Het verhaal Omosako

Het verhaal OmosakoEerst en vooral wil ik wel zeggen dat ik geen mening wil geven over de kweker, of een kweker wil veroordelen of in een verkeerd daglicht stellen.

Dit verhaaltje is gewoon gebeurd, en ik vind dat dit ook mag verteld worden. In 2008 kocht ik een groot aantal kleine shiro en 2 grote en vrij kostelijke shiro. De ene werd verkocht aan Patrick, de andere aan Bart. Van de shiro van Patrick heb ik nooit meer iets gehoord, dus ik veronderstel en hoop dat alles goed is, maar die van Bart heeft een staartje gekregen.

Misschien zijn er nog enkelen onder jullie die zich het nieuwsitem herinneren van Bart die persoonlijk een mail gestuurd had naar Omosako met de vraag welke van de 2 shiro hij de beste vond. Dit werd buiten mijn weten gedaan, en Omosako duidde de shiro aan die Bart toen aangekocht had, en ook te zien is op deze foto's.

Nadat de shiro een jaar in de vijver van Bart heeft gezwommen, begon zich een laag secundair hi te ontwikkelen op het achterste gedeelte van de koi. Het was niet zomaar een beetje secundair hi, maar een hele rij, dat de koi wel degelijk ontsierde, en dat niet meer weg te werken was.

Deze foto's werden naar Omosako opgestuurd om hem te wijzen op de wel zeer negatieve ontwikkeling van de shiro. Hij moest uiteraard toegeven dat dit geen goede ontwikkeling was, maar ze moesten er enkele dagen over nadenken. na een maand nadenken en mijn nieuw verzoek wat hun stelling was, vertelden ze me dat ze het bij de volgende aankopen in overweging zouden nemen. Ja watte, zo kan ik ook zaken doen, want dan ben je al genekt vooraleer je ook maar iets kan aankopen. Van die systemen hou ik niet van, want veel onderhandelingsruimte blijft dan niet over. Ik heb hun dan herhaaldelijk gewezen op hun integriteit en verantwoordelijkheidsgevoel.

Na lang onderhandelen en praten, hebben ze hun verantwoordelijkheid volledig afgewezen, en was hun antwoord dat zulke dingen kunnen gebeuren. Dus dit is het verhaal van Omosako.

Ik heb tegenover Bart mijn verantwoordelijkheid wel genomen en hem gezegd dat de shiro terug mag komen, en dat hij voor hetzelfde bedrag een nieuwe koi mocht uitkiezen. Uiteindelijk zei Bart dat hij toch gehecht geworden was aan de koi en hebben we samen naar een andere oplossing gezocht die voor beide partijen het incident heeft doen vergeten.

Nogmaals, ik wil geen kweker in een slecht daglicht zetten, maar dit verhaal is gebeurd zoals ik het hier omschrijf. Ik ben helaas iemand die daaruit zijn consequenties trekt, en het zal voor mij moeilijk zijn om nog ooit een Omosako aan te kopen. Deze problemen kan ik gelukkig bespreken met Momotaro, en dat is een van de redenen dat ik Momotaro hoog inschat.Meer afbeeldingen

Reacties

20 reacties tot nog toe

ik geloof niet dat omosako zich druk zal maken over je besluit luc. maar goed, dat zal je bedoeling ook niet zijn geweest....daarbij is deze kweker sowieso een beetje gek geworden als je de prijzen van hem vergelijkt met prijzen van kwekers die met ouderparen van hem gelijke resultaten halen.....

arie on 03/02/2010 08:59

Luc,

Zoals jij aangeeft en ik quote: "geen mening wil geven over de kweker, of een kweker wil veroordelen of in een verkeerd daglicht stellen."

Maar toch doe je het, zelfs als Omosako aangeeft dit verhaal in overweging neemt bij de volgende aankoop. Heb je naar dit verhaal ook wat aangekocht bij Omosako?

