De Monsters van Momotaro

De Monsters van MomotaroAls ik nu zeg, de monsters van Momotaro, dan lieg ik ditmaal niet. Het zijn echt koi met body ....

Ik ben nu volop bezig om de foto's te maken, de filmpjes te verwerken en op te laden, en het is hier iets trager dan bij ons. Bovendien heb ik nogal wat aankopen gedaan. Laat ik even vertellen hoe het er deze keer aan toe ging, want het systeem wordt regelmatig veranderd.

Er werden vandaag een groot aantal nisai en een 1500 tosai in de verkoop gebracht. Je kan natuurlijk alle vissen even bekijken vooraleer het spel begint. Ditmaal werden de aanwezigen in groep verdeeld, die willekeurig samengesteld worden. Daarna krijg je met je groep een bowl, en mag je op je beurt een tosai uitzoeken tegen een vooraf bepaalde prijs, groot klein, dik, dun, maakt niet uit... Er wordt een rangorde bepaald wie eerst mag handpicken in je groep, en dan begint de sport. Als de mensen een groot deel gehandpicked hebben, dan wordt er even gestopt, en mag men in alle andere bowls nog even kijken of je nog iets wil. Is dat afgelopen, dan worden de overige koi aan de helft van de prijs aangeboden.

Als deze eerste ronde voorbij is, dan wordt er nog eens eenzelfde ronde ingezet. Spannend hoor, maar wel plezierig. Typisch is dat alle Aziaten de kleinere koi selecteren, en dat wij (ik was de enige Europeaan) de grotere proberen te handpicken. Vermits ze altijd de warmte hebben, groeien de koi daar fenomenaal en maakt het voor hen niet zoveel uit.

Mijn eerste handpick.

Ik heb in totaal 18 stuks kunnen te pakken krijgen die ik goed genoeg vind. Ik ga hier vermoedelijk iets speciaals mee doen, dus ik ga deze niet op de site zetten voorlopig. Wat weet ik nog niet precies, maar ik heb veel plezier van mijn klanten, dus moet ik ook eens iets terug doen, en dat wil ik op een gepaste manier doen. Het zijn in ieder geval degelijke tosai.

mijn tweede handpick
mijn derde handpick

Dan is het tijd voor de tosai van de veiling en dit gaat uiteraard stuk voor stuk. Ik heb 4 tosai van een 20-25 cm kunnen scoren, en ik moet eerlijk zeggen dat ik er heel blij mee ben. Waar ik zelf heel trots op ben, is het feit dat ik complimenten kreeg van Toshioki Sakai, over 2 koi die ik heb kunnen bemachtigen op de veiling. Hij bood er zelf op, maar toen hij zag dat ik aan het bieden was, stopte hij respectvol... een beminnelijk man. Hij is op pensioen, maar komt af en toe nog eens naar de veilingen kijken met één van zijn vroegere werknemers die nu zelf ook koikweker is geworden.

Wat betreft een andere leuke anekdote, is het feit dat ik de eerste keuze had uit de eerste reeks, en dat ik Maeda San gevraagd heb mijn koi te kiezen. In dit filmpje zul je zien dat hij de showa gekozen heeft voor mij als allereerste pick. Dan is het tijd om te gaan eten. In een tent ernaast zijn tafels klaargezet en kunnen alle genodigden genieten van de Japanse specialiteit, rijst me currysaus en vlees. Dan is het tijd voor de grote jongens.

Ik moet eerlijk zeggen dat de nisai er vandaag geweldig uitzagen. Enorme body's, goede patronen, goede huidkwaliteit, minimale foutjes, kortom monsters van koi, die iedere vergelijking kunnen doorstaan. Ze waren bijna allemaal boven de 60 cm, en met deze body lijken het enorme koi, dat kan ik je wel vertellen.

Het systeem gaat als volgt. In de eerste ronde kan je je koi kopen aan een vooraf bepaalde prijs. Je doet je nummer van de veiling (ik had vandaag nummer 30) in een envelop als je de koi wil kopen. Na een bepaalde tijd, worden de enveloppen leeg gemaakt, en zal Daisuke een nummer uit een doos nemen. Diegene die geluk heeft, wordt de eigenaar van de kohaku. Wil je de beste koi, dan moet je in de eerste ronde scoren, en moet je er op tijd bij zijn, of anderen zijn er mee lopen. Dan volgt een tweede ronde. De koi worden dan iets goedkoper, en kan je opnieuw je nummer in het envelopje doen. Natuurlijk zijn de beste dan al weg.

