Kopen mensen patronen ?

Kopen mensen patronen ?

Het is voor mij steeds een raadsel waar de mensen naar kijken als ze een koi kopen.

Eens dit geheim ontrafeld zou het veel makkelijker, maar oh zo eentoniger worden. Dit is nu juist het interessante aan het kopen van koi. Eerst en vooral heb je nu de soort koi, kohaku, showa, sanke en ga zo maar door.

Als het beginnende koiliefhebbers zijn, dan vallen de meeste mensen op showa, en dan vooral de mannen. Als vrouwen al meer interesse hebben voor een koi, dan zijn het dikwijls eenkleurige vissen die de bovenhand halen. Vooral Yamabuki, Ogon en Benigoi scoren goed, en dikwijls ook de Hikarisoort.

Er moet een bepaalde “klik” gemaakt worden met een koi om deze aan te kopen. Wij hebben toch sterk de indruk dat het meestal gaat om het patroon van de koi, dat de bovenhand haalt. Een mooi voorbeeld hiervan, zijn de onlangs aangeboden shiro utsuri. Binnen de kortste termijn waren de koi met de mooiste koptekening allemaal verkocht, en de koi met de mindere tekening, (alhoewel niet slecht) werden niet verkocht.

Dit brengt mij naar de vraag of de mensen naar de toekomstpotentie van een koi kijken, of naar de koi zoals deze is op het moment van aankoop. Staat men reeds verder in de hobby, dan zal bouw, huidkwaliteit dikwijls primeren, terwijk het patroon ook een rol speelt natuurlijk. De beginnende koiliefhebber zal meestal van alles wat willen hebben, beginnende met showa of kohaku naar alles wat er aangeboden wordt. Wat een grote rol speelt in de aankoop van een koi, zijn de bloedlijnen en de ontwikkelingen van bepaalde koi. Hier probeert Interkoi toch een serieuze bibliotheek van aan te leggen, wat niet altijd makkelijk en evident is.

De toekomstplannen zijn dus ook om hier nog meer de nadruk op te leggen. Ik ben al een verwoed filmer, weliswaar met eenvoudig materiaal en weinig kennis, maar wij willen in de toekomst nog meer informatie hierover verzamelen en bijhouden. Ondetussen weten wij dat mensen er prijs op stellen als ze een koi vanaf aankomst kunnen opvolgen, of hierover informatie kunnen opvragen.

Dit brengt mij tot de vraag waarom een sanke zo weinig gewaardeerd wordt, terwijl Sanke in Japan, de koi bij uitstek is. Heeft het te maken met cultuur ? Als een sanke niet perfect beantwoord aan de eisen die gevraagd worden, dan gaat men zelden over tot aankoop van een sanke. Ze moeten als het ware perfect zijn van in het begin, of de aankoop gaat niet door. Wel is er en evolutie van beginnende koiliefhebber naar de meer ervaren koiliefhebbers. Zal men in het begin geen sanke aankopen, en zich vooral richten op kohaku en showa, en is men echt geïnteresseerd in koi, dan zal de tijd dikwijls omslaan in het appreciëren van een goede sanke.

Waar absoluut geen interesse in is, uitzonderingen daargelaten, zijn ginrin en doitsu, terwijl deze in mijn ogen een geweldige uitstraling kunnen hebben. Ik denk altijd dat dit toch een stelling is die door de media wordt ingegeven. De meeste mensen zijn tegen deze 2 variëteiten, en dit wordt van mond op mond doorgegeven, zodat het een standaard uitspraak wordt: “ik hou niet van ginrin”, “ik hou niet van doitsu.”. Een mooie ginrin of een mooie doitsu is echter niet te versmaden, ze kunnen heerlijk mooi zijn.

Feit is en blijft dat de go Sanke, met Showa aan kop, bij mij de meest verkochte koi is, gevolgde door kohaku. De rest ligt allemaal zo wat bij elkaar en is afhankelijk van het aanbod.

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml