Onderzoek van het water.

Onderzoek van het water.Onlangs is er een onderzoek gebeurd van het water. Stalen werden genomen van 2 verschillende vijvers.

Deze werden naar een laboratorium opgestuurd voor analyse en onderzoek. De resultaten kan je zien op bijgevoegde foto.

Resultaat van het labo:
Het water is uiterst geschikt voor vissen. Het water kan echter nog sterker gemaakt worden met bepaalde mineralen en diverse. Informatie hierover wordt u medegedeeld.

Eventuele bacteriële problemen zijn niet voorhanden, vissen begeven zich in een sterke groene zone. Medio Januari 2012 zou het water nog eens moeten getest worden om te zien hoe de continuïteit van het water is. Bij om te horen, blij om mede te delen, toch weer een hele geruststelling. Meerdere mensen vragen zich wel eens af wat ik doe aan het water. Ik zal dit een in zo kort mogelijke bewoordingen uitleggen. Het enige wat ik doe met de vijvers is het volgende:

2 x per week voeg ik klei toe, op woensdagavond en zaterdagavond. Op dit ogenblik gebruik ik klei van Shinji. Waarom ? Deze zit prijstechnisch goed in elkaar en de ingrediënten die erin zitten geven me een goed gevoel. Ik spreid het toedienen van klei over 2 keer per week omdat ik denk dat het beter is om meerdere malen minder te geven, dan éénmaal veel. Puur eigen inbreng. Ik voeg 20 mg per kuub water over alle vijvers toe. Ik verkoop de klei aan 70 euro voor 8 kg.
Om je een idee te geven voor een 20 kuubs vijver: 2 x 20 mg = 40 mg x 20 kuub = 800 mg per week = 3.2 kg per maand of omgerekend een 28 euro per maand.

1 x per maand voeg ik Kien toe. Dit meng ik met magere yoghurt en ik doe er nog een fles babeure of botermelk bij en een flesje yacult. Dit is een ijzersterke combinatie die zijn effect niet mist. De kien dien ik toe volgens voorschrift, namelijk 40 ml. per kuub. Doe dit zeker en vooral in de wintermaanden. De voeding wordt door de koi opgenomen zodat ze de winter makkelijker doorkomen. In de wintermaanden voeg ik trouwens regelmatig botermelk of yacult toe, maar dan zonder kien. De combinatie is niet overdreven duur en geeft zeker een meerwaarde.
Om je een idee te geven voor een 20 kuubs vijver: 800 ml Kien (ik verkoop 10 liter aan 150 euro) of dit komt op 12 euro. Tel hier nog 4 euro bij voor de overige bestanddelen, en je komt op 16 euro per maand.

2 x per maand voeg ik melkzuurbacteriën toe. Dit doe ik meer voor onderhoud en preventie, en het goed gevoel speelt ook een grote rol. Op dit moment gebruik ik de melkzuurbacteriën van Pondrex, verkocht door nikoi.
Om je een idee te geven voor een 20 kuubs vijver: Ik verkoop dit momenteel aan 30 euro per 5 liter. Voor een 20 kuub heb je 25 ml x 20 = 0.5 liter nodig of = 3 euro. Dit komt neer op 6 euro per maand.

Tellen we alledrie de ingrediënten samen, dan kom je op 28 + 12 + 6 = 46, zeg afgerond 50 euro per maand. Mijn conclusie is dan....een verantwoorde investering. Uiteraard heb ik iets meer dan 20 kuub tot mijn beschikking en praat je natuurlijk al over enkele veelvouden van 50 euro.

Reacties

10 reacties tot nog toe

Ik vind de ammonium te veel ! Maarja veel meer vis dan een hobbyvijver meestal denk ik ? grtjs

paul on 24/09/2011 08:31

Paul, als je kijkt naar de waterwaardes zoals ze bovenkomen zie nieuwsbijlage van februari 2007, dan zul je zien dat er al wat ammoniak in het water zit. Ik denk dat je kan stellen dat de filters voortreffellijk werken. Wat ik vooral belangrijk vind is de perfecte PH of zuurtegraad. Hoe lager deze is, hoe minder effect het ammonium heeft.

luc on 24/09/2011 09:40

Goed bezig Luc!
Als ik de tabel zie,lijkt het wel een meting volgens de drinkwater normen?!

Gr.Jack.

jack on 24/09/2011 12:00

Hoeveel water ververs je per week luc,dit zal ook wel een belangrijke rol spelen in de resultaten .

Johan on 24/09/2011 19:36

Mooie waardes dat staat vast, maar wat kost zo'n water analyse eigenlijk?

Ray on 25/09/2011 15:19

Luc, de opmerking van Johan is wel terecht. Als ik mij goed herinner heb je een systeem van continu verversing op je vijvers staan?
Is de goede waterkwaliteit daar dan geen rechtstreeks gevolg van?
Hoeveel ververs je per week ongeveer?

Steven on 25/09/2011 16:45

continue overloop. Dat is in % niet uit te drukken, maar ik denk dat dit toch wel op 3-5% per dag komt....

luc on 25/09/2011 17:20

Laatst heb ik een pakketje gekocht waar al deze producten inzaten.de bus kien is op,maar de klei en melkzuurb gebruik ik nog steeds.dit zijn toch producten waar ik me goed bij voel.dit samen met de nodige waterverversing geeft goede resultaten.

Johan on 26/09/2011 08:01

Zeer mooie waardes, Luc! Gebruik je je bronwater verversing, ik denk het, want je ijzer is hoger dan % leidingwater? En een erg hoge zuurstof verzadiging, vermoedelijk dankzij je Trickles, of liggen er ook nog luchtstenen in de vijver?
Erg leuk om dit eens zo prof te zien, kun je zelf meten en weten! Thanks, groet Paul.

Paul van Laarhoven on 28/09/2011 11:32

Hoi Luc, Ik zat nog ff na te denken, wie weet wil je ook eens openhartig zijn over het "grote ondoorgrondelijke" onderwerp Voer.... Wat doe jij voor je vissen, welke aanvullingen, en wat presies allemaal en hoeveel, hoevaak, en elke dag enz?? Welke mening heb jij, Rini, en Ben hierover, want ik neem aan dat jullie ook daarover meningen uitwisselen en vast wel een vaste leidraad hebben gevonden, daar ben ik nieuwsgierig naar.... Groet Paul.

Paul van Laarhoven on 29/09/2011 13:10