Zenkoi de bouwers van de vijver." />

De vijver van Filip, deel 6.

De vijver van Filip, deel 6.Vandaag kreeg ik wat technische informatie binnen van de filterinstallatie via Zenkoi de bouwers van de vijver.

Voor de waterverplaatsing wordt via airlift gewerkt en dus niet met een traditionele pomp, maar via de inbreng van lucht. In de vijver worden op 3 verschillende plaatsen water ingebracht

Via de laatste kamer gaan we met een buis dia 160 naar een collectorbuis diameter 315 die 2 meter diep zit. In deze buis diameter 315 wordt een membraamschotel, met luchtaansluiting op de bodem geplaatst en via een verloop 250/125 en buis diameter 125 wordt het water meegenomen met de lucht en krijg je de waterverplaatsing.

Buiten de collectorbuis staan nog 2 T-stukken die de lucht afvoeren, als deze niet geplaatst worden zal er steeds lucht in de vijver terechtkomen. Op elke airlift staat een luchtpomp secoh SLL-40 (verbruik 28 watt) wat elk een verplaatsing geeft van ongeveer 23 m³. Met een verbruik van 88 watt wordt er zo een 70 m³ water verplaatst.

In de vijver zitten ook 2 skimmers ingebouwd die ook samen via airlift in de trommelfilter worden gebracht. Hiervoor wordt gewerkt met een drukkamer die op de buis is geplaatst toekomende in de filterruimte en wordt bovenaan in de trommelfilter gebracht, een 3 cm boven waterniveau. Dit omdat dan de lucht kan ontsnappen zonder lawaaihinder.

De zijkanten van de vijver zijn aangevuld met stabilisé (zand en cement gemengd). Er is eerst betonijzer vastgemaakt in de muur omdat hier nog een pad zal komen, zoals je kan zien op de foto'

In de meerkamerfilter zijn schotten aangebracht en elke kamer is voorzien van beluchting. De eerste kamer is bewegend bed filter en andere gevuld met matten.

De uitvoer van de trommelfilter is voorzien van een buis diameter 250 zodat er voldoende water naar de eerste kamer vloeit.

Achteraan de vijver is ook een waterval ingewerkt zodat ook hier geen stilstaand water kan optreden. Deze wordt via een pomp gevoed en na de pomp kan, via 2 bolkranen, afgeregeld worden hoeveel water er via de waterval loopt of rechtstreeks naar de vijver gaat. In de vijver is een terugvoer voorzien waar later de tricklefilter op kan aangesloten worden.

Hopelijk is het een beetje duidelijk. Als er vragen zijn zal ik hier zeker antwoord op geven. Wie dus vragen heeft, kan ze via de reacties stellen. Als Joey de website bekijkt zal hij hier zeker op antwoorden.

Meer afbeeldingen

Reacties

14 reacties tot nog toe

Door een bepaalde reden kan ik geen foto's uploaden. Ik moet de hulp van mijn zoon inroepen om het probleem op te lossen...

Interkoi on 11/07/2014 08:30

En door wat opruim werk kan ik nu de foto wel opladen.

Robby on 11/07/2014 10:12

Errug mooie vijver wordt dit met dito filtertechnieken! Zou deze graag eens live zien als ie af is en gevuld!

Matthijs on 11/07/2014 10:18

Hier is goed over nagedacht, dat kun je wel zien. Zou ik ook graag live willen bewonderen...! Ik heb zelf ook een trommel van die leverancier. Bij mij zijn de afvoeren naar het BWB aan de onderkant van de trommel gemaakt aangezien het waterniveau best laag komt te staan net voor het spoelen. Nu zie ik dat bij deze trommel de afvoer aan de zijkant is gemaakt. Is er geen gevaar dat er lucht wordt aangezogen? Of is de trommel hoog ingebouwd?

Tom on 11/07/2014 10:49

KNAP werk,

grtz,

LucDD on 11/07/2014 11:14

Vragen kan je stellen aan Joey van Zenkoi....Als hij het nieuwsitem bekijkt, zal hij kunnen antwoorden, maar die mensen moeten tijdens de dag werken, dus de antwoorden zouden wel eens later kunnen komen.

interkoi on 11/07/2014 11:22

De trommel is inderdaad hoog ingebouwd Tom,en er bestaat zeker geen gevaar dat er lucht wordt aangezogen ..juist aan de mensen van zenkoi gevraagd !!
Als de vijver volledig afgewerkt is en alsook de tuin rondom ben ik zinnens om iedereen die dat wil eens uit te nodigen-;)wordt vervolgd ! Is wel niet bij de deur hé Matthijs -;)-;)

Filip on 11/07/2014 11:28

Filip,
Zeer indrukwekkend project zal wel het nodige voorbereiding gekost hebben. Zullen drukke weken worden met straks een fantastisch eindproject succes ermee

Johan van R on 11/07/2014 11:57

Koikilometers zijn geen kilometers zeggen ze dan Filip (-;

Kom je vissen wel brengen (-;

Matthijs on 11/07/2014 12:39

joey,

hoe heb je de matten belucht?
met welke diameter buis, dikte vd gaatjes en welke pomp voorziet de lucht.
zit zelf met onbeluchte red x matten na bb en zoek dit ook te veranderen.
voor de rest weeral knap werk zoals we gewoon zijn van jullie!
filip, jij gaat kunnen genieten!
grtn david

dvr on 11/07/2014 13:29

seg luc,

was aant denken..
misschien eens een intertoer organiseren.
denk dat het wel de moeite zou zijn.

dvr on 11/07/2014 14:46

Zeker dat het geen dolfinarium wordt?? Met zulke buizen en filters.
Ik sta al klaar om mee te rijden.

Johan on 11/07/2014 17:24

Tom,

Het maximale waterniveau komt tot aan de vuilafvoer van de trommelfilter en het waterniveau na de trommel mag maar een 5 cm zakken alvorens deze zal spoelen. Dit omdat er gewerkt wordt met airliftsysteem en er anders debietverlies zal optreden als dit niveau dieper zakt. De uitvoer naar de eerste kamer zal zodoende altijd onder water blijven.

David,

Voor de beluchting gebruiken we buis dia 25 en boren we hier gaten van 1mm in om de 5 cm. Hierop is een secoh luchtpomp SLL-60 geplaatst.

Zen Koi on 12/07/2014 20:57

Mercikes Joey..

Filip on 12/07/2014 21:08