Ik heb menig envelopje gevuld, en ik heb ook geluk gehad met de trekking. Ik heb namelijk 12 pracht nisai kunnen scoren. Deze zullen in de loop van de avond op de website staan zonder vermelding van prijs. De prijs zal het sterkst zijn tijdens mijn Japanreis. Indien mensen interesse hebben in een koi, mogen ze me een mail sturen en zal ik ze het beste aanbod ever geven. Het is nu of nooit, en ik sta er voor garant dat het prijs/kwaliteit plaatje enorm in het voordeel van de klant spreekt.

Ik wil vanaf dit jaar mijn systeem veranderen, en meer naar Japan komen om de betere koi te selecteren, en geloof me, dat kan ik ondertussen wel. Iedere nisai die je nu aankoopt aan de voorwaarden die ik in de antwoordmail zal vermelden is van bijzonder goede kwaliteit.

Nog even vermelden dat Toshioki Sakai een dikke plus, en een duim omhoog gaf voor de nidan kohaku. Ik heb lang getwijfeld of ik deze zou aankopen, omdat het een eenvoudig patroon is, maar hoe langer je deze geweldenaar bekijkt, hoe meer plezier je er in hebt, en met het schouderklopje van deze brave man, was mijn dag helemaal goed.

Na de veiling werd er naar de stad gereden om ons te goed te doen in één van mijn favoriete restaurants. Vlees grillen op de tafel. Alleen waren er geen stoelen en moesten we op de grond gaan zitten.
Ik ga vandaag niet alles op de site zetten, want het is al laat, ik ben moe, en ik moet er morgen weer vroeg uit. Samengevat, was het een hele geslaagde dag, en morgen zien we dan wel weer. Ik denk dat er voldoende stof is om te bekijken, en morgen is er nog een dag. Geniet van de foto's.

Meer afbeeldingen

Reacties

12 reacties tot nog toe

allemachtig Luc, je hebt behoorlijk je slag geslagen dit maal bij Momotaro, inderdaad wat een monsters van een koi. heb wel een aantal zeer plezierige koi gespot.

wat staat er morgen op het programma?

succes verder en als ik zo de beelden weer zie en je verhalen lees. ga ik de beleving graag nog eens aan in Japan...

stephan on 19/02/2013 17:17

Het lijkt wel of ze hebben jou sansai in uwe nek gedraaid haha ,wat een body,s .
Je glunderd nogal naast Maeda Luc-san maar dat kan ik wel begrijpen .
Het is natuurlijk weer tof om al het koinieuws te kunnen lezen/volgen ,je bent daar al goed thuis dat is het voordeel van geregeld bij dezelfde koikweker kopen (zoals voor ons bij dezelfde dealer kopen hihi) .
Dat zijn weer mooie herinneringen waarvan ik de verhalen graag zal horen .grtjs

paul on 19/02/2013 18:11

Mooi Luc. Eindelijk gaat de ¥en wat minder hoog tegenover de €. Misschien zijn ze nu beter te betalen. Ze zien er super uit. Veel succes.

Peter on 19/02/2013 19:44

Nou nou Luc....echt wel Goed bezig!
Wat een toppers zitten erbij....helemaal goed gewoon.

Gr.Jack.

jack on 19/02/2013 20:37

Wat een kleppers... sterke voorkeur voor KO-V13-0225 en SA-V13-0236.

Tom on 19/02/2013 20:39

hallo luc,

ben benieuwd om ze live te kunnen beoordelen ziet er veelbelovend uit, succes nog gewenst met de koihunt

franky de braekeleer on 19/02/2013 20:45

Hallo Luc,

Geweldig om dit weer te zien
Heel mooie Kohaku's maar er is er 1 die er voor mij boven uit steekt en dat is de Sanke SA-V13-0236.
Nog veel plezier bij het voort zetten van de koihunt

Jent on 19/02/2013 21:02

Ik was net aan het twijfelen of ik er ook bij was vandaag , nee maar het was net zo. Hierbij dank voor de toffe nieuwsitems vanuit Japan. Geen blabla maar zo geschreven dat het me enorm nieuwsgierig maakt naar je aankopen.

Johan on 19/02/2013 22:06

Nog vergeten , die sandan kohaku , een plaatje .Die kom ik toch eens bewonderen .

Johan on 19/02/2013 22:14

erg mooie kohaku,s.ko v13 0202 is erg top,patroon word mooier als ze groter wordt!en ik denk dat die tosai sanke wel mee moet naar de koishow!
(die bij nog n sanke en 2 kohaku,s zwemt)
succes luc,en veel plezier vandaag!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pascal on 20/02/2013 08:06

Mooie serie nisai! Wat een beesten....
Maar ik ga komend jaar voor de tosai... Dus ik ben benieuwd!

Ton on 20/02/2013 08:51

Prachtig visje de showa die Madea san heeft uitgekozen!!! kwijllllllllllll

Arjan on 20/02/2013 11:22