één ding wel zeggen. De vijver heeft op dit ogenblik een complete metamorfose ondergaan, en je ziet het water veranderen. Het fijne vuil wordt eruit gehaald, en je kan nu terug op de bodem van de vijver zien. De algen trekken zich langzaam terug. Ik ga nog even wachten om hiervan foto’s te maken, want het resultaat is niet voldoende zichtbaar op dit ogenblik. Wat mij het meeste bevalt, is het feit dat de vissen zich helemaal anders gedragen. Ze zwemmen zichtbaar ontspannen, met de vinnen ver open en het geeft je een gelukzalig gevoel. Het geeft ook een fijn gevoel dat je inspanningen van de voorgaande dagen zichtbaar beloond worden.

Alle systemen zullen nu op dezelde wijze worden aangepast, en tevens worden er nog enkele wijzigingen in de sturen van de vortexen aangepast, maar wel conform de hierboven omschreven maatregelen. Ik ben er zeker van dat er een positieve werking is op de koi, en ik denk dat ik toch mag zeggen dat mijn installaties gerust mogen gezien worden, en dat er geld nog moeite gespaard is voor de opvang van de koi.

Even terugkomende op de zaterdag, was er niet zoveel volk, maar wel heel plezierig volk met enkele mensen die nog niet bij Interkoi geweest zijn, maar die ons kennen via de website. Ze kwamen van verre, en we hebben er dan ook de nodige tijd voor uitgetrokken.

Alex en zoon hadden 2 uur gereden om enkele veelbelovende koi te zien. Het plezierige aan Alex was in mijn ogen, dat hij nog maar 1,5 jaar in de koihobby zat, maar een zeer goed oog had voor detail, en de koi reeds naar waarde kon schatten. Hij verdiende mijn respect, wat eveneens achteraf door Ben werd bevestigt. Zijn zoon was echter de spotter op de site volgens de woorden van zijn vader. Hij had er dan ook 2 prachtige tosai uitgezocht, die sowieso naar de groeivijver zullen gaan.

Tegelijkertijd hebben we nog wat kleppers besproken. Het kijken alleen was al een ervaring op zich. De kwaliteit waar ik naartoe wil word hier dankbaar getoond, maar of het mogelijk is om dit op constante basis in Arendonk te krijgen is nog maar de vraag. Wij hopen het in ieder geval wel.
Meer afbeeldingen

Reacties

4 reacties tot nog toe

Graag wil ik nog even inspelen op de hierboven omshreven filtering ,om een aantal vragen te voorkomen .
een aantal onder ons zullen zich afvragen waarom leg je de schuimmaten niet in de bovenste bakki zodat er voorgefilterd word voordat het door het filtermedia gaat .
Dit heeft een paar redenen .de bovenste bak van de bakki is altijd de sterkste en best werkende ,doordat hier het water zoals bedoeld is werkelijk uiteenspat en klatert ,om zo de bakkiehouse 100% zijn werking te laten doen.als ik hier schuimmatten boven zou maken ,dan zou het gehele efect weg zijn en maar werken als een simpel druppelfilter.ook zou het water veel te hard door de schuimmatten gaan en een groot gedeelte van het vuil weer direct mee terug voeren de vijver in .vandaar de schuimmatten onderin waar het water enigzins tot rust komt voordat het terug naar de vijver gaat .hier kan dan alle afvalstoffen ,ook die we niet kunnen zien maar wel kunnen meten worden weggevangen.nu zul je zien dat er ook een hoop fijnere delen in het filtermedia zich zullen samen voegen en ons een hoop elende zouden kunnen bezorgen ,nu is ons systeem zo dat zowel het traditionele filter en de bakki op een pomp van 30 .000 liter draaien .alles is zo afgesteld dat er ongeveer de helft van de cpaciteit over ieder gaat .als wij nu onze spoelbeurt gaan doen ,zetten we de terugvoer van 15000 liter die direkt terug gaat naar de vijver dicht en laten de volledige 30.000 liter over de bakkie denderen en zie daar alle delen die kans zagen om zich samen te nestellen in het filtermedia worden met grof geweld direkt door onze spoeleiding agevoerd.alles zou natuurlijk nog draaien met een zeef ervoor ,maar die staat er nog !! niet.voor de gene die met een veel lichtere pomp draaien en dus niet met genoeg kracht kunnen spoelen,is het verstandig om met een klokpomp en slang de bakkie van boven naar onder af en toe door te laten en je bent al je afvalstoffen kwijt.het is ook verstandig om je traditinele filters zo ook af en toe door te laten ,je verstoort er bijna niets mee maar alle fijne delen worden zo gemakkelijk verwijderd .het allerbelangrijkste daarvan is dat je ook veel feromonen en hormonen werwijderd op een plek waar je anders bijna nooit komt .dit geeft de prettige bijkomstigheid dat je koi zeer goed groeien .


Groetjes Ben.

Ben Doorakkers on 19/09/2010 11:09

Ik weet zeker dat dit zo werkt maar een feit is wel dat de anders bomvolle onderste bak met filtermatriaal nu zijn werking verliest.
Dus een zeef ervoor is de beste optie en ook de enigste volgens mij.

rob on 19/09/2010 13:21

Dat heb je goed opgelost , vuil moet op het einde wel verwijderbaar zijn .

Marcel D on 19/09/2010 14:45

Ik loop ook al een tijdje met de gedachte om een sieve te plaatsen. wellicht is het een mogelijkheid om een zeef te maken welke geplaatst kan worden in de onderste bakki?

Stephan on 19/09/2010 22:39