De vijver van John.

De vijver van John.John komt uit de buurt van Spijkenisse volgens mij, een heel eindje van Arendonk, maar is ondertussen een trouwe en fijne klant geworden.

Hij heeft wat vragen over zijn nitriet en de bijhorende druppelsets die hij gebruikt, en zou dit graag via een nieuwsitem met enkele mensen willen bespreken. Mensen die er dus ervaring mee hebben, kunnen dus via de reacties hun mening geven. Dit is de mail van John:

Beste Luc,
Ik heb een vraagje over nitriet. Met Colombo druppelsetje meet ik nauwelijks nitriet, maar sinds ik de JBL testsets gebruik (ik wilde nauwkeuriger kunnen meten dan met Colombo druppelsets), zit mijn nitriet na 3 minuten op 0,1 Daarna lijkt hij iets door te schieten richting 0,2. In de gebruiksaanwijzing staat na 3 minuten aflezen.

1.Moet ik nu aannemen dat mijn nitriet 0,15 is of 0,1?
2.En is 0,15 of 0,2 echt veels te hoog?
3.Wat is de max NO2 waarde voor koi?

De rest van mijn waterwaarden zijn:
PH = 7-8 (Colombo druppelset)
NO3 = 5-10 (Colombo druppelset)
Amoniak = 0 (Colombo druppelset)
KH = 5 (Colombo druppelset) (kraanwater ook
GH =8 (Colombo druppelset)

Nog wat gegevens over mijn vijver.
Vijver = 23 m3 (strakke rechthoek met afgeronde hoeken, gelaste PE folie, gestorte vloer met:
2 x spindrifter beluchte (110mm) bodemdrains
1 x Ultrasieve 3
2 x Messner MPF 10m3/uur drukpompen
1 x 7000 l/uur luchtpomp (50/50 naar beluchte bodemdrains)
2 x Bencke 50 beadfilters (= 1 beadfilter is voor max 20m3 vijver met 54kg vis..dus dit zou goed moeten zijn voor een vijver van 40m3 met 108 kgs vis)
1 pomp gaat na de sieve door het 1e beadfilter en daarna door de 55wat UV via een venturi terug te vijver in. 1 pomp gaat na de sieve door het 2e beadfilter en de warmtewisselaar via het PF en waterval terug de vijver in
1 x platenfilter met 18 manden (6 x gele lis, 2 x kalmoes, 2 x papyrus, 6 x japanse holpijp Het PF spoel ik elke week. De mand staan op roosters

19 vissen van 50-60 cm


Voor zover ik de vijver en de vissen kan beoordelen op foto, vind ik ze goed rondzwemmen met de vinnetjes mooi open, zowel voor als achter, wat mij de bevestiging geeft dat het goed is. Dit is echter een momentopname.... Of je nu 1 koi hebt rondzwemmen of 19, alles zal ook een beetje afhangen van het voeren van de koi. Hoe meer je voert, hoe meer afval er zal geproduceert worden dat moet verwerkt worden door de filters.

Voor de verdere rest laat ik de meters graag aan het woord.

Toelichting reacties
Zoals je kan zien, zijn de reacties via facebook afgeschaft. Het bleek geen succes te zijn, wat ik langs één kant spijtig vind. Het had bepaalde voordelen. Op deze manier kon ik de spammers van het lijf houden, die graag gebruik maken van dit systeem om hun boodschappen te verkondigen. Niet storend voor jullie, maar wel voor mij. Dit is interne materie, maar dat was wel één van de redenen. Bovendien kon je zien wie er reageerde, en dat vond ik af en toe fijn om te weten.

Helaas kon je zien dat er bepaalde mensen niet opgezet waren met dit reactiesysteem. Ik heb het raden naar de redenen, maar ik vermoed dat er bepaalde faktoren zoals bekendheid er mee te maken hebben. Ik heb het lichtjes geanalyseerd en kom tot een bepaalde conclusie waarom het nieuwe reageersysteem geen succes had...

Ik zal de strijd tegen de spammers op de oude manier te lijf moeten gaan. Voor mensen die niet weten wat spammers zijn. Het zijn bepaalde groepen mensen die via een bepaalde software bepaalde links leggen in de database waardoor hun produkten, die over het algemeen sexistisch gericht zijn, hoog scoren. Gewoonlijk is het niet zichtbaar in de nieuwe reacties, maar over het algemeen in de wat oudere reacties, zodat de lezers er geen last van hebben, maar dat hun boodschap toch verkondigt wordt. Ik moet nu regelmatig de database "oppoetsen" wat met de app van Facebook niet meer nodig was.

