Zware arbeid loont

Zware arbeid loont

Ik had weinig volk verwacht, dus besliste ik om een aantal veranderingen door te voeren. Ik was fout, want het werd toch weer een rijkgevulde zaterdag middag. Het was wel heftig, want ik heb zowat 100 koi overgeplaatst.

Waarom ? Dat zal ik je proberen uit te leggen. Buiten had ik nog 35 orenji karashi zitten, de overgebleven koi van een aankoop vorig jaar van bijna 200 stuks. Ze zijn ondertussen wel bijna allemaal 40-50 cm en ze zagen er goed uit. Dan had ik nog 69 tosai binnen zitten van Sakai Co die ik  voor de veiling beschikbaar hou. Nu vind ik dat het beter is om de gosanke tosai buiten te zetten.

Ik heb er bewust geen filmpje van gemaakt, je moet zelf maar komen zien. Er zitten geweldige jumbo tosai bij. Wat betreft de orenji ogon, men mag hier een keuze komen maken, het worden volgens mij geweldig grote koi. Een eerste keuze is 500 euro momenteel, koopt men er 2 dan geef ik nog 10% korting, koopt men er 3 of meer, dan geef ik 15% korting. dus bind je krachten en vraag je vrienden om samen aan te kopen, het is gewoon een voordeel.

Ik heb van de orenji  karashigoi wel een filmpje gemaakt, dan wordt het duidelijk wat ik bedoel. Ik zou ze apart kunnen fotograferen en filmen, maar het is onmogelijk om ze achteraf te herkennen. Kiezen en meenemen is dan de beste optie. Zoals je ziet is het een heel kleurenarsenaal van licht oranje naar gelig, donker oranje, roodachtig, een heel kleurenpallet. En by the way, dat ze samen in een grote bowl zwemmen kan helemaal geen kwaad hoor !

Ik had wel geluk, want al die koi naar buiten brengen, trap op, trap af met heel wat gewicht te dragen is geen sinecure. Zware travail bij wijze van spreken, maar toevallig kwam Xavier aangereden, en die presenteerde een helpende hand, die ik niet weigerde. Bij deze bedankt Xavier,  ik aanvaard niet gemakkelijk hulp, maar dit keer was ik er blij mee.

Xavier kwam trouwens een machtige koi ophalen, eentje waar ik veel feeling mee had. Na 2 jaar voor deze ginrin ogon van Momotaro te hebben gezorgd, werd ze eindelijk verkocht. Een machtig beest, waar ik veel van genoten heb, Ze voldoet misschien niet aan alle eisen van de showkikkers, maar ik weet zeker dat ze de volgende show in Frankrijk een dikke prijs zal halen ! Ze werd ± 78-79 cm gemeten, want hij laat het niet toe om nauwlettend te meten. Het is een klepper met karakter !

Afgezien van zijn aankoop wou Xavier nog een aantal koi bekijken die zijn aandacht trokken. Dus was het bowltijd. Hij is show minded, wat niet altijd een voordeel is voor de verkoop van een koi. Ik kijk anders tegen koi, en ben helemaal niet showwaardig gericht. 

Ik kijk altijd naar de algemene uitstraling van een koi, dat vind ik veel belangrijker dan het pineuterig kijken naar koi. Zijn aandacht werd getrokken door deze ginrin tancho en de yondan  kohaku, beide van Momotaro. Ik hou van stappenpatronen en deze kohaku behoort daar zeker toe. Misschien een goede gelegenheid om uit te leggen wat een yondan patroon bij een kohaku is !

Het verwijst naar een specifiek kleurpatroon op het lichaam van de koi, een bekende en geliefde variëteit van gekweekte koi. "Yondan" betekent letterlijk "vier stappen" in het Japans, en verwijst naar de vier verschillende kleurzones op het lichaam van de koi. Bij een Yondan-patroon zijn er vier kleurzones of patronen op de koi: Het Yondan-patroon kan variëren in intensiteit en verhoudingen van de kleurzones, waardoor elke koi uniek is. Koi-liefhebbers waarderen vaak de perfecte balans en harmonie tussen de kleurzones in een Yondan-patroon. Interessant voor beginnende koiliefhebbers natuurlijk.

Een andere kohaku met een yondan patroon is de brutaal uitziende kohaku van Hoshikin. In dit geval samen met een mukashi ogon en een doitsu mukashi ogon. Wat een geweldig trio, dat spreekt  toch tot de verbeelding nietwaar ? Een bowl met toppers die nog altijd rondzwemmen in Arendonk. 

Vooral de mukashi ogon zijn uniek zuiver om het zomaar eens te melden. Een "Mukashi Ogon" is een specifieke variëteit van koi, de gekweekte Japanse karper. "Mukashi" betekent "oud" of "traditioneel" in het Japans, terwijl "Ogon" verwijst naar de kleur van de koi, namelijk een enkele egale metallic kleur over het hele lichaam.

Een Mukashi Ogon-koi heeft een elegante en eenvoudige uitstraling, met een enkele metallic kleur zonder patronen of tekeningen. Deze kleur kan goud, zilver, oranje of geel zijn. Wat Mukashi Ogon onderscheidt van andere Ogon-variëteiten is dat ze een donkerdere, bronzige tint hebben die doet denken aan de oude, traditionele koi die lang geleden werden gekweekt.