Het is inderdaad vervelend dat zo'n kostelijke shiro secundair hi is gaan ontwikkelen. Maar Omosako kan toch niet in een koi kijken hoe de pigment ligt bij een koi. Nogmaals het is inderdaad jammer dat deze koi secundair hi heeft ontwikkeld.

Daarnaast vind ik dat je dit verhaal niet moet publiceren, want dit kan elke kweker overkomen.

Hendrik on 03/02/2010 10:34

en ik vind dat een kweker een bepaalde verantwoordelijkheid moet nemen. Hetzij in het oplossen van een probleem, hetzij in een bepaalde mate van tegemoetkoming. Niets doen hoort hier niet bij, en ik vind dat dat ook mag gezegd worden. Maar meningen kunnen uit elkaar liggen, en van mij mag dat. Ik dacht trouwens dat ik het heel subtiel vermeld heb.

luc on 03/02/2010 10:58

Hoi Luc,

nog een goed resultaat behaald op de veiling van 2 februari?

hoe gaat het met de winkel van je zoon, liggen jullie op schema?

stephan on 03/02/2010 12:34

Hoi Stephan. Ik heb vrij behoorlijk geboden op koi, maar ik ben bang dat ons bod telkens op de betere koi betrekking had. We hebben er geen kunnen bemachtigen. Wel heb ik gezien dat Tjaard van koikichi er eentje te pakken had, en een mooie...en koisan had er ook enkele te pakken. Tja, vroeger deed ik alleen mee op de biedingen, en nu doen ze voortaan allemaal mee....maar ik ga mezelf niet omhoogbieden, want ze moeten nog verkoopbaar blijven, en dat is in deze tijd nog maar de vraag. Je mag stellen dat ik veel geluk gehad heb verleden jaar, toen de grote kleppers niet aanwezig waren....en wij het geluk hadden er een 9-tal te pakken te krijgen.

luc on 03/02/2010 13:06

Hoi luc,

ik vind dat je het netjes hebt verteld.
Ik heb gelukkig geen last van hi op mijn shiro.
Weet je of de kleine shiros ook hi vertonen?

Groetjes jurian

Jurian on 03/02/2010 14:34

Ik heb nog één shiro waarvan ik weet dat er wat secundair hi op kwam, maar dat was niet het vermelden waard. Ik heb ook nog mijn eigen shiro teruggezien, en ik zal daar morgen een nieuwsitem over maken. Goede dingen mogen ook gezegd worden natuurlijk. Daarnaast is het misschien de gelegenheid voor mensen die ook een shiro uit deze selectie gekocht hebben om even te reageren.

luc on 03/02/2010 15:40

Stephan, wat betreft de nieuwe zaak van mijn zoon. Dat kan je volledig opvolgens als je surft naar www.sportselect.be. Er staan ondertussen meer dan 200 foto's van begin tot einde op, dus je kan je voorstellen dat ik druk bezig ben. En ja, het sloopwerk en al het andere heb ik zelf gedaan. Een filmpje kan natuurlijk ook. Klik dan hier

luc on 03/02/2010 15:43

Hoi Luc,

Ik vind dat je dit netjes en correct vermeld hebt. De goede dingen van de kwekers worden altijd vermeld. Dan vind ik ook dat dit soort dingen genoemd mogen worden, ook als er van dit soort gevallen bij andere kwekers gebeurd!

Verder koop je een hq koi, die bijzonder slecht ontwikkeld. Ik vind dat de
Omosako dit anders had moeten oplossen. Jammer van deze prachtige shiro.

Groet, René

René on 03/02/2010 16:36

Hoi Luc,

toen bij mij de kap erop ging was er duidelijk geen hi te ontdekken.
verder gaat alles goed met haar, ik zal ze in voorjaar een op de foto zetten en naar je mailen.

Groetejes Patrick

patrick on 03/02/2010 17:22

Beste Luc,

het is inderdaad jammer dat het zo heeft moeten zijn.... Had de evolutie graag anders gezien. Op dit ogenblik is de reactie van Omosako voor mij nog van weinig belang.

