Less is more

Less is more	Less is more, waarmee ik bedoel dat het beter is minder aan te kopen, maar wel goede koi waar ik iedere dag naar kan kijken, zonder dat ik er spijt van heb.

Ik was naar Niigata vertrokken met het idee om tosai te zoeken in de niet gosanke reeksen, maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen. Het is mijn ding niet, en het zal nooit mijn ding worden, tenzij ik jumbo tosai kan selecteren. Ik moet helaas de eer aan anderen overlaten die wel deze tosai willen aankopen, maar die zijn er genoeg.

Het maakt het leven niet alleen eenvoudiger, maar vooral stukken goedkoper, want goede vissen kosten nu eenmaal geld. Ik kan er niet genoeg op drukken, maar de prijs van de goede koi gaat absoluut niet recht evenredig omhoog, integendeel, expontioneel is het woord dat de handelswijze typeert... Een koi van goede kwaliteit kan 10x de prijs van een gewone koi bedragen, en als de koi nog zeldzaam is, dan kan de prijs 100 x verdubbeld worden. Neem nu de doitsu akame kigoi van 53 cm. Je zult verbijsterd staan wat deze koi in aankoop kost, maar hij zal dan ook bijna altijd een koishow winnen.

Nu gaan we het niet over prijzen hebben. Polleke en Matthijs begrijpen nu de problematiek van de prijzen, en kunnen jullie altijd informeren over het prijsbeleid in het topic op koivrienden. Ik heb hun wel gevraagd om niets over aankoopprijzen te vertellen, want men neemt al te snel conclusies die absoluut niet relevant zijn. Ik heb hun de vrijheid gegeven om alle prijzen te kennen en nu weten ze precies hoe alles in elkaar zit. Er zijn geen afspraken gemaakt met de tussenpersonen, en ze worden niet besodemieterd. Ze begrijpen nu wel waarom Interkoi duurder is, en ik denk zelfs dat ze er meer respect door krijgen.

Gelukkig hebben ze hun verhaal al in het nieuws gezet, zodat mijn werk wat lichter wordt. Dan kan ik ook eens op tijd in mijn bed kruipen. Het is in ieder geval zo, dat ze zich kostelijk amuseren, en ik hoop dat ze een geweldige tijd meemaken. Het is hun van harte gegund.

Less is more, daarmee wil ik zeggen dat ik vandaag niet te veel koi aangekocht heb. Ondanks het feit dat we de hele dag op pad geweest zijn, hebben we onze aankopen beperkt gehouden. Ik zou het liedje van Marco Borsato kunnen toepassen..."vandaag is rood", maar dat was het juist niet. "Vandaag was het NIET rood" en hebben we een gelige dag achter de rug. Maar mooi geel is zeker niet lelijk.
Wat we wel gedaan hebben is een partij aangename koi gekocht. Sommige zijn betaalbaar, andere zeer duur. Het zijn weer geen tosai geworden, want dat ga ik toch proberen over te laten voor het Zuiden, indien ik nog geld overheb.

De eerste aankopen waren vrij vlot verlopen, want ik had mijn zinnen op een midori goi gezet. Moeilijk te krijgen, maar Katsumi san had er verschillende rondzwemmen. Nu kan ik deze alle 6 wel aankopen, maar dat doe ik niet. Ik haal er de beste uit, betaal wat meer, maar ben wel tevreden met wat ik heb.
Deze midorigoi zou gebruikt gaan worden als oyakoi, indien ik hem niet gekocht had. Of dit ook zo is, of dat het een verkoopstrucje is, kan ik niet inschatten, maar het kwam er vrij eerlijk uit. Het was duidelijk de beste van het 6-tal.

Ik heb ook nog een filmpje gemaakt van de midorigoi die naar de veiling gaat, en wie een bod uit wil brengen, mag mij contacteren. Ik kon hem niet kopen anders had ik deze zeker en vast ook gekocht. Bieden zal ik in ieder geval.

