Onderhoud van de filters.

Onderhoud van de filters.Dat het onderhoud van de filters belangrijk is hoeft niet uitgelegd te worden.

Of je nu het systeem van de beadfilters of soortgelijke filters gebruikt, ofwel de traditionele filters, of de biologische filters, het maakt in principe niet uit.

Zelf ben ik een voorstander voor de traditionele meerkamerfilter in combinatie met bakki showers, maar dat is een keuze die je zelf moet maken. Ik heb het gevoel dat mijn systemen goed zijn, behalve dat ik misschien nog een betere voorfilter had kunnen voorzien in de vorm van een sieve, maar dat kan nog altijd geregeld worden.

De meeste van mijn systemen zijn gebouwd met grote vortexen in lijn geplaatst, en voornamelijk gevuld met Japanse matten, waaronder telkens 1 bewegend bed. Onlangs had ik een probleem met één van de vortexen, omdat een luchtballetje in de vortex was gevallen, en daardoor de afvoer was verstropt. Ik kon er langs boven niet aan, dus was ik verplicht de afvoer kapot te zagen, om het luchtballetje te kunnen verwijderen.

Het ziet er nu niet uit, maar het was een goede gelegenheid om het geheel te filmen, omdat de buizen nu open liggen, en je kan zien wat er gebeurd. Nu moet je goed weten dat ik iedere dag de filters reinig. Soms moet ik mij dwingen om dat te doen, maar ik verplicht het mezelf om er een dagelijks ritueel van te maken. Als je het filmpje ziet zul je begrijpen waarom.

De vuilophoping die iedere dag plaatsvind is enorm. De eerste seconden zie je het vuil als het ware uit de buizen spuiten. Zoals je kan zien staan er 4 vortexen opgesteld per vijver, van ieder 170 cm hoog. Deze worden gevoed door 2 bottomdrains. Als ik de leidingen heb gespoeld, zal ik bovendien iedere dag de eerste vortex waar het water via de bottomdrains binnenkomt, volledig leeg laten lopen. Dat zal zo ongeveer 1,5 kuub zijn veronderstel ik.

Eénmaal deze leeggelopen, neem ik gemiddeld 10-12 emmers vijverwater en giet deze over de japanse matten om het resterende vuil zoveel mogelijk weg te spoelen. Daarna zal ik de vortex terug vol laten lopen, en door de enorme druk zal het vuil in de buizen en eventueel het vuil dat in de nabijheid van de bottomdrains ligt, ook doorgespoeld worden naar de vortexen. Dit is het ritueel dat ik iedere dag bij alle vijvers herhaal.

Dan zal ik ongeveer 2 x per jaar ook nog de overblijvende vortexen aflaten en met vijverwater zuiver spoelen. Ik zeg bewust vijverwater, want het is nooit verstandig om kraanwater te gebruiken. De reden hiervoor is vrij eenvoudig....het behoud van de aanwezige nitrificerende bacteriën.

De ganse procedure is een gewoonte geworden, en het neemt ongeveer een half uur in beslag om alle vijvers te onderhouden. Ik hoop hierdoor alle broeiplaatsen voor mogelijke pathogene bacteriehaarden zoveel mogelijk te elimineren.

Reacties

3 reacties tot nog toe

Luc, uit interesse; je hebt best veel filter capaciteit op een vijver. Hoeveel koi zwemmen er gemiddeld in rond en hoeveel voer geef je? Heb je zelf het idee dat dit de juiste filter capaciteit is?
Ik heb trouwens zelf een trommelfilter als voorfilter. 70 micron dus niet al te fijn. Ik kan je dat toch wel aanbevelen. Scheelt veel onderhoudswerk...

Tom on 28/06/2013 09:15

Dag Tom, ik heb helaas nooit geen vaste verblijfplaatsen voor de koi, vermits er regelmatig verkocht worden, en de bezetting regelmatig veranderd. Ook het voer is geen constante. Ik probeer in het voorjaar zo weinig mogelijk te geven, zodat ze hun energie in de groei steken en niet in de eitjes. (heb veel vrouwelijke koi zwemmen).

Pas in het hoogseizoen probeer ik veel te voeren, en dan is dat nog niet afgemeten maar meer gevoelsmatig. Het is ook afhankelijk van het weer, de luchtdruk, en eventuele andere omstandigheden.

Op momenten zoals nu, geef ik regelmatig voer in de vorm van de rode muggelarven. Dit doe ik zeker om de 2 dagen en vind ik geweldig. Daarnaast als de zon nog eens probeert te schijnen, ga ik speciaal op de middag naar de vissen om pasta met honing en gammarus te voeren. Hier zijn ze verzot op.

Ik vind het beetje onderhoud niet erg...en ben niet zo trommelig aangelegd...

luc on 28/06/2013 12:15

Ik gebruik als voorfilter in m'n vortex een Answer ben er zeer tevreden over
en makkelijk te onderhouden

Ronald on 29/06/2013 19:24