Het is echter van van groot belang dat jij jezelf hier achter hebt gezet. In eerste instatie de gevoerde communicatie en om nadien alsnog tot een akkoord te willen komen waar we ons beiden in hebben kunnen vinden.

Mijn persoonlijke mening hieruit is dat Omosako lang het vertrouwen niet waard is, toch zeker wat mijn geval betreft, maar dat Interkoi hier wel een dikke pluim verdient en dit nog maar eens bevestigd.

Alvast bedankt voor de gedane moeite.

Bart

Bart on 03/02/2010 17:28

wel of niet vermelden ik vind dat is ieder voor zich.
in mijn ogen is hier niets mis mee luc.
maar ik heb wel een vraag luc .
ik heb al van velen gehoort dat omosako de top kweker is van de shiro is.
of ken je noch andere top kwekers van de shiro luc.

theo on 03/02/2010 18:28

Volgens mij is Omosako de beste kweker van shiro utsuri. Als je een duidelijk verschil wil zien, moet je ze naast elkaar zetten dan zie je het verschil. Shiro is zowat de moeilijkste koi om aan te schaffen, net zoals sanke, behoort dit tot de meer moeilijke koisoorten. Ik zeg niets over andere kwekers van shiro, want ik heb er niet voldoende informatie over. Buiten Omosako is er zeker nog Okawa die schijnbaar goede shiro kweekt, en vooral Tamaura is volgens mij zeer goed. Dit komt echter mede door de shiro die nu in het bezit is van interkoi Almere, die 1ste was op de show in Hilvarenbeek, en die van zeer hoge kwaliteit is. Deze is van Tamaura. Ik zal proberen hier eens aan de deur te kloppen.

luc on 03/02/2010 18:36

Een shiro is een prachtkoi en net als sanke en showa moet je hoge kwaliteit tosai kopen om een beetje het idee te hebben dat ze op latere leeftijd goed ontwikkelen. Ik denk dat ook Omosako deze echt wel heeft zitten en dat degene die Luc had gekocht door Omosako zelf overschat zijn of dat hij met nieuwe ouderparen aan de gang is gegaan met showa bloed en daardoor niet heeft voorzien dat er secundair hi zou kunnen opkomen. Ook ik had er 1 van deze serie
Shiro Utsuri Omosako Mark waar vorig jaar secundair hi op kwam zetten. De laatste keer dat ik haar zag onder de kap leek het wel helemaal weg te zijn.

Ton on 03/02/2010 20:16

Hee Luc,

Ik heb ook enkele shiro's van Omosako die gaan tot op heden als een speer qua ontwikkeling.Maar dat blijft altijd een beetje afwachten.
Ik lees net dat een van je jongens een sportzaak gaat beginnen.
Dan moet ie zeker eens contact met mij opnemen,Ik ben officieel sinds twee en een halve week mede eigenaar van een groothandel en fabriek in sport artikelen(een complete metaal werkplaats)
We hebben een eigen productie van Goals ballenwagens Dug-outs en veel andere artikelen waar hij mischien wat mee kan.
Kijk maar eens op de site www.jeku-sport.nl
Daar staat een stukje van ons assortiment op.

We houden contact
Groetjes Erik
Interkoi Hapert

Erik Interkoi Hapert on 03/02/2010 21:11

Denk dat we hier met de Europese en de Japanse manier van zakendoen te maken hebben.Jappaners zijn niet zo direct,maar vergeten niets!
Wij Benelux bewoners zijn veel's te direct,recht toe rechtaan.Direct resultaat als het even kan,en anders laat maar.
Momotaro is veel meer Europees ingesteld,net als Sakai.
Toch hoor je zulke verhalen over meer kwekers.
Het sec-Hi op de vissen kan erg goed showa bloed zijn.Ze schijnen aan een zeer verdienstelijke Showa lijn te werken.
Heb al meerdere malen VHQ tosai van Omosako gezien,wat duurder maar doorgaans met een goede toekomst.Wat mij betreft DE Shiro kweker.
Kaneko is leuk,maar is nog niet op dat nivo.Vooral als je de huidkwaliteit bekijkt is Omosako gewoon erg mooi.
Denk alleen dat je de juiste kwaliteit niet zomaar kopen mag.
Er moet je echt wat gegund worden,daarvoor moet je een paar jaar tussen de deur zitten.Kijk maar naar Sakai,Danichi en zo zijn er nog wel een paar trotse Jappanners.
Zou het nog eens proberen Luc!

