Bioleven in de biochip.

Bioleven in de biochip.Ik weet niet of er iemand ervaring mee heeft, maar deze informatie werd mij toegezonden, en misschien zijn er meerdere mensen die ervaring hebben met de biochip.

De Biochip is een vervolg op de kaldnes wieltjes omdat in de wieltjes de micro-diertjes opgegeten worden door wormen , bij de chip is er gezocht naar een oplossing om deze micro-animals te beschermen.

De biochip heeft 2.4 keer meer beschermde oppervlakte dan de kaldnes maar dat is niet DE hoofdreden. De micro-diertjes kunnen in goede omstandigheden 10.000 keer hun volume consumeren en dit zijn visafval/dode bacteriën en algen en dit zelfs tot 5 micron.

Het enige nadeel dat ik ondervonden heb is dat het soortelijk gewicht van de biochip zwaarder is dan water dus moet er vanonder in de filterkamer een rooster en beluchting onderaan voorzien worden. Deze schijfjes zijn 2.2 mm dik en 4.8 cm rond ,de hoeveelheid te gebruiken is ongeveer 25% van de kaldnes.

Het is een hele dierentuin die zich aan de binnenkant van de openingen hechten. De diertjes zijn eigenlijk zoöplankton en dit is een verzamelnaam voor de duizenden micro-organismen. (cilliates / amoebas / rotifers / nematodes) Deze zitten ook tussen de algen en zijn eigenlijk van essentieel belang voor de koi om van te snoepen en zo de gewenste aminozuren binnen te krijgen.

Bekijk hier het filmpje dat me is toegezonden. In dit filmpje zie je zelfs nog organisch afval in de verwerkingsmachine zitten...

Deze diertjes zijn zeer belangrijk omdat ze organisch materiaal verteren ,en zo kunnen de nog belangrijkere bacteriën de afval gemakkelijker verwerken. Voor de meesten is wat ze niet zien of weten niet zo belangrijk, maar voor een koivijver weten wij wel beter.

Over biochip is weinig uitleg te vinden, alleen dat ze zeer moeilijk te maken waren. Het programma om biologisch afval om te zetten duurde maar liefst 12 jaar en dit is de uitkomst .

De wereld beroemde kaldnes was ook een goede uitvinding in de viskwekerijen omdat zo zelfs ruimte EN personeel uitgespaard kon worden, ja alles komt van de industrie en wij pikken de vruchten ervan. We kunnen ALTIJD iets bijleren, maar aanvaarden is een ander paar mouwen. Hopelijk heeft er iemand iets aan
.
Tenslotte nog een filmpje van jou uitvinding. De koi zijn er een paar uurtjes mee bezig en ze kunnen er gewoon niet afblijven !

De informatie die ik vind van de biochip zegt het volgende:

Sinds de ontwikkeling van het Kaldnes Bewegende Bed proces en de succesvolle introductie in de waterzuiveringsinstallatie industrie in 1991, is de Kaldnes K1 media de nieuwe standaard in de hele wereld. Maar Kaldnes heeft niet stilgezeten, de afgelopen 12 jaar is er middels een uitgebreid studie programma volop verder onderzoek en ontwikkeling gedaan tot verdere efficiëntie.

De Bio Chip is het resultaat van dit programma en is veel meer dan alleen een andere vorm van het media. Hoewel de totale beschermde oppervlakte meer dan 2,4 keer hoger is dan bij de K1 - is dit slechts een deel van het verhaal.

Het grootste verschil met K1/K3 is dat het beschermde gebied ofwel de rustige zone in de Bio Chip, is ontworpen als de perfecte omgeving voor micro beestjes, en dus niet alleen bacteriën. De uiterst rustige zones gecreëerd door de hydrofiele laag bescherming elke ruimte in de Bio Chip, en is van cruciaal belang om deze micro dieren te laten floreren. Bij alle andere soorten media worden ze uitgespoeld.

Deze micro beestjes voeden zich met kleine deeltjes, zoals vis afval, dode bacteriën en algen. Er zijn veel verschillende soorten van deze micro beestjes zoals U kunt zien in onze illustraties. Bedenk dat de Vortecilia zoals geïllustreerd in figuur 1, 10000 keer hun eigen volume per uur filtreren en zich voeden met deeltjes tot wel 5 micron groot. Het zijn deze kleine deeltjes die altijd zeer moeilijk te verwijderen zijn met mechanische middelen en ze maken ons water troebel!

Eenmaal volledig gekoloniseerd bevat de bio-chip een heel leger van deze micro beestjes, alle filtreren tienduizenden keer hun eigen volume per uur, op zoek naar deze kleine deeltjes. Glanzend gezond water, met een hoog zuurstofgehalte en een laag BOD niveau (Biologisch zuurstof behoefte) zal volgen!

Toevoegen aan bestaande K1/K3 bewegende bed in de verhouding van 20% tot het totale media-volume. (1 deel Biochip tot 4 delen K1/K3)

Meer afbeeldingen

Reacties

11 reacties tot nog toe

Ik heb de witte biochip al een jaar of vijf in mijn bewegend bed.
Ik heb er 75 lieter kaldnes en 25 lieter biochip in zitten werkt als een speer.
in Engeland gebruiken ze het al lang in hun eazy filters.
grt Eddy.

eddy van asten on 29/11/2013 10:14

Ja Eddy vroeger kwamen de filters ook al van Engeland en meer uitvindingen in de koiwereld .Hier is het ook nog een beetje taboe dat je beter niet teveel filtering hebt en ze blijven maar grote filters maken met een hele hoop matten erin .grtjs

paul on 29/11/2013 10:19

Weer toevallig, was hier juist mee bezig na een gesprek met iemand op de HKS afgelopen jaar.
Kaldnes is een Zweedse vinding uit de rioolwater zuivering wereld.
In Scandinavië weet men met deze techniek zuiveringen neer te zetten met een kleinere footprint. De zuivering voor de Olympische winterspelen in Lillehamer die special daarvoor gebouwd werd was de eerste meen ik.
Waarom werkt dit goed in Scandinavie , Kaldnes geeft nog nitrificatie tot een watertemp van 4 graden.
Met de winters daar een pluspunt.

Als je trouwens dat filmpje ziet met die wormen...

Als je alle veranderingen de laatste jaren ziet qua toepassingen en techniek , dan zal je sporadisch nog een beadfilter op een vijver zien draaien over een aantal jaar.

jack on 29/11/2013 11:08

Heb de biochip zelf eens besteld om te zien hoe het eruitziet, en om het eens uit te testen...

luc on 29/11/2013 11:56

@ Jack

Hier draai ik momenteel met lege filterkamers, lege plantenfilter, maar toch gevuld met het beste wat er is.
Alleen een mechanische en druppel filter die ik zelf manipuleer naar mijn wensen en die van de koi's.
De grootste filtering, multi chamber, trikle, plantenfilter qua volume en rond pompen verhouding in Belgie gehad.
Ik citeer Luc even, een vijver die zo klinisch zuiver was, dat je er schrik van kreeg.
Het interesseerd mij geen ene moer meer, en mijn vissen nog minder.
Ik heb nu compassie met de vissen als ik ergens zo een luik zie open gaan, laat de prul maar dicht.
Ik hoef zelfs de filtering niet meer te zien, ik kan aan de vissen zelf zien hoe het systeem is waarin ze zwemmen.

Marcel D on 29/11/2013 12:49

Zonder filter dan ? Klopt dit .

Johan on 29/11/2013 12:56

Luc , zijn er niet meer mensen die interesse hebben in de Biochip ?
Ik doe mee voor 25 liter !
Hoe meer animo, hoe beter qua prijs ?!

jack on 29/11/2013 13:22

Waarom een gedeelte van K1 vervangen voor K3? Heeft K1 dan ook eigenschappen die niet aan K3 toebehoren? Als K3 in alle opzichten beter is zou ik zeggen 100% vervangen...

Johan H. on 29/11/2013 13:29

Ik heb er geen idee van of er nog mensen zijn die graag biochip willen bestellen. Ik heb een bestelling lopen, en die wordt vrijdag verstuurt. Ik zal het via de website aanbieden voor 105 euro/25 liter. Als er nog mensen zijn die het willen hebben, moeten ze me ENKEL per mail op de hoogte brengen.

Ik geef de bestelling dan ten laatste zondagavond door, en dan heb ik het normaal dinsdag of woensdag in huis.

luc on 29/11/2013 14:00

Er is een kort filmpje bijgekomen ,je ziet zelfs het organisch afval zitten .grtjs

paul on 30/11/2013 08:46

@ Marcel D,

Ik vrees dat niemand u hier begrepen heeft, behalve ik dan . . .
Je slaat nochtans in uw reactie wel spijkers met koppen!

Martin on 01/12/2013 18:53