Een mooie oshiba shigure staat al lang op mijn verlanglijst. Ik heb een oshiba gevonden die voor mij voldoet aan de eisen. Zuiver netpatroon, geen verhakkelt patroon wat bij oshiba's nogal eens voorkomt, maar een rustig en integer patroon. Goede lengte van 62 cm en een fraaie kleur. Ga deze nu niet bekijken als een koi uit het zuiden met een brede kop en dikke staartpartij, want dan zit je op een verkeerd spoor. Als ik zeg dat dit een Niigata koi is zoals alle sansai zijn, maar die ook groot en breed worden, dan zeg ik denk ik niets te veel. Je moet alleen iets meer tijd en geduld hebben, maar tenslotte komt het ten goede aan de koi.

Tijd voor een kigoi met rode oogjes of een akame kigoi. Deze moest ik voor een klant zoeken, maar is tot dusver nog niet aangekocht. Helaas gebeurde er iets verschrikkelijk, want naast de akame kigoi zag een nog een excentrieke doitsu akame kigoi. Deze is niet alleen bijzonder mooi, maar is ook nog eens bijzonder zeldzaam. De prijs was er helaas ook naar, en ik heb deze slechts 1 dag in optie kunnen nemen. Hopelijk kan ik de potentiële koper ervan overtuigen om wat dieper in zijn geldbeugel te tasten, want hij was behoorlijk duur. Sorry, ik kan er niet aan doen.

Tover er nu nog een sansai yamabuki bij die iedere vrouw graag ziet, en je zult zien dat deze bowl niet te versmaden is. Het is eens iets anders dan rood, en ik moet zeggen dat ik me er goed bij voel.

Om je het verschil te laten zien met de betere koi, heb ik speciaal een bowl met akame kigoi samengesteld. Deze visjes zou ik verkopen tussen de 2-300 euro, maar ik denk dat iedereen het verschil duidelijk kan zien. Nog even een kleine rondleiding in de hal van Katsumi San, en eindigen met een shot van deze bijzonder sympatieke koikweker, maar wel eentje die wel gehaaid is, en het klappen van de zweep kent.

Na Katsumi, naar Otsuka op mijn verzoek. Ik vind hier altijd wel lekkere grote koi die me bevallen, en dat bleek nu ook weer het geval. Even de ontzettend interessante goshiki tancho laten zien die naar de veiling gaat op 18 maart. Zeer bijzondere koi en dat weet hij. Deze zal vermoedelijk helemaal zwart optrekken en hoge ogen gaan scoren in de toekomst. Wil je bieden ? Laat het maar weten. Bedenk echter wel dat dit een serieuze bom duiten gaat kosten. Ik ben er in ieder geval zeer gecharmeerd van.

Mijn topaankoop deze reis is echter een jumbo akame asagi van 78 cm. De eer gaat naar Matthijs die hem als eerste gespot had. Bravo Matthijs, nu nog kunnen aankopen....het was een moeilijke bevalling, waarbij ik enkel het woord "nee" gehoord heb....nee....nee....nee....en nog eens nee. De prijs was de prijs, en hier kon geen berg tegenop. Het was dus slikken en kopen, maar het gaf wel bijzonder veel voldoening. Deze koi neem ik sowieso mee naar de koishow in Belgie zodat jullie allen kunnen meegenieten. Het zal trouwens niet de enige zijn die ik mee zal nemen...

Ik laat je nog een aantal koi zien die ik niet gekocht heb van Otsuka san. Eén van mij favoriten zijn de grote aka matsuba, maar ik vrees dat ik deze niet kan verkopen. Ik ben bang dat de meesten onder jullie deze toekomstige monsters niet apprecieren. Ik vind ze echter fantastisch en deze kwaliteit zie je niet veel. Geniet even van de volgende filmpjes met Goshiki, Aka Matsuba en Asagi.

Otsuka_01
Otsuka_02
Otsuka_03
Otsuka_04
Matthijs wil niet op de film

Ik krijg toch weer een lang verhaal aan elkaar gebreid, maar er gebeurt toch ook zoveel, en iedereen vraagt over alles maar info. Bij Izumiya hebben we genoten maar geen koi gebowld. Wel heb ik de waterverplaatsing gefilmd omdat veel mensen daar interesse in hebben.

Na een klein ritje naar onze laatste kweker kan je in dit filmpje wat genieten van het uitzicht van de streek. Ik moet zeggen dat ik eigenlijk geen koi meer aan wou kopen, maar toen we bij Kaneko San op een verborgen plaats kwamen, waar bijzonder interessante shiro's zaten, ging ik overstag.