De Mukashi Ogon is een van de oudste en meest traditionele variëteiten van koi. Ze worden gewaardeerd vanwege hun klassieke schoonheid, eenvoudige elegantie en de rust die ze uitstralen in een vijver. Het zijn over het algemeen sterke en veerkrachtige vissen die goed gedijen in vijveromgevingen.

Net als andere koi-variëteiten worden Mukashi Ogon-koi vaak beoordeeld op factoren zoals kleurintensiteit, gelijkmatigheid van de kleur, lichaamsvorm en algemene gezondheid. Ze zijn populair bij koi-liefhebbers vanwege hun tijdloze schoonheid en hun vermogen om een vijver te verfraaien met hun serene aanwezigheid.

De term "Doitsu koi" verwijst naar een specifiek type koi met een schubloos of schubarm uiterlijk. Het woord "Doitsu" is afgeleid van "Duits" en werd gebruikt omdat dit specifieke type koi oorspronkelijk werd gefokt in Duitsland.

Het Doitsu-koi-type ontstond in de vroege 20e eeuw toen koi-kwekers in Duitsland begonnen te experimenteren met kruisingen tussen Japanse koi en Duitse spiegelkarpers, die van nature weinig tot geen schubben hebben. Het resultaat van deze kruisingen waren koi met een schubarm uiterlijk, met slechts enkele rijen schubben langs de zijlijn van het lichaam of helemaal geen schubben.

Na verloop van tijd werden Doitsu-koi geïntroduceerd in Japan en verspreid over de rest van de wereld. Ze werden al snel populair vanwege hun unieke uiterlijk en het feit dat de schubbenloze of schubarme huid de patronen en kleuren van de koi beter tot uiting kan brengen.

Tegenwoordig zijn Doitsu-koi te vinden in verschillende variëteiten, zoals Doitsu Kohaku, Doitsu Sanke, Doitsu Showa en vele andere. Ze worden gewaardeerd door koi-liefhebbers vanwege hun opvallende verschijning en hun vermogen om patronen en kleuren duidelijk weer te geven.

Ik weet niet of jullie het interessant vinden om meer specifieke uitleg te geven over bepaalde termen, laat maar weten of je het niets vind, dan stop ik er wel mee. Voor veel beginnende koiliefhebbers kan dit toch interessant zijn om te lezen.

We moeten natuurlijk wel verder gaan met de filmpjes van de koi die moeten getoond worden. Deze kohaku van Hoshikin is groot maar niet showwaardig. Wel imposant, terwijl de sanke misschien wel showwaardig zou kunnen zijn. Bekijk het filmpje en oordeel zelf.

Klein maar  fijn is deze sanke met een stappenpatroon van wie anders dan Momotaro. Tja stappenpatronen, het is mijn ding, sorry voor de andersdenkenden. Nu is ze wel klein en fijn, maar toch verbaasde het me dat ze van 53 naar 59 cm was gegroeid zonder er iets speciaal voor gedaan te hebben. Ik moet ze meer kansen geven, want groeien zal ze dan toch wel, en schoonheid behoeft niet onderhevig te zijn aan grootte. 

Ben ik nu aan het einde van mijn verhaal ? Neen hoor, er gingen nog koi naar hun nieuwe bestemming gisteren. Jan Hendrik kwam zijn 2 verworven Sakai Co koi ophalen, die hij verovert had op de veiling van Interkoi. Hij was duidelijk in zijn nopjes met de sanke, en ik kan hem geen ongelijk geven. Bovendien is Jan Hendrik al jarenlang een trouwe klant en dat mag ook wel eens vermeld worden.

En Peter kan het ook niet laten om zijn koi in de groeivijver te laten zitten. Hij zou en moest ze mee naar huis nemen. Wie ben ik om hem tegen te spreken. De sanke van Momotaro en de showa van Dainichi zijn beide gisteren dan ook vertrokken naar hun nieuwe verblijfplaats. Uiteindelijk zijn er dan toch weer 5 koi minder waarvoor ik zorg moet dragen.

Rest me nog de plicht om de volgende 5 tosai te presenteren die naar vijver 5 gaan. Een vijver vol met tosai, wie had dat ooit verwacht van mij ? En ik moet zeggen dat ik het best kan pruimen. 

tosai -19-24

Tenslotte wil ik nog even de aandacht vestigen op het spectaculaire aanbod van de count down actie. Stuk voor stuk spectaculaire koi die dagelijks met 100 euro naar beneden zullen gaan tot op het niveau dat ik ze niet meer wil verkopen voor dat bedrag. Laar ze niet ontglippen, zodat je er geen spijt van krijgt i

De veiling heeft ook zijn charme en de biedingen beginnen binnen te komen. Heb je het aanbod nog niet gezien ? Of wil je ook bieden ? Let vooral op de geweldige supermango karashi van Sakai FF....Registreer je en wacht op goedkeuring ! Morgenavond is het afgelopen. Lees wel de bijhorende informatie.

https://auction.interkoi.eu/

Tenslotte nog even melden dat ik aanwezig ben van 10.00 tot 12.00 uur. 

Meer afbeeldingen

Zware arbeid loont: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

5 reacties

Peter VDB

555

Eric

555


MJL

555


Huub

555

Eric

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml