De vijver van Philip

De vijver van PhilipHet weer voorspelde gisteren niets goed, want het zou de ganse dag regenen.

Hoe het komt, weten we niet, maar laten we het houden op "je krijgt wat je verdient". Het was in ieder geval zo dat op het ogenblik we de koi naar hun bestemming brachten, het totaal niet geregend heeft....en gelukkig maar, want niets is er onplezieriger dan koi wegbrengen naar een onbekende bestemming waar je nog nooit geweest bent, in de gietende regen.

Wij hebben al veel gezien en meegemaakt in de korte tijd van ons bestaan, maar ditmaal werden we nogmaals aardig verrast. Toen we aankwamen stonden we oog in oog met een vijver zoals we er nog nooit eentje heb gezien. Ik kan het moeilijk anders omschrijven dan een koistraat, koilaan, koi avenue of koidreef....verzin maar iets waar je het gevoel krijgt, dat je koi zwemmen in een straat van water, de waterstraat of de waterdreef...een naambordje met de naam van de straat was het enige dat ontbrak.

20 Meter lang, anderhalve meter breed, en bijna 3 meter diep, met daarin jumbo koi, niets anders dan jumbo koi. Hoeveel precies weet ik niet, en hoe groot ze precies waren kon ik ook niet precies inschatten, maar als ik zeg 17-20 jumbo's van bijna allemaal 80 cm + en zelfs over de 90 cm volgens mij, dan zal ik er niet veel naast zitten. Een filmpje van de koidreef maakt misschien meer duidelijk. Ik kon het filmpje niet beter stofferen dan met de muziek van Il Divo en Celine Dion, voor mij althans een genot om naar te luisteren.

Alle koi zwommen ontspannen rond, en voelden zich goed op hun gemak. De meesten waren al wat ouder, en je kon goed de bloedlijnen, gekoppeld aan de kwekers inschatten. Een showa van Dainishi haal je er zo uit, en een Matsunosuke daar heb je ook geen diepgaande kennis voor nodig, zeker niet als ze het matsu gin bezitten. Matsu gin komt bij meerdere koi voort uit de Matsunosuke bloedlijn, en kenmerkt zich door een glinsterende schubrand. Geen ginrin dat is iets anders. Of het mooi is laat ik even in het midden, maar soms heeft het een geweldige charme.

Als onze shiro en onze showa hierbij moesten, zouden ze zeker een minderwaardigheidscomplex gekregen hebben, zo klein zouden ze lijken. Maar niet getreurd, want even later hoorden we "en heb je deze vijver al gezien?". OK, nu werden we iets slimmer, want mooi verborgen tussen het groen, lag nog een extra vijver van een 25 kuub, waar zich enkele jonge koi in bevonden, waarschijnlijk om door te laten groeien. Dit was fijn, hier zouden ze zich prima voelen, dat kon je zo zien.

Uiteraard waren we gefascineerd door de grote vijver, en konden we met plezier enkele prachtige exemplaren bekijken. De eigenaar had blijkbaar een zwak voor goshiki en koromo, dat liet zich vertalen in enkele imposante koi. Zelf was ik onmiddellijk verliefd op een bloedmooie goshiki van pakweg 85 cm, een huidkwaliteit om van te dromen, en de sumischelpjes op de juiste plaatsen....hier droom ik al heel lang van. Deze koi was al lang in het land, dus zou ze vermoedelijk niet meer het sumi op het rood gaan vertonen wat de koi zou degraderen.

Een imposante showa van Dainishi doorkliefde ook het water, en wat kan je dan nog meer doen dan enkele malen slikken en genieten van de aanblik. In de vijver bevonden zich ook wat "ouder gedienden", respectvol gezegd, en sommigen begonnen hun huidkwaliteit te verspelen, wat uiteraard spijtig is.

En hier ligt een grote uitdaging voor Ben klaar. We denken dat deze huidkwaliteit opnieuw kan verbeteren, niet helemaal, maar dat er een grote kans is voor een zichtbare verbetering. Zoals gedacht was de vijver uitgerust met een perfecte filterinstallatie, maar eentje waar wij onze problemen mee hebben. We vonden natuurlijk onmiddellijk de zware UV lampen en de verschrikkellijke ozon installatie. Geweldig om goed en helder water te krijgen, maar hatelijk om je koi te laten ontwikkelen.

Nu gaan we niet dadelijk de ozon en UV volledig bannen, maar wel een goed gebruik van deze installatie aanraden. Met andere woorden, de ozon en de UV lampen gebruiken als het nodig is, en zoals wij al jaren verkondigen....spelen met algen en plankton en trachten opnieuw voedingstoffen in het water te krijgen dat voor de koi broodnodig is om een goede huidkwaliteit te ontwikkelen.

Ben is overtuigd dat hij resultaat kan boeken, als hij daar de nodige tijd en vrije toestemming voor krijgt gedurende een jaar. Een hele opgave, maar Ben is zeker van zijn stuk, en ik geloof rotsvast in het kunnen van Ben, want ik heb al meerdere malen het voorbeeld gezien.

Daarom werd er afgesproken dat Ben zich gaat toeleggen op het verbeteren van de huidkwaliteit van de koi op zijn manier, en hiervoor krijgt hij het volgend jaar "carte blanche". Indien het mag, zullen we enkele foto's en filmpjes maken van enkele bewoners, en in de loop van volgend jaar laten zien of we resultaten kunnen tonen.

Een machtig project, een uitgelezen kans voor Ben om zich op deze manier te bewijzen. Geen éénvoudige opgave, maar als we bewijzen dat we de huidkwaliteit kunnen verbeteren, dan geloof ik niet dat er nog meer uit te leggen valt. Een tosai selecteren en begeleiden naar grotere hoogten, hebben we al 1000 keer laten zien, maar deze kans is een andere dimensie, en verdient de nodige aandacht. We hebben dit trouwens al eens eerder gedaan....

Geniet van het filmpje.

Meer afbeeldingen

Reacties

15 reacties tot nog toe

Zo zie je nog eens iets anders! Mooi om te zien hoe toch iedereen weer een ander ontwerp bedenkt. Mooie vijver!

Tom on 04/10/2012 08:44

He Luc, wat heb jij toch een mooi leven om bij de mensen thuis te komen en te genieten van hun vijver en dan ook nog schitterende vissen afleveren.
Mooi werk.
Gr jan

Jan V on 04/10/2012 08:59

Wat een parels zwemmen daar?? Daar zit een pak euro's - yen in!!
Respect voor wie zo een vijver heeft met zulke mooie koi erin!
Ook ik ben aardig verrast van deze koivijver, een TOPPER...

kurt on 04/10/2012 09:23

Heel mooi, en wat een bezetting !
Maar hoe ziet de rest van de filtratie eruit ? Ik bedoel, kamerfilters, verwarming eventueel,...
Overkapping in de winter ?

Jeroen on 04/10/2012 10:55

G e w e l d i g.
Ik vind zowiezo een TE brede vijver vaak afbreuk doen aan hoe de vissen tonen. als ik een vis van 80 cm heb zwemmen wil ik ook iets zien zwemmen. Hier is dat wel heel letterlijk genomen (20 meter 1,5 meter lang) pfeeeww.
Ik was er ff stil van..........super.......

Wim on 04/10/2012 11:52

"SPRAKELOOS", de bekende roman van Tom Lanoye, wat kan hier nog meer van toepassing zijn?
Dikke proficiat aan de eigenaars, ook toekomstgericht bij het luisteren naar de "stemmen" van Interkoi. Ik kan persoonlijk alleen maar beamen dat het (voor de koi) meer dan de moeite loont.

@ Ben: veel succes met de aangegane uitdaging, maar ik ben haast zeker dat deze wens voor jou niet nodig is.

@ Wim: heb jij het hier over gezichtsbedrog of over illusie misschien?
Leg mij nu eens uit hoe een jumbo koi van 80+ zich beter zal tonen in een vijver van 1,5 m breed dan in één van 3 m breed. Kwestie van (bedrieglijke) verhoudingen mss?
Mijn eigen vijver is aan de voorkant ca. 6 m breed, en inderdaad ik moet je gelijk geven, mijn jumbo's ogen ocharme als petieterige tosai, dat zegt nu eens iedereen die hier mijn vijver en vissen al is komen bekijken . . . Vraag het maar na!

Martin on 04/10/2012 14:43

Ziet er allemaal heel mooi uit,de lange smalle vijver zeer apart.
Bevolkt door een verzameling indrukwekkende koi.
Maar als ik dan zie waar de daininshi Showa in terecht komt samen met de
Utsuri,kraakhelder......doodzonde voor zulke VHQ koi.
Ben,mooi klussie voor jouw!

@ Martin,je hebt ook petieterige koi zwemmen!
Haal in Harderwijk eens zo'n zwart wite reuze vis op,staat
mischien wel veel beter in die mega vijver van je.
Gewoon doen!

Gr.Jack.

jack on 04/10/2012 18:27

Dit is inderdaad eens wat anders
Hier zwemmen prachtige vissen
Voor mij is deze vijver te smal, het is niet mijn idee van een vijver.
Een vis van 80-90 cm in een vijver van 150 cm breed?
Die jumbo's kunnen net omkeren om dan de andere kant op te zwemmen

Jent on 04/10/2012 19:32

@Martin.

Elke vijver is anders en elke beleving waarschijnlijk ook. En he is natuurlijk ook relatief. Maar in MIJN beleving is dat wel het geval ja.

Wim on 04/10/2012 19:50

Knappe verzameling vis,enkel heb ik het walk the line gevoel.De koi trekken steeds dezelfde baantjes ,ze kunnen ook niet anders .Martin zijn vijver is meer mijn ding.

johan on 04/10/2012 20:28

Mooie collectie koi , 20 meter koi , een volle lengte .
Zo wie zo gaan de algjes de gezondheid en de huidkwaliteit van de koi upgraden, laat Ben maar doen .
De eigenaar gaat ze iets minder fel zien, maar mooier gaan ze zeker worden, hier ga je geen spijt van krijgen .

Marcel D on 04/10/2012 23:55

@ Jack,
Ja, wat beklaag ik het mij nu dat ik ze niet een stuk groter heb aangekocht, dan waren er momenteel in mijn grasgroene vijver tenminste ook nog vissen te zien :-).
Maar Harderwijk, ligt dat niet vlak bij Keulen, waar ik het geregeld hoor donderen? Verklaar u nader, graag.

@ Wim,
Ik hou erg veel van de bekende Beatles song 'Let it Be', dus . . . :-)

@ Johan,
"Walk the line" . . ., zolang die koi er maar geen 'borderline' (zoek het desnoods eens op) van krijgen, zal het wel goed zijn zeker! :-)
Niet vergeten dat de grotere diepte van deze vijver toch ook compenseert voor zijn (geringere) breedte.

@ Marcel D,
Wat ik hierboven aan Jack vertel is de waarheid, en niets dan de waarheid :-). Uw vijverstokpaardje intussen goed kennende en hier de laatste tijd ook toegepast hebbende, zou je momenteel mijn vijver en koi eens moeten komen zien (voor zover deze laatste alsnog te zien zijn).
Het risico is niet denkbeeldig dat mijn vijver dan gaat overlopen van de kwijl uit uw mond :-). En hout vasthouden, maar al maanden geen koidokter meer aan huis gehad!
Alleen maar jammer (althans voor de koi) dat de overgrote meerderheid van vijveraars in Vlaanderen (en ook in Nederland?) blijft zweren bij glashelder water, maar dan wel ten behoeve van het baasje.
Misschien toch maar eens dat boek schrijven over de vele voordelen van groen, (zweef)algenrijk vijverwater!? Of het een bestseller zou worden, is evenwel nog maar de vraag.

Martin on 05/10/2012 16:05

@ Martin,

Google eens op Dolfinarium.....;-)

jack on 05/10/2012 19:15

@ martin: The Beatles was voor mijn tijd :-). zal de reden zijn dat ik het niet begrijp. maar dat ligt aan mij. Overigens wat betreft de algen zitten we ongetwijfeld op 1 lijn.

Wim on 05/10/2012 21:04

lengte van vijver en diepte dik ok maar breedte vindt ik iets te weinig,voor zo grote koi's

rudy on 06/10/2012 11:05