Ik had totaal niet gedacht om deze kwaliteit hier aan te treffen, en ik ga hier weinig over zeggen. Wel zou ik jullie willen vragen om de moeite te doen en om te reageren op de volgende vraag: welke van de 2 shiro vinden jullie de betere ? Het is een kleine wedstrijd onderling en ik zou toch graag een antwoord willen krijgen van minstens 10 -20 lezers...Je moet niet veel moeite doen, gewoon invullen 1403023 of 1403024, en als je er iets bij wil schrijven waarom, dan zijn we bijzonder gelukkig.

1403023-1403024
Kaneko - 1403023
Kaneko - 1403024


Meer afbeeldingen

Reacties

19 reacties tot nog toe

Ik stem op de 24, vanwege de symmetrie en het koppatroon. Wellicht een kwestie van smaak :-) Het grote witte vlak op de 23 vind ik te onvoorspelbaar. Wel heeft ze een beteren body.

John on 14/03/2014 17:08

24. witter, nu nog slanker maar toekomstwise de betere body schat ik.

de fabuleuze ochiba werd mij als yonsai aangeboden luc. maar dat mag de pret niet drukken want het is een geweldig beest.

arie on 14/03/2014 17:31

24 puur het patroon vind ik mooier. Die 23 heeft al teveel zwart al daar nog meer bij komt vind ik het niet meer mooi.

Ray on 14/03/2014 17:45

23 springt er voor mij het meeste tussen uit.

Rik on 14/03/2014 17:46

Moet ik navragen Arie, want ik dacht wel degelijk Sansai te hebben begrepen. Als het goed is komt er een certificaat bij, en dan is er duidelijkheid. En heb jij deze dan niet gekocht ....?

luc on 14/03/2014 17:52

Dit zijn allemaal variëteiten waar ik niet zoveel mee heb.
Mis echt de Sanke en Kohaku.
Moet wel melden dat de getoonde Asagi's indruk maken,erg goed !

Jullie zijn als drie musketiers gezellig bezig, ga zo door !

Qua Shiro nogmaals nummer 24 !

jack on 14/03/2014 18:09

ik wilde hem wel maar heb ivm mijn portemonnee anders moeten besluiten.

wat voor mij interessant zou zijn is jouw vraagrijs... ;-)

arie on 14/03/2014 18:22

Die foto van de stier had ik liever niet gezien...GEWOON SCHANDALIG!!!

Filip on 14/03/2014 18:35

24 heeft de voorkeur, teveel zwart bij de 23, kwestie van smaak.

Marcel D on 14/03/2014 23:07

Zeker 1403024, mooi!

Roy on 14/03/2014 23:29

Absoluut de 24. Betere bouw. Langere kop, sumi verhouding beter in balans

Tom on 15/03/2014 04:47

Net als de meeste de 24.

leo on 15/03/2014 09:22

bij navraag was het inderdaad een yonsai.

luc on 15/03/2014 10:16

doet helemaal niets aan de vis af overigens

arie on 15/03/2014 10:40

1403024 mag steeds richting Donkmeer komen...

Kathy on 15/03/2014 11:07

Ik kom haar persoonlijk brengen Kathy.

luc on 15/03/2014 13:28

Zonder enige twijfel de 24!
Die vis is (toekomstgericht) op alle punten beter dan de 23, ook al lijkt deze laatste (momenteel) een forsere body te hebben.

Echter, uiteraard moet ook de 24 nog zwaar onderdoen voor mijn eigen tachtiger cm van Tamaura . . ., remember, Champion Best in Variety Utsurimono all sizes op de Holland Koi Show Arcen 2013. Maar dit even terzijde, alhoewel . . . :-) :-) :-).

Martin on 15/03/2014 13:53

wow mooie ochiba!!! mijn geld is op luc,maar ze zal niet misstaan in mn vijver!!!
ga zo door daar in japan!!!!

pascal on 15/03/2014 14:01

Luc, Asagi, wat is de aankoopprijs? Prachtkoi, sterk geintresseerd!

Derijck Adolf on 15/03/2014 21:34