Voor wie niet weet hoe een database eruitziet, heb ik er een foto bijgedaan van de spam die men eropzet, en die ik regelmatig moet verwijderen.

Dit ter info.Meer afbeeldingen

Reacties

7 reacties tot nog toe

In mijn ogen is er aan de waardes weinig af te keuren . En je geeft zelf al aan dat je belangrijkste waarde goed is . Inderdaad het gedrag van je vissen , hier kan je veel uit opmaken . De nauwkeurigheid van die druppel testen zijn zo triestig ,. Heb het vroeger ook meegemaakt , twee testen na elkaar en telkens andere waardes . Dit was dan ook de laatste keer dat ik deze gebruikt had. Ik geef toe , ik heb al 2 jaar niet meer gemeten , en het bevalt me.

Johan on 23/10/2013 07:59

De jbl test voor nitriet is uiterst nauwkeurig. Ik heb hier testen mee gedaan door bekende nitriet gehaltes te maken van 0.05 0.1 0.2 0.3 enz de kleuren komen perfect overeen met het bijgevoegde kleuren kaartje. Inderdaad 3 min wachten kleurt niet meer verder na deze tijd. Als je water perfect is meet je gewoon 0. Test je kraan water maar eens dan zul je zien dat 0 gewoon mogelijk is.

Persoonlijk vind ik de bezetting vrij hoog wat de nitriet zou kunnen verklaren.

Hoe oud is deze vijver en hoelang heb je deze bezetting? Als de vijver nog niet zo oud is moet deze nog rijpen. Ook extra vissen kan leiden tot meer afvalstoffen. Nitriet is zeer hardnekkig dat zal iedere koihouder beamen.

Ik ben blij met oude reageer systeem omdat ik weiger Facebook te gebruiken. De reden is simpel facebook werkt super verslavend.


Greets,

Ray

Ray on 23/10/2013 11:53

Zeer mooi koibestand dat jullie daar hebben en de randafwerking van de vijver is ook netjes gemaakt .grtjs

paul on 23/10/2013 17:04

Jammer dat de Facebook opzet er niet meer is.
Vooral het reageren op elkaar was wel makkelijk.
Martin zullen we nu waarschijnlijk wel wat minder zien ?!

Ga mijn pagina maar weer opruimen denk....
Die twee vrienden missen me vast niet !

Betreffende de vijver ,wat voor druppeltest dan ook,je moet nooit nitriet waarnemen lijkt mij. Hoe laag ook de concentratie is,op de lange termijn
volgt er gewoon dikke ellende. Het blijft zeer schadelijk voor de koi !

Gr.Jack.

jack on 23/10/2013 20:31

Bedankt Luc voor het plaatsen van mijn vijver & vraag over nitriet. Bedank allen voor de reacties. Momenteel is de nitriet constant en 0,1 wat ik nog steeds te hoog vind. De vijver is inmiddels afgedekt en ik houd hem tot begin december op 16 graden. Heeft iemand ervaring met de vullingsgraad van beadfilters. Ik heb er 2 van 120 liter en elk beadfilter zou een vijver van 20m3 met 54kg vis aan kunnen. Dus dan lijkt het dat ik een overcapaciteit heb. Echter misschien zitten er te weinig beads in. Hoeveel liter beads kan je in een 120 liter bf doen. En stel dat ik dat nu doe...heeft dat nog zin tot begin december?

PS: Luc...ben benieuwd hoe mij Maruten Kohaku van Taniguchi nr1304025 het heeft gedaan, die nu nog in Japan zit.

John on 27/10/2013 11:07

Hallo John, Vandaag in Belgie geweest bij Luc en voor de eerste keer kennis gemaakt. Zie ik thuis een mede dorp bewoner die ook klant is bij Luc ben benieuwd naar je vijver, Koi en ervaringen.

Johan on 05/03/2014 16:11

Hoi Johan,
Dat is leuk zeg. Je mag me via Luc je email adres sturen. Dan neem ik contact met je op. Misschien kunnen we eens carpoolen naar Arendonk.
PS: ik woon niet in, maar wel vlakbij Spijkenisse

John on 23/03/2014 17:51