Gr.Jack

jack on 03/02/2010 21:34

Zo Luc, dat begint er al behoorlijk op te lijken.

direct weer een mooi excuus om richting Arendonk te gaan op 5 maart bij de grote opening. al denk ik niet dat je dan zelf open zult zijn???

stephan on 03/02/2010 22:56

Hoi Luc, nog afgezien van het feit of je dit soort opinies hier moet ventileren vind ik dat je Omosako in een bepaald daglicht zet. Al dan niet subtiel, een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg. Ik heb ook een Shiro'tje uit dat groepje, het visje werd toen in Japan door enkele deskundigen (incl Momotaro jr.) afgegeven als tweede in kwaliteit in de groep van 20.
Inmiddels is het 2010 en voldoet de Shiro in het geheel niet aan de verwachtingen. Sumi wil maar niet komen opzetten en bovendien zit er een heel duidelijke aangeboren asymetrie in de borstvinnen. Wie moet je daar op aankijken? Jou of Momotaro? Ik denk niemand: ik moet het nemen zoals het is want een risico loop je altijd bij de aankoop van levend goed en zeker bij Tossai denk ik. Of misschien ben ik wel te ongeduldig en komt er straks nog meer Sumi dan me lief is.
Groet, Rob Peters

Rob Peters on 04/02/2010 18:42

wat een geweldige shiro ik heb zelf ook al twee jaar op rij een shiro
aangekocht. volgens zegen zouw het dat moeten zijn.
maar helaas weer niet volgens verwachting.
dan schiet je moet toch in je schoenen.
desondanks dit een van mijn grootste favoriet is.
maar als dit al twee keer overkomen is word je wel voorzichtig.
ik hoop noch een keer een goede tegen te komen.

theo on 04/02/2010 20:22

Geen enkele koi is homozygoot, ze hebben allemaal nog steeds het complete pakket aan erf-factoren van de magoi in zich , hetgeen betekend dat er altijd een terugval mogelijk is.
Geen enkele kweker kan en zal garantie kunnen geven over de ontwikkelingen van een koi, wat men hooguit uit kan spreken is een verwachting.
Het gaat mij te ver om, indien die verwachting niet uitkomt, de kweker hiervoor verantwoordelijk te stellen, hoe hoog de prijs van de koi ook mogen zijn geweest.
Het is voor de liefhebber een altijd aanwezig risico dat een koi zich toch net wat anders of juist heel erg anders ontwikkeld dan de verwachtingen deden vermoeden, voor een dealer is dit een altijd aanwezig bedrijfs risico.
De omstandigheden waarin een koi gehouden wordt kan de ontwikkeling enorm beinvloeden ( ik zeg in deze dus niet dat het in dit geval de oorzaak is geweest) en daar kan een kweker nooit op ingaan.
Ik vind dus ook dat de kweker in deze geen vergoeding of andere genoegdoening hoeft te geven, het hoort nu éénmaal bij het spel wat koihouden betekend.
Het kan bij elke variëteit verkeerd gaan, ook kan bv een top Kohaku simmi spots ontwikkelen, moet een kweker daar dan ook garantie op geven, denk het niet.
Wat betreft kwekers voor deze variëteit, persoonlijk vind ik Masaki (ikenkudo) erg goede Shiro Utsuri hebben, maar ook die is behoorlijk aan de prijs.

Harry on 05/02/2010 15:16