Mijn vrees werd waarheid.

Mijn vrees werd waarheid.Reeds lange tijd liep ik met een nare droom, dat de bakki showers die ik geplaatst had, verkeerd waren gemaakt.

Fouten moet je kunnen toegeven, en daarom moest en zou ik het weten. De uitstroom van mijn bakki’s bevinden zich een 5-tal cm boven de bodem van de onderste bakki. Gewoon nooit bij nagedacht, maar af en toe stelde ik mij de vraag wat het bezinksel in principe zou doen beneden op de bodem.

Je tracht je systemen constant te verbeteren, en door de tijd is hier een bepaalde ongerustheid door ontstaan. Ik kon het echter niet bevestigen, want de bakken wogen gewoon te zwaar om ze eventjes op te pakken en te gaan kijken.

Nu echter was de tijd rijp geworden. Ik moest het weten hoe het bezinksel in de onderste bak zich openbaarde. De bovenste bakken waren schoon en zaten lekker vol bacteriën. De hexamedium was weliswaar groen van de algen, maar de bacterieculturen hadden zich mooi vastgehecht aan het materiaal. Dit was tot de onderste bak het geval, en in principe zou het dan helemaal goed moeten zijn.

Maar mijn vrees werd echter bevestigd toen ik de laag in de onderste bak bekeek. Het was hier een echte modderboel, en zou een haard van verderf kunnen zijn. Er hebben zich gelukkig nooit geen problemen voorgedaan in deze bakken, maar dit dwingt toch tot maatregelen. We gaan nu een afvoer maken in de onderste bak, die helemaal op de bodem komt, en waar ik met de waterslang iedere week alles kan wegspuiten. Tevens ga ik er nog over nadenken om de uitlaat van de onderste bakki zo te maken, dat het water helemaal onderaan de bakki verlaat.

Ik was toch van plan de bakki’s in de winter af te zetten, dus komt het nu mooi uit, want het is een hels karwei, en ik word er ook niet jonger op. Ik heb tevens van de gelegenheid gebruik gemaakt om de volledige vijver een schoonmaakbeurt te geven. Het opnieuw opstarten kan sneller verlopen door telkens het medium van mijn andere bakken over te zetten in de vijver de zuiver gemaakt is.

Zo zie je maar dat je toch constant nieuwe dingen uitzoekt en nieuwe dingen vind die toch niet zijn zoals je gedacht hebt. Het is misschien tevens een leidraad voor andere mensen die een bakki hebben aangeschaft. Eén bakki afbreken is niet zo erg, en is op een dag gemakkelijk geklaard, maar ik moet er nog 5 afbreken, en het is werkendag hoor.


Meer afbeeldingen

Reacties

7 reacties tot nog toe

Hoi luc, hoe gaat u de afvoer maken ?
Ik heb een sansai trickeltower junior en die hebben ook de uitloop een 5 tal cm boven de bodem,
ik wil een wanddoorvoer gebruiken met daarop een kogelkraan zodat ik regelmatig de bodem kan spoelen, ik ben benieuwt wat u heeft uitgedacht voor systeem.

Mvg Ben

Ben on 09/09/2010 13:25

Misschien een rooster er in maken wat net boven de uitlopen zit ?
Hierop het filtermateriaal en dan aan beide de uiteinden een cm. of 10 los houden d.m.v. een opstaand randje. Aan 1 zijde kun je dan een bodemafvoer maken welke af te tappen is en aan de andere zijde is er dan ruimte om er met een waterslang doorheen te spuiten.

Je zou dit bijv. uit geperforeerde RVS 316 plaat kunnen laten zetten.

Joost Verbeek on 09/09/2010 16:18

Eigenlijk een beetje het principe van een plantenfilter dus.

groeten,

Joost

Joost Verbeek on 09/09/2010 16:20

als de uitlaat naar de vijver helemaal onderaan zit komt er geen bezinksel en wordt het vuil meegenomen naar de vijver dus m.i de uitlaat zo laten en de vuilaflaat in de bodem

Geerad on 09/09/2010 17:20

luc,

als je de onderste bak nu enkel als uitstroombak gebruikt
dus geen filtermateriaal in de onderste bak
dacht te weten dat de orginele momotaro bakki ook zo uitgevoerd zijn

het vallende water in de uitstroombak zou dan in pricipe zoveel werveling veroorzaken dat er geen vuil kan bezinken !

benieuwd naar je reactie hierop

michel

michel on 09/09/2010 17:28

Hoe meer bakken gevuld met filtermateriaal, des te meer rendement. Hoe meer keer het water kan breken, ook zeer belangrijk. Hier bij mij zijn de vier bakken doorlatend, naar optimaal rendement van de bakki. Onderaan heb ik een afvoerbak gemetst, hier rust de bakki op, waar het water vanboven naar de vijver loopt en die vanonder afgelaten kan worden. Dit aflaten gebeurt in de zomer dagelijks en je zou verschieten wat een vuil eruit komt. Om een maximum zuivering te krijgen kun je in de afvoerbak nog sproeiers plaatsen.

willy on 09/09/2010 18:48

ten tijde dat ik de bakki heb gekocht bij jullie en thuis ben gaan installeren heb ik direct een doorvoer in de bodem gemaakt en merk inderdaad dat hier de nodige slib in wordt afgevoerd.

ben benieuwd hoe jullie het gaan oplossen.

hou ons op de hoogte, wellicht hebben we hier nog iets aan.

Stephan

Stephan on 10/09/2010 07:54